Deficitul de Vitamina D si impactul asupra organismului!

Publicat: 04 Septembrie 2019 | Actualizat: 04 Septembrie 2019

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Vitamina D, numita si “vitamina soarelui” este implicata prin diferite mecanisme in starea de sanatate a organismului.

Principala sursa de vitamina D pentru organism , este sinteza ei la nivelul pielii sub actiunea radiatiilor UVB; 7-dehidrocolesterol,precursor al vitaminei D, este transformat in prezenta razelor ultraviolete B (UVB) in vitamina D3 (colecalciferol). 15-20 de minute de expunere la soare pe zi sunt suficiente pentru a obtine doza zilnica necesara de vitamina D.

Pestele oceanic( somon, macrou, ton, cod), produsele lactate, galbenusul de ou , avocado, migdalele, ciupercile, reprezinta surse importante de vitamina D.

De ce este importanta Vitamina D pentru organism? Pentru ca:
• Intervine in metabolismul fosfo-calcic , stimuland absorbtia calciului si fosforului la nivel intestinului subtire si fixarea acestora in oase;
• Previne rahitismul la copii;
• Previne aparitia osteoporozei la adulti;
• Sustine functia musculara;
• Stimuleaza refacerea tesuturilor;
• Reduce infertilitatea;
• Contribuie la dezvoltarea fatului , influentand dezvoltarea sistemului nervos al acestuia sau prevenind aparitia diabetului de tip I;
• Reduce riscul de infarct miocardic si de aparitie a aterosclerozei;
• Intervine in functionarea sistemului imunitar;
• Scade riscul de aparitie a tumorilor (de colon, de san, de prostata);
• Reduce incidenta depresiei si a bolilor mentale, (de exemplu dementa senila, etc.)
• Influenteaza secretia de insulina si sensibilitatea insulinei, jucand un rol important in sindromul metabolic si in aparitia diabetului zaharat;
• in cazul persoanelor supraponderale, ajuta la scaderea in greutate;

Deficitul de vitamina D este frecvent atat la copii, cat si la adulti. Se estimeaza ca 13% din populatia Uniunii Europene are un deficit de vitamina D.
Persoanele care urmeaza o alimentatie de tip vegetarian sau vegan pot dezvolta o carenta de vitamina D. Deficitul de vitamina D poate aparea si la persoanele cu intoleranta la lactoza sau alergie la proteinele din laptele de vaca, sau in cazul celor care urmeaza o dieta foarte restrictiva in grasimi (ca urmare a unei absorbtii deficitare).

Societatea de Endocrinologie Americana a formulat un ghid de evaluare, tratament si prevenire a deficitului de vitamina D . Deficitul de vitamina D este definit ca o valoare a 25 (OH)D mai mica de 20 ng/ml.

Ai un deficit de vitamina D? Atunci pot aparea :
-Stari de oboseala cronica;
-Modificari la nivelul sistemului osos si muscular, care la copii se manifesta prin deformari osoase ale membrelor - membre inferioare cu deformari in O (genu varum) sau in X (genu valgum), deformari ale toracelui - torace evazat la baza, stern infundat, modificari ale cutiei craniene, cu persistenta fontanelei anterioare dupa varsta de 18 luni (simptome care caracterizeaza rahitismul), iar la adulti scaderea densitatii minerale osoase, dureri in oase si muschi ( osteomalacie).

-Afectiuni ale sistemului nervos( de exemplu - sceloroza multipla care poate fi indusa sau accentuata de lipsa vitaminei D sau boala Altzheimer).
-Scaderea imunitatii, organismul devine vulnerabil la virusuri si bacterii.
-Afectiuni cardiovasculare( risc de ateroscleroza)
-Infertilitatea
-Diabetul zaharat de tip 2
-Sindromul metabolic

Ai un stil de viata sanatos? Te expui suficient la soare? Ai o alimentatie echilibrata? si totusi ai un deficit de vitamina D? Atunci, cauza poate fi o absorbtie deficitara a acesteia la nivelul intestinului subtire( de exemplu in boala celiaca, boala Crohn si fibroza chistica).

Solutia optima pentru persoanele care au un deficit de vitamina D, este administrarea de suplimente alimentare. VITORAL D3 spray pentru adulti sau pentru copii, reprezinta solutia ideala pentru reglarea deficitului de vitamina D !

De ce VITORAL D?
Pentru ca are la baza o tehnologie inovativa, care ii confera o biodisponibilitate crescuta. Vitaminei D este inglobata in lipozomi si transportata prin intermediul acestora direct in limfa.

Absorbtia orofaringiana a vitaminei D inlatura dezavantajul absorbtiei la nivelul mucoasei intestinale.Este recomandat si pacientilor post-gastrectomie, cu episode inflamatorii intestinale tranzitorii sau cu boli digestive inflamatorii cronice( boala Crohn, boala celiaca, pancreatita cronica).

In concluzie, VITORAL D3 spray este optim dozat, facil de administrat si bine tolerat, asigurand cantitatea necesara de vitamina D3 in organism.


Email
Clinici
recomandate

Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19 Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

Asigura functionarea normala a vaselor de sange cu rol antioxidantAsigura functionarea normala a vaselor de sange cu rol antioxidant

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia îr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia îr-un apartament

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

De ce este importanta vitamina A?

VITAMINA D3 - indispensabila in raceli, gripe si afectiuni ale tractului respirator

Sarcina si igiena orala

Astragalus pentru intarirea imunitatii si alte beneficii

Efectele negative ale unei dureri netratate la timp

Curcan vs. pui: beneficii nutritionale

Malnutritia

Terapia Mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului

Cinci cauze comune ale tulburarilor sistemului nervos