Importanta iodului in dieta

Publicat: 25 Ianuarie 2008 | Actualizat: 16 Iulie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Iodul este un oligoelement prezent in organism in cantitati mici, insa este esential pentru functionarea corecta a glandei tiroide. Organismul uman contine aproximativ 30-40mg de iod, dintre care 10mg sunt depozitate in tiroida, structura ce prezinta o afinitate deosebita pentru aceste element.

Iodul este necesar pentru mentinerea functionalitatii si artei metabolismului celular in parametrii optimi. Prin corecta desfasurare a proceselor metabolice, organismul este capabil sa transforme nutrientii in energie. Insa, iodul este recunoscut pentru rolul sau in sinteza hormonilor tiroidieni (triiodotironina, tetraiodotironina sau tiroxina), ce apar prin cuplarea acestui oligoelement cu tirozina. Printre alte efecte benefice ale iodului se numara rolul antiaterosclerotic, antitoxic, antisenescent (prin promovarea functiilor celulare) si hipotensor.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Surse alimentare de iod

Cea mai importanta sursa de iod este reprezentata de sarea iodata (reprezinta, de fapt, sare de masa suplimentata cu iod). Alte produse bogate sunt: fructele de mare si alte produse marine (peste cod, biban, egrafin, creveti, alge marine ) si produsele vegetale cultivate pe soluri bogate in iod. Cantitati suficiente sunt si in produsele lactate si oua, mai ales daca animalele sunt hranite cu furaje bogate in iod.

Excesul si deficitul de iod

Deficitul de iod apare in zonele cu soluri sarace in acest mineral sau in populatiile care nu consuma sare iodata (deloc sau in cantitati minime ce nu fac fata necesarului). Datorita carentei de iod au loc modificari la nivelul tiroidei, care isi intensifica activitatea in scopul compensarii deficitului de hormoni. Deoarece organismul sufera in mod real de o carenta cronica de iod, glanda lucreaza in gol, se va hipertrofia (isi mareste dimensiunile) si va proemina in loja tiroidiana, devenind vizibila. Astfel apare gusa endemica. Gusa reprezinta, deci, o marire anatomica a glandei, insotita de o hipofunctie. Pentru a preveni aparitia gusei endemice, medicii recomanda un consum suficient de sare iodata sau alte produse bogate in iod. Un aport de 60-70 micrograme de iod zilnic este considerat a fi suficient.

In Romania gusa este inca o problema de sanatate importanta, mai ales in zonele muntoase si subcarpatice (datorita saraciei in iod al solului). Specialistii au observat ca deficitul de iod apare mai frecvent in cazul femeilor decat al barbatilor si tinde sa fie mai important la femeile insarcinate sau la cele care alapteaza. Iodul suficient se pare ca se coreleaza cu un efect protector impotriva dezvoltarii unei forme particulare de cretinism (boala caracterizata prin retard mintal sever).
Nu doar solul deficitar in iod este la baza carentei, ci si consumul exagerat al unor legume ce contin substante chimice capabile de a impiedica utilizarea iodului de catre tiroida. Astfel de substante pot sa interfereze si cu sinteza hormonilor tiroidieni in sine, avand acelasi rezultat. Legumele cunoscute ca fiind bogate in aceste substante sunt brasicaceele: varza, gulia, napii, conopida.
Intoxicatia cu iod este o problema ce apare destul de rar si de obicei, nivelul crescut al iodului determina o reducere a functiei tiroidiene.

Recomandarile specialistilor

Specialistii considera ca ratia optima de iod pentru un adult tanar sanatos variaza in general intre 100-200 micrograme/zi, cu unele particularitati:
Sugarii: 40-50 micrograme
Copiii: 1-3 ani - 70 micrograme/zi
4-6 ani - 90 micrograme/zi
7-10 ani - 120 micrograme/zi
peste 11 ani - 150 micrograme/zi
Femeile insarcinate - 175 micrograme/zi
Femeile ce alapteaza - 200 micrograme/zi

De retinut!

- 1/4 dintr-o lingura de sare iodata ofera organismului 95 de micrograme de iod
- 200 de grame de peste oceanic - 650 micrograme de iod.
Specialistii recomanda consumatorilor sa achizitioneze si sa utilizeze doar sare iodata si sa reduca, pe cat posibil, consumul exagerat al produselor gusogene.


Email

Confort si relaxare pentru picioarele taleConfort si relaxare pentru picioarele tale

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

7 mituri explicate despre dieta vegana

Dieta pentru hipotiroidism

Importanta magneziului in organismul uman

Conf. dr. Diana Paun: Cand necesita gusa endemica tratament chirurgical

Incearca aceste suplimente naturale pentru un somn odihnitor!

6 ingrediente naturale pentru imunitate

Astragalus pentru intarirea imunitatii si alte beneficii

Malnutritia

Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate

Top 26 cele mai sanatoase alimente din lume

Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007

Tot ce trebuie sa stiti despre consumul de oua