Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!

Clinica medicala

Donna Medical Center

Donna Medical Center
Prevenția este misiunea noastră, pentru că este mai bine să previi, decât să tratezi. Vă dorim multă sănătate!

Mamografia

Dr. Elena-Claudia Teodorescu, Medic Primar Radiologie și Imagistică Medicală

A
A
Mamografia

Depistarea precoce a unui cancer mamar, când dimensiunea este mai mică de 1 cm, permite vindecarea în peste 90% din cazuri.

Mamografia este metoda cea mai fidelă pentru detectarea unei tumori mamare înainte ca pacienta sau clinicianul să o poată palpa. Se consideră că mamografia reușește să depisteze tumori mamare mai devreme cu 3-4 ani înainte ca acestea să devină palpabile.



Ce este mamografia?



Mamografia reprezintă o examinare a sânilor cu ajutorul razelor X, folosită pentru detectarea și diagnosticul afecțiunilor sânului.

Mamografia reprezintă singura metodă de screening pentru cancerul mamar pentru toate categoriile de populație (cu risc obișnuit și cu risc crescut). Mamografia este însoțită (nu înlocuită) de ecografia mamară în cazul femeilor cu risc crescut și a celor cu sânii denși la mamografie.



Există două tipuri de mamografii:




  • Mamografia de screening: se efectuează regulat la femei asimptomatice care au peste 40 ani pentru a detecta orice anomalie suspectă sau orice modificare de la ultima mamografie efectuată.

  • Mamografia de diagnostic: este recomandată la paciente simptomatice care au peste 35 ani (nodul, scurgere mamelonară, retracția mamelonului sau a pielii la nivelul sânului etc) sau după o mamografie de screening cu modificări prezente. Aceasta utilizează incidențe mamografice suplimentare pentru un diagnostic corect.



Principalele riscuri și consecințe neplăcute ale screening-ului mamografic sunt reprezentate de riscul de iradiere și disconfortul produs de compresie.



Riscul de iradiere, chiar pentru multiple examene de screening, este totuși neglijabil la dozele utilizate astăzi în mamografie.



Riscul de iradiere estimat, teoretic, poate fi extrapolat astfel: la efectuarea unei mamografii riscul teoretic echivalează cu creșterea riscului de cancer pulmonar în urma fumării a trei țigări sau echivalează cu zborul cu avionul din Europa în America (datorită radiației cosmice).



De aceea, riscul teoretic de iradiere privit ca un dezavantaj al screening-ului mamografic poate fi ignorat de către o femeie atunci când ia în considerare avantajul enorm al depistării precoce al cancerului de sân și frecvența mare a acestuia.



Avantajele si dezavantajele mamografiei




  • Avantajele mamografiei sunt reprezentate de posibilitatea comparării cu mamografiile anterioare, de posibilitatea unei a doua opinii pe aceleași filme mamografice și de o mai mică dependență de operator (atât timp cât sunt respectate criteriile de efectuare corectă a mamografiei: poziționare și parametrii tehnici).



Mamografia este singura metodă imagistică ce poate să evidențieze și să caracterizeze microcalcificările, care uneori pot fi singurul semn de cancer mamar.



Discomfortul produs de compresie la mamografie poate fi redus sau chiar înlăturat dacă mamografia este efectuată în prima săptămână după menstruație, de catre un tehnician priceput și atent.



Este important de știut că introducerea mamografiei ca metodă de screening a dus la scăderea mortalității prin cancer de sân cu 30%.

 




  • Un dezavantaj al mamografiei este reducerea sensibilității odată cu densitatea sânului. Astfel, sensibilitatea mamografiei într-un sân adipos este de aproape 100%, dar ajunge la aprox. 45% într-un sân foarte dens.



De aceea mamografia trebuie completată de o ecografie mamară atunci când structura sânului este densă. În 10-15% din cazuri, mamografia nu poate să depisteze cancerul mamar, fiind necesare și alte investigații. Este posibilă și situația inversă, când sunt vizibile cancere mamare sau alte leziuni mamare numai mamografic, fără a avea expresie ecografică.



Sfaturi practice de avut în vedere înainte de mamografie:




  • Adu cu tine ultimele mamografii efectuate.

  • Odată ce ai găsit o clinică medicală în care ai încredere, încearcă să mergi acolo în fiecare an, pentru ca rezultatele mamografiilor tale să poată fi comparate.

  • Dacă mamografia ți-a fost recomandată în urma identificării unui nodul suspect sau în urma altei analize, asigură-te că îi specifici medicului înainte de a face mamografia. De asemenea, fii pregatită să discuți cu medicul tău specialist despre alte simptome neobișnuite pe care le-ai avut.

  • Evită să programezi mamografia în perioada dinaintea menstruației, când sânii sunt mai sensibili.

  • Discută cu medicul tău despre istoricul familial al cancerului la sân sau ale altor tipuri de cancer - atât în familia mamei, cât și a tatălui.





De reținut:



Mamografia este cea mai eficientă metodă de a detecta cancerul la sân în stadiu incipient.

Mamografia nu poate preveni cancerul la sân, dar îți poate salva viața prin diagnosticarea cancerului cât mai devreme posibil. Descoperirea cancerului la sân în stadiu incipient înseamnă de asemenea că multe femei au posibilitatea de a face doar operații conservatoare, nefiind necesară îndepărtarea întregului sân (mastectomie).



Cel mai eficient control al sânilor include întotdeauna un consult senologic însoțit de mamografie sau ecografie mamară (în funcție de vârstă). Tratarea cu superficialitate a unor senzații neobișnuite la nivelul sânilor sau decizia de a nu consulta un medic senolog expert din timp, înainte ca simptomele să-și facă apariția, reprezintă o greșeală pe care nicio femeie nu ar trebui să o facă. Asta pentru că, o durere de sân ignorată sau diagnosticată greșit de catre un medic generalist, poate ascunde afecțiuni serioase la nivelul sânilor.


Donna Medical Center

BUCURESTI

Bucuresti

Adresa: Clinica Traian - Str. Traian nr. 234, et.1, sect. 2, Bucuresti (intre Calea Mosilor si Foisorul de Foc, in prelungirea B-dului Dacia) Transport in comun: 133, 135, 79, 86, 21, 14, metrou Obor

Tel: 0219732

E-mail:

Web: www.donna-medicalcenter.ro

L
8:00-21:00
V
8:00-21:00
M
8:00-21:00
S
8:00-14:00
M
8:00-21:00
D
Inchis
J
8:00-21:00
Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!