Importanta vaccinarii pentru persoanele in varsta!

Actualizat: 29 Septembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Pe masura ce oamenii imbatranesc, sistemul lor imunitar este mai putin eficient in protectia impotriva bolilor. Acest lucru inseamna ca vor deveni mai predispusi la contactarea infectiilor, iar atunci cand se vor imbolnavi recuperarea va fi mai dificila. De asemenea, si-ar putea pierde o parte a imunitatii la bolile la care au fost vaccinati in copilarie. In cazul unora dintre conditii, cum ar fi gripa, simptomele ar putea fi mai grave decat in perioada tineretii si chiar ar putea sa apara complicatii ce ar putea sa puna in pericol viata unor persoane. Cel mai bun mod de protectie impotriva infectiilor grave pentru persoanele de varsta a treia este vaccinarea.

Varstnicii ar trebui sa fie vaccinati mai ales impotriva a trei boli frecvent intalnite, dar periculoase pentru ei: gripa, bolile pneumococice si zona zoster. De asemenea, sunt recomandate pentru persoanele cu varsta avansata rapelurile impotriva tetanosului si difteriei.

Gripa

Gripa este o infectie virala care provoaca tuse, oboseala, dureri musculare, de cap si tuse. Gripa, in general, are manifestari mai accentuate decat raceala si poate determina complicatii mai grave. Persoanele in varsta sunt foarte sensibile la complicatiile gripei (pneumonie, dar si moarte).

Vaccinarea impotriva gripei - Din cauza riscului crescut de aparitie a complicatiilor cauzate de gripa la persoanele in varsta, vaccinarea impotriva gripei este recomandata pentru majoritatea persoanelor care au peste 65 de ani. Unii oameni pot resimti o durere minora la locul injectiei, timp de cateva zile dupa ce au fost vaccinati impotriva gripei. De asemenea, este posibil sa faca febra si sa abia dureri musculare, dar este imposibil sa manifeste gripa de la vaccin.

Reactiile alergice ca urmare a acestui vaccin sunt destul de rare. In cazul in care o persoana este alergica la oua poate avea reactii la vaccinul gripal, deoarece acesta contine urme de proteine de oua. Totusi reactiile alergice minore la ou nu reprezinta o problema, dar trebuie sa se discute cu medicul inainte de a face vaccinul.
Virusul gripei se schimba in fiecare sezon, astfel incat in fiecare an vaccinul contine tulpini diferite de virus. Prin urmare, este important ca vaccinarea sa se faca in fiecare an, cu vaccinul sezonier corect. Cel mai bun moment al anului pentru vaccinare este toamna, inainte de izbucnirea gripei, pe timp de iarna.

Bolile pneumococice

Bolile pneumococice includ orice fel de boala care este cauzata de infectia cu bacteria streptococcus pneumoniae sau pneumococ, printre care: infectii ale urechii, sinuzita, dar si infectii mai grave cum ar fi penumonia, meningita si septicemia. Pneumonia este cea mai comuna forma a bolii pneumococice grave intalnita la adulti. De obicei aceasta necesita tratament in spital intrucat poate pune in pericol viata bolnavului.

Vaccinarea antipneumococica - Vaccinarea este recomandata pentru adultii in varsta intrucat acestia sunt mult mai vulnerabili la bolile pneumococice. Vaccinul utilizat este cunoscut sub denumirea de pneumovax si este eficient impotriva a 23 din cele mai frecvent intalnite bacterii penumococice care cauzeaza boli la adulti. Vaccinarea pneumococica este recomandata persoanelor cu varsta de peste 65 de ani dar si celor cu risc la conditiile pneumococice.

Dupa vaccinare este posibil sa apara dureri la locul injectarii, timp de cateva zile. Unii oameni pot experimenta si o febra mai mica de 39 de grade Celsius dupa injectare, dar posibilitatea dezvoltarii reactiilor alergice la vaccin sunt destul de reduse. Cei mai multi dintre oameni trebui sa faca un rapel la 5 ani dupa vaccinarea initiala pentru a asigura continuitatea protectiei vaccinului.

Zona zoster

Herpes zoster sau zona zoster este o eruptie dureroasa cauzata de virusul varicelei, cunoscut si sub denumirea de virusul varicelo-zosterian. Cand o persoana este infectata pentru prima data cu acest virus, acesta cauzeaza varicela. Desi cei mai multi dintre oameni suporta destul de usor varicela, virusul ramane cantonat in celulele nervoase si acesta este mentinut sub control de sistemul imunitar. Dar pe masura inaintarii in varsta, sistemul imunitar devine mai putin eficient, iar virusul poate fi reactivat si va provoca aparitia zonei zoster.

