Gastrita, ulcer sau doar o senzatie de arsura?

Actualizat: 19 Mai 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Adesea este greu de diferentiat un simptom pentru o persoana fara studii in domeniul medical. Dar mai mult ca sigur ne putem da seama ca ceva nu functioneaza bine in organismul nostru. Intr-o lume in care accesul la o serie de informatii este tot mai facil, auzim adesea termeni care incercam sa ii asociem cu ce consideram ca avem. Din acest motiv multe persoane au tendinta de a afirma ca sufera de gastrita, ulcer.

Gastrita

Gastrita este o inflamatie a mucoasei gastrice, adica mai precis a stomacului. Aceasta inflamatie si iritatie este produsa de o stare de hiperaciditate la nivelul mucoasei gastrice. Hiperaciditatea poate fi produsa de o serie de factori dar in majoritate tin de stilul nostru de viata.

Adica acesti factori care sporesc aciditatea sunt: mancarea in exces a unor tipuri alimentare acide sau condimentate, mancarea in exces de tip fast-food care are un timp gastric redus o serie de conservanti si aditivi dar un foarte redus continut nutritiv. Totodata fumatul poate creste mult aciditatea gastrica.

Tot in categoria factorilor etiologici ai gastritei dar si al ulcerului se afla stresul care sporeste secretia de acid gastric (acid cu un bogat continut de acid clorhidric).

Stilul alimentar de a pierde prima masa a zilei (micul dejun) este iarasi un factor care poate produce iritatia mucoasei gastrice. Dupa o perioada de noapte in care nu exista alimentatie, dimineata trebuie sa existe acest aport alimentar pentru a nu permite acidului gastric sa erodeze mucoasa gastrica.

Gastrita este o inflamatie care da o senzatie de arsura in special in perioada pre- si post-prandial. Adica dimineata matinal inainte de micul dejun si in special deoarece multe persoane nu servesc micul dejun; dar daca au o serie de vicii, in perioada matinala vor fuma prima tigara si vor bea cafeaua matinala.

Totodata in perioada imediat post-prandiala dupa ce persoana se hraneste creste mult si aciditatea gastrica pentru a face fata suplimentului alimentar, astfel ca va aparea senzatia de arsura post-prandiala.

In cazul ulcerului, simptomele sunt ceva mai diferite. In primul rand senzatia de durere acuta si de arsura dar care poate sa mearga pana la senzatie de greata insotita de voma, va aparea in mod deosebit imediat dupa ingestia alimentelor.

Aceasta senzatie poate sa apara indiferent de cantitatea de mancare ingerata si in anumite cazuri mai avansate va aparea si dupa ingestia lichidelor. Totodata dupa ce a fost ingerat un lichid la o temperatura mai mica (rece) sau la o temperatura mai mare (cald) vor produce imediat o reactie.

Complicatia ulcerului este acela de a evolua spre perforare, aceasta inseamna ca trece de mucoasa gastrica si va ajunge in stratul sau (al stomacului) muscular si ulterior poate chiar sa treaca de acesta cu varsarea continutului extrem de acid in cavitatea abdominala.

Ulcerul perforat este o urgenta medicala iar simptomatologia nu poate fi luata in calcul in acest caz deoarece la doar cateva ore dupa aparitia simptomelor de ulcer perforat trebuie intervenit, altfel poate surveni chiar decesul.

In ce alte patologii pot sa mai apara senzatii de arsura?

Una dintre patologiile mai putin grave care pot da o senzatie de arsura retrosternala sau mai sus in zona faringiana este si boala de reflux gastro-esofagian. In acest caz din mai multe cauze posibile nu mai exista o inchidere perfecta a sfincterului cardia.

Cardia este orificiul si sfincterul superior al stomacului, iar daca acesta nu se mai inchide fiziologic atunci se va permite ca acidul gastric sa refuleze din stomac inspre esofag.

Daca mucoasa gastrica are un strat protector care sa nu permita distrugerea acesteia de aciditatea crescuta a acidului clorhidric, esofagul in schimb nu are un asemenea strat protector.

