Incearca aceste suplimente naturale pentru un somn odihnitor!

Actualizat: 22 Octombrie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

O treime din populatie sufera de insomnie la un moment dat, iar majoritatea dintre noi avem usoare probleme de somn. Cauzele includ stresul, lucrurile care ne distrag atentia si alimentele pe care le consumam.

Putine ore de somn pe noapte sau un somn de proasta calitate pot afecta negativ sanatatea unei persoane, influentand nivelul hormonilor, starea de spirit si greutatea corporala si ducand chiar la dureri de cap, oboseala excesiva si tulburari cognitive. Dificultatile de somn pot aparea din cauza stilului de viata, igienei slabe a somnului sau prezentei unei afectiuni medicale ascunse.

Cantitatea de somn de care are nevoie o persoana depinde de multe lucruri, inclusiv de varsta fiecaruia:
• Adolescentii (cu varste cuprinse intre 14-17 ani) au nevoie de aproximativ 8-10 ore in fiecare zi.
• Majoritatea adultilor au nevoie de 7 pana la 9 ore, desi unele persoane pot avea nevoie de doar 6 ore sau chiar 10 ore de somn in fiecare zi.
• Adultii in varsta (65 de ani si peste) au nevoie de 7-8 ore de somn in fiecare zi.
• Femeile din primele 3 luni de sarcina au adesea nevoie de mai multe ore de somn decat de obicei.

Nu ne adaptam cu adevarat la a dormi mai putin decat avem nevoie. S-ar putea sa ne obisnuim cu un program care ne impiedica sa dormim suficient, dar judecata noastra, timpul de reactie si alte functii vor fi in continuare oprite.

De ce avem nevoie de somn REM si de somn profund

Exista patru etape de somn, bazate pe cat de activ este creierul tau.

Primele doua etape sunt usoare. A treia etapa este „somnul profund”, cand undele creierului incetinesc si iti este mai greu sa te trezesti. In aceste perioade, corpul tau repara tesuturile, lucreaza la crestere si dezvoltare, iti stimuleaza sistemul imunitar si acumuleaza energie pentru ziua urmatoare. Miscarea rapida a ochilor, somnul REM, incepe de obicei la aproximativ 90 de minute dupa ce adormim.

Activitatea creierului creste, ochii se misca rapid iar pulsul, tensiunea arteriala si respiratia se accelereaza. Acesta este si momentul in care apar visele.
Somnul REM este important pentru invatare si memorie. In aceasta etapa, creierul gestioneaza informatiile acumulate pe parcursul zilei si le stocheaza pe termen lung.

Un somn insuficient poate cauza:

Exista cateva semnalmente care pot indica faptul ca nu ai parte de un somn de calitate sau ca nu odihnesti suficient: probleme de memorie, stari depresive, lipsa de motivatie, iritabilitate, timpi de reactie mai mici, un sistem imunitar slabit, care creste sansele de a te imbolnavi, libidou scazut, piele ridata si cearcane sub ochi, tulburari de alimentatie si crestere in greutate si multe altele.

Retineti ca somnul bun incepe adesea cu bune practici si obiceiuri de somn, precum: evitarea cafeinei, alcoolului, nicotinei si altor substante chimice care interfereaza cu somnul cu 4-6 ore inainte de culcare, eliminarea din camera a surselor de lumina albastra (laptop, TV, smartphone), mersul la culcare cand esti cu adevarat obosit, etc. Cu toate acestea, pentru unii, acest lucru nu este suficient.

Daca aveti nevoie de putin ajutor suplimentar pentru a dormi bine noaptea, luati in considerare urmatoarele suplimente naturale care promoveaza un somn odihnitor.

5-HTP- Griffonia Simplicifolia este o planta foarte bogata in 5-hidroxitriptofan (5-HTP), o molecula convertita de organismul uman in serotonina. Serotonina este responsabila pentru dispozitia psihica si starea de bine, precum si pentru un somn odihnitor. Cercetarile au aratat ca 5-HTP poate ajuta la scurtarea timpului necesar adormirii si la cresterea cantitatii de somn.

Magneziu- Aportul suficient de magneziu ajuta organismul sa mentina nivelul optim de GABA, un neurotransmitator cu rol important in reglarea ciclului somn-veghe si a bunei dispozitii. Magneziul ajuta la reglarea ceasului biologic si a melatoninei din organism. Nivelurile scazute de magneziu sunt legate de nivelurile scazute de melatonina. Cercetarile au aratat ca suplimentarea cu magneziu poate imbunatati calitatea somnului, in special la persoanele care sufera de tulburari de somn. Magneziul poate ajuta, de asemenea, la insomnia legata de sindromul picioarelor nelinistite in tulburarile de somn.

Floarea Pasiunii- Cunoscuta si sub numele de Passiflora incarnata, este un remediu popular pentru insomnie. Creste nivelul de GABA din creier, compus care reduce activitatea creierului, ceea ce poate ajuta la relaxare si la imbunatatirea calitatii somnului, fiind un remediu eficient pentru insomnii.

Ashwagandha- (Withania somnifera) este un adaptogen, fiind recunoscut ca neuroprotector, calmant pentru sistemul nervos si reglator hormonal. Folosita de peste 5 000 de ani in medicina Ayurveda, Ashwagandha sustine organismul in situatii de stres, oboseala si anxietate. Ashwagandha poate imbunatati, de asemenea, calitatea somnului si poate ajuta la tratamentul insomniei, datorita compusului trietilen glicol, care favorizeaza inducerea somnului.

5-HTP 100
5-HTP natural din extract de Griffonia Simplicifolia:
• menine sanatatea sistemului nervos
• menine nivelul normal de serotonina
• susine echilibrul emoional
• imbunatateste calitatea somnului
• reduce anumite forme de dependena
• antidepresiv
• susine adaptarea la stres
• susine memoria si capacitatea de invaare

https://www.healthline.com/health/sleep/disorders#types
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324295
https://www.webmd.com/sleep-disorders/sleep-requirements
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sleep-disorders/symptoms-causes/syc-20354018
https://www.medicalnewstoday.com/articles/327339#causes
https://www.medicalnewstoday.com/articles/327339#causes
https://www.healthline.com/nutrition/sleep-aids
https://www.healthline.com/nutrition/9-foods-to-help-you-sleep#1.-Almonds

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Suplimentele anti-imbatranire de care ai nevoie, indiferent de varsta pe care o ai Stres, anxietate, tulburari de somn? Bucura-te de Ashwagandha! Sfaturi pentru a slabi sanatos Cele mai bune solutii pentru intarirea imunitatii Cum iti ajuti sistemul imunitar prin 10 metode simple si naturale Sarcina - Luna a II-a Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Spirulina, o comoara pentru sanatate! 10 moduri sanatoase de a tine sub control pofta de mancare Obezitatea Cum iti afecteaza viata o imunitate scazuta? 13 semne ascunse ale stresului si anxietatii Ce efecte secundare pot avea somniferele si cum se administreaza corect Obiceiuri prin care puteti avea parte de un somn odihnitor
Cere sfatul medicului ×