Ulcerul si gastritele: cine e vinovat?

Publicat: 01 Octombrie 2009 | Actualizat: 01 Octombrie 2009
Autor: SfatulMedicului

Vinovatul va fi pedepsit, ranile vor fi vindecate !


Gral Medical anunta lansarea campaniei "Vinovatul va fi pedepsit, ranile vor fi vindecate" , campanie de preventie, diagnostic si tratament a afectiunilor stomacale
(Ulcer si Gastrite).
Aceasta campanie face parte din initiativa Gral Medical din 2009, de a se implica activ in informarea populatiei asupra unor afectiuni cu caracter periodic sau sezonier.

Despre Campanie

Campania se desfasoara pe o perioada de 2 luni (1 Octombrie- 30 Noiembrie 2009).
Scopul campaniei este de a identifica cauza majora a gastritei si a bolilor ulceroase, in speta Helicobacter pylori si de a recomanda un tratament eficient pentru eradicarea ei.
De aceea Gral Medical ofera consultul si reconsultul de specialitate gratuit pe perioada campaniei. In plus fiecare pacient va beneficia de 20% reducere pentru orice alta investigatie suplimentara.
Programari si consiliere online: www.gralmedical.ro , sau apeland numerele de telefon : 021 323 00 00 (02) - Clinica de Diagnostic Gral sau 021 317 83 95- Clinica Gral Colentina.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Cauze si simptome:


Cauza cea mai frecventa a afectiunilor stomacale (gastrite, ulcer) nu este stresul, cum multi cred, ci o bacterie-descoperita relativ recent- numita Helicobacter Pylori sau mai pe scurt Hp. Chiar daca pare ciudat ca ulcerul si gastritele sa fie cauzate de un microb, s-a demonstrat ca acesta este adevaratul inamic al bunei functionari gastrice in majoritatea cazurilor de leziuni gastrice evidentiate la endoscopie.
Modul de transmitere al infectiei cu Hp este banal, ca si in cazul hepatitei virale tip A, mainile murdare si alimentele fiind sursa principala. Transmiterea directa de la o persoana la alta este posibila, fiind mai frecventa intre membrii aceleiasi familii.
“”Un procent (mic) de pacienti ce prezinta infectie gastrica cu Helicobacter, unii chiar fara sa acuze simptome, vor ajunge in decurs de ani, sa fie diagnosticati cu cancer gastric. Cum nu se stie care pacienti infectati vor face cancer gastric si care nu, este de dorit sa primeasca toti tratamentul de eradicare a bacteriei. “”, explica dr. Dana Bucur, medic specialist gastroenterologie, competenta in endoscopie digestiva si ecografie generala - Gral Medical

Simptome
Simptomele unei posibile gastrite sau boli ulceroase sunt:
- arsuri sau dureri in abdomenul superior,
- greata,
- varsaturi,
- senzatie de disconfort abdominal.

Complicatii


Daca nu sunt respectate indicatiile terapeutice, complicatiile posibile ale bolii ulceroase sunt: hemoragia digestiva superioara, stenoza pilorica, penetratia in organele vecine si perforatia.Gastrita cronica, prin aparitia zonelor de metaplazie intestinala creste riscul de cancer gastric.

Diagnostic


Analizele de laborator recomandate de Gral Medical sunt testele neinvazive: detectarea Helicobacter Pylori(determinarea antigenului Hp din materialele fecale si dozarea anticorpilor IgG antiHelicobacter din sange).
in functie de gravitatea afectiunii stomacale, specialistii Gral Medical recomanda endoscopia superioara, care poate detecta prezenta infectiei cu Hp in cateva minute (testul rapid la ureaza) si va pune diagnosticul exact de ulcer-gastrita sau il va exclude, prin vizualizarea directa a mucoasei gastrice.

Tratament


Specialistul gastroenterolog va poate recomanda cel mai eficient tratament pentru ulcer sau gastrita si va poate vorbi despre regimul cel mai indicat in acest tip de afectiuni.
“”Popular exista credinta ca pentru ulcer trebuie tinut un regim sever o lunga perioada de timp. Acest lucru era valabil in era dinaintea descoperirii bacteriei Helicobacter. Actual, regimul pentru ulcer sau gastrite este permisiv, pacientul putand sa manance tot ce tolereaza. Singurele restrictii clare vizeaza fumatul, alcoolul si consumul de antiinflamatorii (aspirina, diclofenac, ibuprofen, etc)”” explica dr. Dana Bucur, medic specialist gastroenterologie, competenta in endoscopie digestiva si ecografie generala .- Gral Medical

1. Clinica de Diagnostic Gral
Str. Traian Popovici (Fosta Unitatii), nr. 79-91,
sector 3, Bucuresti
Tel./Fax: 021/323.00.00, 021/323.00.02

2. Clinica Gral Medical Colentina
Sos. Stefan cel Mare, nr. 19-21,
sector 2, Bucuresti,
(in incinta Spitalului Colentina)
Tel./ Fax: Policlinica: 021/317.83.95

Pentru mai multe detalii, vizitati site-ul www.GralMedical.ro


Email

Reduce oboseala si extenuareaReduce oboseala si extenuarea

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Antibioticele raman piatra fundamentala a medicinii moderne

Cum stii ca ai intrat la menopauza? Care sunt semnele si simptomele?

Protocolul de tratament pentru pacientii cu coronavirus a fost modificat!

Infectia cu HPV: simptome, cauze, investigatii si tratament

Ce se intampla dupa ce oprim anticonceptionalele?

Catalin Radu, general manager companie farmaceutica: “Principalul obiectiv al companiei noastre este acela de a folosi stiinta si cercetarea pentru a salva vieti”

Ce nu stiai despre Propolis si Vitamina C – scurt istoric

Primele semne ale menopauzei asupra pielii: sfaturi si remedii

Cum putem sa facem fata singuratatii in pandemie?

Un nou simptom asociat infectarii cu noul coronavirus, senzatia de nas uscat

Cum ne afecteaza curele de slabire

Ce ai de facut dupa ce te-ai vindecat de COVID-19

AstraZeneca testeaza inca o data vaccinul sau anti-COVID, din cauza unei „erori nefericite”