Fapt pentru care refularea acidului gastric uneori chiar cu fragmente din chimul gastric (continutul alimentar din bolul alimentar ingerat amestecat cu continutul gastric), care in primul rand va produce eroziune acido-chimica a mucoasei esofagiene dar care totodata prin aceasta eroziune dar si prin faptul ca aduce fragmente din chimul gastric poate sa produca o serie de infectii sau posibilitatea de infectii.

Simptomatologia data de boala de reflux este tot debutata cu o senzatie de arsura retrosternala dar adesea este sesizata ca o senzatie de arsura intr-o zona ceva mai sus.

Aceasta senzatie de arsura apare doar dupa ingestia de alimente sau de lichide dar care apare in special daca dupa perioara prandiala (dupa masa) persoana se va intinde intr-o pozitie orizontala (clinostatism).

Astfel ca la aceste persoane nu se recomanda a exista o alimentatie inainte de doua, trei ore inainte de perioada de somn deoarece atunci se va produce acest reflux gastro-esofagian.

De asemenea o a doua recomandare este aceea de a nu exista o alimentatie cu un timp mare de metabolizare digestiva. Daca se consuma alimente usor digerabile se scurteaza timpul de descompunere digestiva (in stomac) si astfel se reduc sansele de un reflux gastro-esofagian.

Cum ne dam seama cand vorbim de una din aceste patologii si cand este vorba de o simpla arsura?

Deoarece aceste arsuri au localizari diferite: superior de esofag (superior de zona retrosternala) – boala de reflux, retrosternal – ulcer, gastrita.

Deoarece pentru o persoana este greu a diagnostica cu precizie tipul de afectiune gastrica este mai recomandat sa se efectueze un set de analize uzuale pentru depistarea din timp a acestor patologii si este de recomandat a se consulta un medic specialist la cel mai mic simptom, dar cel mai bine a se urma niste metode de a preveni aceste tipuri de patologii gastrice.

Recomandari de preventie

Daca pentru boala de reflux gastro-esofagian vorbim de o disfunctie cu preponderenta a etiologiei congenitale. Deci pentru acest tip de patologie nu se pot lua masuri reale pentru a o preveni, in schimb pentru celelalte patologii exista cateva recomandari de preventie.

Nu pierdeti prima masa a zilei. Micul dejun este din punct de vedere medical cea mai importanta masa a zilei. Dupa o perioada in care stomacul nu are un efect metabolic accentuat, deoarece pe perioada de somn se reduce si aciditatea gastrica dar practic nu exista o ingestie alimentara, dimineata este recomandat a nu lasa stomacul sa isi mentina aciditatea fara a o "neutraliza" cu un continut alimentar.

Este recomandat ca micul dejun sa nu fie obligatoriu asigurat de o masa consistenta dar macar de o masa usoara, fara aciditate cu un pH neutru. Asadar se poate consuma o felie de paine prajita, un bol de cereale cu lapte (laptele avand un pH alcalin si va neutraliza aciditatea) sau chiar a unor produse fainoase (nu in exces), a unor covrigi umpluti. Totodata dimineata se pot consuma si fructe dar nu citrice.

Nu sustineti diete puternice, sau diete care pot afecta acest timp digestiv. In perioada recenta apar retete de diete tot mai drastice in care persoanelor li se recomanda un consum hipocaloric foarte redus, fapt care dupa o perioada de cateva luni de dieta, este posibil ca tocmai acestea sa provoace aceste gastrite, ori chiar ulcer.

Este de recomandat a corelarea unei diete usoare (si nu una drastica) cu efectuarea unui program de exercitii fizice si nu doar o dieta. Totodata nu sunt recomandate in majoritatea cazurilor consumarea unor medicamente de slabit.

Majoritatea acestor tipuri de medicamente de slabit pot produce un dezechilibru metabolic dar vor produce si o dependenta de acestea la care se poate adauga si faptul ca vor produce patologii digestive de tipul (ulcerului gastritei), deoarece vor produce rapid senzatia de satietate, dar o satietate ireala care va permite stomacului sa produca acid clorhidric care va ulcera si afecta mucoasa gastrica.

Recomandari alimentare de tratare

Daca au fost diagnosticate ulcerul si gastrita se prefera a nu se mai consuma mezeluri sau alte tipuri de alimente greu digerabile. Totodata se vor prefera supele (nu ciorbele) sau alimente fierte si nu prajite.

