Drumetiile montane vin cateodata cu mici accidentari: ghid de prim ajutor eficient

Actualizat: 01 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Vara este anotimpul preferat pentru drumetii la munte. Cand vrei sa scapi de caldura orasului, o raita prin padure pare cea mai fericita alegere.

Traseele montane nu sunt insa pentru oricine. Exista oricand riscul sa ai parte de un mic accident in timpul unei drumetii pe munte.

Poti aluneca pe traseu sau poti sa cazi. Te poti juli, taia sau lovi la coloana, la cap sau in alte zone ale corpului.

Cele mai frecvente cauze care duc la astfel de accidentari sunt urmatoarele:

- lipsa de cunostinte si deprinderi montane;
- alegerea gresita a traseului;
- studierea superficiala a ghidurilor montane;
- lipsa simtului de orientare;
- ignorarea semnelor de schimbare a vremii;
- conditiile meteo nefavorabile si fenomenele naturale nocive;
- calcularea gresita a timpului de deplasare;
- purtarea unui echipament incomplet sau necorespunzator;
- lipsa antrenamentului fizic minim;
- deficiente fizice ascunse;
- imprudenta, neatentia, graba nejustificata;
- oboseala
- consumul de alcool si tutun;
- ramanerea in urma grupului sau ratacirea de ceilalti drumeti;
- frica.

Ca sa fii pregatit in orice situatie, ia cu tine trusa de prim ajutor. Aceasta trebuie sa contina cel putin urmatoarele obiecte:

- alcool sanitar pentru dezinfectarea mainilor;
- un dezinfectant sau un antiseptic (solutiede apa oxigenata, rivanol sau betadina);
- un spray pentru calmarea arsurilor;
- comprese sterile;
- fasa din tifon de 8-10 cm latime;
- fasa elastica de 10 cm latime pentru entorse sau luxatii;
- plasturi pentru diverse tipuri de plagi superficiale, de tipul celor de la Urgo;
- rola de leucoplast de 3 sau 5 cm;
- una sau doua perechi de manusi de unica folosinta, pentru buna igiena;

Daca te afli in situatia celui care acorda primul-ajutor in caz de accident, iata ce tehnici si metode poti sa aplici.

Asigura-te ca persoana ranita este constienta si coerenta, intreband-o unde s-a lovit si ce o doare. Verifica apoi daca are vreo julitura, taietura sau plaga deschisa.

Inainte de a acorda primul ajutor, spala-te pe maini cu alcool sanitar, apoi dezinfecteaza rana cu o solutie speciala, cum ar fi apa oxigenata sau betadina.

Asigura-te ca ai curatat bine rana de impuritati sau corpuri straine si ca ai oprit sangerarea. La nevoie, poti spala portiunea lezata cu apa si sapun.

Aplica un plasture rezistent peste leziunea curatata. Poti folosi Urgo Ultra Protection, impregnat cu solutie antiseptica, care actioneaza ca o protectie antimicrobiana si protejeaza rana de alte lovituri. Nu se recomanda unguente.

Pansarea ranilor si a hemoragiilor mici se face imediat dupa accidentare, chiar daca grupul este nevoit sa se opreasca pe traseu. Orice plaga trebuie dezinfectata inaintea inchiderii pe cale naturala a ranii, deoarece leziunea se poate infecta cu microbi.

Pe drumul de intoarcere, este bine sa verifici temparatura si pulsul celui accidentat. Daca valorile acestora cresc, exista riscul instalarii unei infectii.

In lipsa termometrului, foloseste dosul palmei pentru a aprecia temperatura corpului. Pentru a-i stabili pulsul, foloseste trei degete ale mainii drepte si apasa "santul" din apropierea incheieturii mainii pana simti pulsatiile arterei radiale.

La un adult sanatos, numarul lor este de 70 - 80 pulsatii pe minut in stare de repaus. Pulsul creste la efortul fizic, dar si in caz de boala, cand poate depasi 140 batai pe minut.

Daca pulsul sau temperatura au crescut semnificativ, transporta ranitul la cea mai apropiata unitate de primiri urgente.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Ce trebuie sa contina trusa de prim ajutor pentru vacanta 5 sporturi de iarna pentru mentinerea sanatatii Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic Oboseala si slabiciunea Sporturile de vara in aer liber: idei pentru intreaga familie si masuri de tratare a micilor leziuni Flictenele: tratament si prevenire Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor 7 moduri prin care sa va pastrati in forma pe timpul iernii Secrete de slabit din jurul lumii Pleci in vacanta? Iata ce produse nu trebuie sa-ti lipseasca din bagaj Vacante sanatoase – unde sa mergi? Ce sa luam in trusa cu medicamente de vacanta? O vara activa, fara infectii urinare
Cere sfatul medicului ×