Vaccinarea impotriva zonei zoster - Vaccinarea impotriva zonei zoster este recomandata pentru adultii care au peste 60 de ani. O exceptie este cazul in care acestia au primit deja o doza de vaccin zosterian sau sunt alergici la oricare dintre ingredientele vaccinului, au o alta boala sau urmeaza un tratament care poate sa le scada in mod semnificativ imunitatea. Este necesara doar o singura doza de vaccin zosterian. Dupa vaccinare ar putea sa se manifeste dureri si umflaturi la locul injectarii. In cazuri foarte rare, ar putea sa apara pe piele eruptii, asemanatoare cu varicela, la locul injectarii.

Tetanosul, difteria si tusea convulsiva

Tetanosul este o boala cauzata de bacteria clostridium tetani. Aceasta bacterie secreta o neurotoxina care provoaca spasme musculare dureroase si intense care pun de cele mai multe ori viata bolnavului in pericol. Cei mai multi dintre oameni stiu ca pot dezvolta tetanos daca au o rana profunda sau care este contaminata cu pamant (loc in care se poate gasi bacteria tetanosului), dar infectia poate fi asemanatoare uneori cu un prejudiciu banal sau posibil sa nu fie observata.

Vaccinarea impotriva difteriei si tetanosului - Din fericire, tetanosul este usor de prevenit prin vaccinare iar vaccinarea antitetanica este recomandata inclusiv copiilor si sugarilor. In trecut, adultilor le era recomandat sa faca un rapel antitetanos la fiecare 10 ani, dar acest lucru nu mai este necesar, daca vaccinul a fost facut corect si complet (5 doze). Totusi, tuturor adultilor li se recomanda sa faca un rapel antitetanos la varsta de 50 de ani, daca nu au facut un vaccin antitetanos in ultimii 10 ani.

Difteria este o alta boala grava care a cauzat in trecut mai multe decese, decat orice alta boala infectioasa. Cu toate acestea, vaccinarea este destul de raspandita in mijlocul secolului 20, afectiunea fiind mai rar manifestata. Difteria este cauzata de bacteria corynebacterium diphteeriae, care infecteaza tractul respirator superior. O membrana de culoare gri se poate forma la nivelul gatului si va impiedica respiratia. Bacteriile pot produce si o substanta toxica ce va afecta nervii dar si inima.

Ca si in cazul tetanosului, vaccinarea contra difteriei este indicata atat pentru sugari cat si pentru copii. Se recomanda rapelul contra difteriei la toti adultii cu varsta de peste 50 de ani, care nu s-au vaccinat in ultimii 10 ani contra difteriei. Vaccinul contra tetanosului si difteriei sunt de obicei disponibile intr-o singura doza/injectie. Medicul poate propune (daca este necesar) si vaccinarea contra tusei convulsive in aceeasi injectie.

Concluzie

Adultii in varsta trebuie sa acorde prioritate vaccinarilor din multe motive importante. Pe masura ce inaintam in varsta, sistemul nostru imunitar nu raspunde la fel de bine, asa ca este important sa fim la curent cu vaccinurile recomandate, inclusiv cu rapeluri pentru o protectie sporita.

Exista, de asemenea, unele boli care pot fi prevenite prin vaccinare, care sunt deosebit de raspandite si grave la adultii in varsta, cum ar fi zona zoster si gripa (gripa). In cele din urma, adultii in varsta socializeaza cu multi oameni - colegi, prieteni, familie si vecini - si pot juca un rol important ca mesageri de incredere cu privire la importanta de a fi la curent cu vaccinurile recomandate.


Citeste si despre:

Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani De ce este importanta vaccinarea imediat dupa nastere 10 sfaturi practice pentru ameliorarea simptomelor racelii Cand trebuie facut vaccinul antigripal? Ce vaccinuri sunt necesare adultilor Imunizarea – Prevenirea imbolnavirilor prin vaccinare Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Virusul sincitial respirator Cum sa imbatranim sanatos Modalitati de prevenire a meningitei Riscurile si beneficiile vaccinului antigripal Tot ce trebuie sa stiti despre gripa Raspunsuri la intrebarile legate de vaccinul antigripal
Cere sfatul medicului ×