In cazul unei gastrite sau a unui ulcer este mai recomandat a se consuma constant (la 2,3 ore) cantitati mici de mancare, decat o singura masa prea copioasa, sau prea consistenta din punct de vedere caloric.

Daca exista o recomandare din punct de vedere medicamentos. Medicamente de tipul omeprazolului sunt bune de urmat. Deoarece un tratament mai usor daca este urmat adecvat va reduce clar riscul ca ulterior sa fie administrate medicatii mai puternice.

Gastrita, ulcer sau senzatie de arsura?

Primele senzatii de arsura retrosternala este posibil a aparea dupa varsta de 25-30 de ani. Este perioada in care organismul incepe sa dea primele semne de "oboseala" alimentara. Alimentatia haotica, predominata de fast-food-uri si de semi-preparate pe care o au majoritatea adolescentilor si tinerilor din ziua de azi va incepe sa se rasfranga simptomatic in perioada de dupa 25 de ani.

Tot perioada de dupa 25-30 de ani, este perioada in care majoritatea persoanelor (in special femeile) au abordat cel putin odata sau vor sa abordeze o dieta drastica. Exista cazuri in care dupa o singura dieta vor produce o gastrita intr-un timp relativ redus.

Daca apare o senzatie de arsura retrosternala este deja timpul sa ne punem problema a ce ar putea fi si sa nu lasam totul intr-o autodiagnoza, sa precizam simplu ca avem o gastrita sau un ulcer, astfel ca mai bine sa diagnosticam senzatia de arsura decat sa o lasam asa.

In secolul nostru, unul din cei mai importanti factori care s-au situat chiar imediat pe locul doi dupa alimentatie este stresul. Stresul este un flagel de care toti suntem mai mult sau mai putin constienti si pe care mai toti il precizam. Desi uneori poate fi exagerat si practic aproape orice profesie si domeniu este enuntat a avea un factor stresogen mai mare decat este cel real, faptul ca el este enuntat inseamna ca totusi chiar daca nu este atat de intens, este resimtit pe atat de intens de persoane.

Stresul va creste aciditatea gastrica prin mecanisme directe si indirecte. Stresul va spori in primul rand aciditatea in mod direct prin cresterea secretiei de acid clorhidric. Ca si metoda indirecta stresul este de cele mai multe ori corelat cu un stil de viata haotic sau viciat.

Adica o mare majoritate din persoanele ce vor enunta ca sunt stresate sunt fumatoare. Fumatul cauzeaza prin acelasi mecanism cresterea aciditatii gastrice. Tot fumatul va inhiba centrul de satietate. Adica dupa ce individul fumeaza o tigara va avea un apetit mult mai scazut si va mai sari peste o masa.

Este de recomandat a incerca sa realizam daca factorul pe care noi il consideram stresogen, este chiar atat de stresant pe cat il resimtit noi. Si daca exista metode de a gestiona altfel aceste situatii de stres. Pe de o parte daca ele pot fi evitate. Si in plan secund daca exista metode printr-o oarecare intoleranta sa numai fie percepute astfel de intens.

O senzatie de arsura poate sa fie doar un simptom banal. Poate sa fie o patologie usoara de tipul gastritei dar care poate evolua spre complicatii mai serioase. Sau poate sa fie vorba chiar de o patologie grava de tipul ulcerului.

Secretul intre o simpla arsura gastrica si o patologie mai grava gastrica este de a adopta niste masuri de preventie pentru o viata echilibrata.

Este important a adopta in cel mai scurt timp masuri de diagnoza cu precizie a senzatiei de arsura. Iar daca cele doua etape nu au fost luate in serios sau nu s-au soldat cu suces, este bine a fi acceptate imediat masurile terapeutice recomandate si a le respecta. Sfatul medicului este bine a fi luat in seama.


Citeste si despre:

Gastrita acuta Gastrita Gastrita cronica Cum tii dieta daca suferi de gastrita sau ulcer De ce apare gastrita si cum o putem preveni? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Tot ce trebuie sa stiti despre gastrita Gastrita: tipuri, cauze si tratament Diferenta dintre ulcer si gastrita Boala Menetrier Hirsutism sau doar o hiperpilozitate
Cere sfatul medicului ×