Totul despre ulcerul duodenal. Cauze si tratament

Publicat: 14 Octombrie 2016 | Actualizat: 14 Octombrie 2016
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Ulcerul duodenal este o leziune care apare in urma distrugerii mucoasei gastrice sau duodenale de catre sucurile digestive.

Ulcerul duodenal se produce, dupa cum ii spune si numele, la nivelul duodenului, in primii centimetri ai intestinului subtire.

Orice persoana secreta acid in stomac, insa unele pot secreta mai mult suc gastric, de aceea ele prezinta un risc mai mare de a face ulcer.

De asemenea, nu numai secretia de acid gastric contribuie la aparitia ulcerului, ci si alti factori.

In plus, ulcerele sunt mai frecvente la persoanele batrane, chiar daca odata cu avansarea in varsta secretia acida se reduce.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Cauze si simptome

Ulcerul duodenal apare in general in urma infectiei cu Helicobacter pylori, dar si din cauza administrarii pe termen lung a unor medicamente care irita mucoasa gastrica.

Fumatorii sunt de asemenea predispusi la aparitia ulcerului gastric, deoarece ulceratiile se vindeca mai greu in cazul lor.

In general, la copii si la persoanele in varsta nu apar simptome neobisnuite. Doar 50% din persoanele cu ulcer duodenal prezinta simptome clare si tipice, precum dureri, arsuri sau senzatie de stomac gol.

Durerea este constanta si uneori foarte severa. Ea se localizeaza inferior sternului. De multe ori, durerea este absenta dimineata si apare in cursul diminetii, insa in cele mai multe cazuri, durerea este foarte puternica si apare in timpul noptii.

Ulcerele gastrice produc uneori tumefactia tesuturilor de la nivelul orificiului de comunicare intre stomac si intestinul subtire, alimentele nemaiputand fi evacuate din stomac. Aceasta obstructie poate duce la balonare, greata sau voma dupa masa.

Cu toate acestea, ulcerele se vindeca, insa trebuie tinute sub control si urmarite, deoarece pot aparea complicatii fatale, precum penetrarea, perforarea, hemoragia si obstructia.

Diagnosticare si tratament

Ulcerele se diagnosticheaza prin efectuarea unei endoscopii sau al unei radiografii cu bariu.

Cu ajutorul endoscopului se poate efectua o biopsie (prelevarea unei mostre tisulare in vederea examinarii la microscop) pentru a stabili daca este vorba despre un ulcer gastric benign sau malign, precum si pentru a identifica bacteria Helicobacter pylori.

Helicobacter pylori este o cauza principala a ulcerelor, de aceea persoanele afectate primesc tratament pe baza de antibiotic.

Simptomele ulcerelor mai pot fi ameliorate prin utilizarea de antiacide care neutralizeaza aciditatea gastrica. De asemenea, pentru vindecarea ulcerului se poate recurge si la anumite interventii chirurgicale.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

DigestMed
Tel: 0743344378
Bucuresti, Str. Veteranilor, Nr. 11A, Etaj 1, Sector 6
Email
Clinici
recomandate

Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19 Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

Esti nevoit sa stai in picioare sau asezat mult timp la munca?Esti nevoit sa stai in picioare sau asezat mult timp la munca?

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia îr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia îr-un apartament

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Diferenta dintre ulcer si gastrita

Sase simptome medicale serioase

Astragalus pentru intarirea imunitatii si alte beneficii

De ce este vitamina D3 atat de importanta pentru sanatate?

Efectele negative ale unei dureri netratate la timp

Cancerul pancreatic, cea mai agresiva forma de cancer

Imunitatea organismului la inceputul primaverii