Aspergillus fumigatus si Aspergillus niger – agentii patogeni care se regasesc peste tot si care pot duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

Publicat: 24 Septembrie 2020 | Actualizat: 24 Septembrie 2020

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Studiille internationale arata ca bolnavii infectati cu COVID-19 prezinta, printre complicatii, infectia cu fungi din specia Aspergillus.

Ce este Aspergillus?

Aspergillus fumigatus este un agent patogen (microorganism) ce se transmite prin spori rezistenti la caldura sau la anumite substante chimice, reusind astfel sa ramana activa in mediu timp indelungat. Poate fi intalnit in zone cu frunze putrezite, fan, cereale, plante aflate in proces de descompunere sau chiar medii precum sisteme de aer conditionat, computere, covoare etc. Termenul folosit pentru a defini infectia produsa de Aspergillus este Aspergiloza.

De obicei, infectiile cu Aspergillus se produc pe cale aeriana in tesuturile deja afectate si pot genera o infectie cronica a sinusurilor paranazale, a ochilor sau a plamanilor. Un sistem imunitar sanatos poate sa distruga sporii inainte ca acestia sa se extinda la nivel pulmonar.

Problema intervine la persoanele care au sistemul imunitar slabit sau daca plamanii sunt deja afectati de o alta boala, cum ar fi Covid-19; in acest caz, infectia va persista si se va dezvolta.

Activarea imunitatii antivirale poate contribui, paradoxal, la un mediu inflamator care favorizeaza infectiile secundare. Tocmai acesta este motivul care ii ingrjoreaza pe medici si s-au desfasurat studii pentru a face o conexiune intre COVID-19 si Aspergillus.

Observarea aspergilozei in cazurile de pneumonie severa COVID-19 a fost evidentiata in rapoarte si in studiile de caz desfasurate in China si Europa. Aspergiloza pulmonara asociata COVID-19 a fost raportata recent si in tarile europene. De la inceputul pandemiei pana in present, s-a constatat ca un numar ingrijorator de mare de pacienti au dezvoltat o infectie secundara la plamani.

Cercetatorii din Marea Britanie si SUA au descoperit ca o noua tulpina a ciupercii Aspergillus a aparut la un numar mare de pacienti infectati cu COVID-19 si faptul ca a fost prezenta intr-un mediu precum cel din spitale este cu atat mai ingrijorator cu cat inainte putea fi gasita doar pe sol sau plante. Prof. Dr Antonis Rokas de la Univ. Vanderbilt SUA sustine ca faptul ca trebuie izolat acest hibrid pentru a putea aplica un tratament corect si a evita complicatiile.

Efectele pot fi minimalizate prin preventie si se recomanda testarea prezentei Aspergillus la pacientii cu COVID-19 in unitatea de terapie intensive. Acest lucru ar trebui in considerare pentru a permite un tratament in timp util.

Mai multe despre aspergiloza gasiti pe www.endcovid.eu


Email
Clinici
recomandate

Mentine elasticitatatea, hidratarea si tonicitatea pieliiMentine elasticitatatea, hidratarea si tonicitatea pielii

5 manageri de top din Romania iesiti din tipare5 manageri de top din Romania iesiti din tipare

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Un bebelus de 4 luni este cea mai tanara victima a COVID-19 din Romania

Raed Arafat: ”Se va ajunge la zile in care se vor inregistra si 100 de pacienti ce vor intra in ATI”

Nelu Tataru: ”O prima transa de vaccin anti-COVID ar putea sa ajunga in Romania la sfarsitul lunii decembrie”

Simptomele COVID-19 pot persista luni intregi dupa vindecare. Care sunt cele mai comune simptome in randul romanilor?

Experiment. Cat de eficiente sunt mastile din bumbac, sanitare si N95 impotriva noului coronavirus?

Incearca aceste suplimente naturale pentru un somn odihnitor!

Cum protejam ochii de lumina albastra a ecranelor

Beneficiile Quercetinei pentru imunitate si nu numai

Tratamentul artrozei cu acid hialuronic

Numarul varstnicilor cu COVID-19 creste in Europa, inclusiv in Romania

Cum sa faci fata incertitudinii in pandemie

Cand devin atacurile de panica o problema? Esentialul despre tulburarea de panica

Romania este pe locul 2 in Europa la mortalitatea COVID-19