Interventiile chirurgicale pentru tratarea miopiei

Actualizat: 19 Ianuarie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Exista diverse tipuri de interventii chirurgicale pentru tratarea miopiei care pot modifica forma corneei pentru a reorienta lumina direct pe retina.

Scopul interventiei chirurgicale este de a permite persoanelor diagnosticate cu miopie sa vada clar, fara lentile de corectie.

Majoritatea medicilor considera ca in urma operatiei de miopie o persoana se poate bucura de o vedere de 20/40 sau chiar mai buna. Cei care au o vedere de 20/40 sau chiar mai buna pot conduce o masina fara lentile de corectie.

Tipuri de interventii chirurgicale pentru tratarea miopiei

Operatiile cu laser sunt de mai multe tipuri

- LASIK este in prezent cea mai des utilizata procedura chirurgicala de corectie pentru miopie. LASIK are o rata mare de succes si sanse scazute de dezvoltare a complicatiilor in cazul miopiei moderate.

Aceasta poate fi utilizata si pentru a corecta miopia severa. Timpul de vindecare este destul de scurt, interventia este putin dureroasa si recuperarea este mai rapida decat in cazul tehnicii PRK.

- PRK, LASEK si epi-LASIK sunt operatii similare. Acestea sunt tipuri de interventii chirurgicale de corectie care se utilizeaza frecvent pentru corectarea miopiei. Ca si LASIK si aceste operatii au rate ridicate de scces si complicatiile sunt rareori intalnite, in cazul miopiei moderate. PRK, LASEK si epi-LASIK pot fi folosite in locul keratotomiei radiale (RK) pentru a corecta miopia severa.

- Keratotomia radiala (RK) este folosita cu mare succes pentru persoanele care sufera de miopie modrerata si usoara (mai putin de trei dioptrii). Desi este inca folosita in unele cazuri, aceasta a fost inlocuita in cele mai multe dintre cazuri de LASIK si PRK.

- Implanturile de inel cornean - Acest tip de interventie chirurgicala are rolul de a croecta miopia usoara prin folosirea unui inel care schimba forma corneei.

- Implanturile de lentile intraoculare (IOLs) sau lentilele de contact implantabile pot fi folosite pentru corectarea miopiei moderata pana la severa prin aplatizarea corneei.

Optiuni chirurgicale

Inteventiile chirurgicale pentru tratarea miopiei modifica forma corneei pentru a reorienta lumina direct pe retina. Exista trei tipuri principale de interventii chirurgicale cu laser folosite pentru tratarea miopiei:

- LASIK - care presupune decuparea unei fasii din cornee care ramane prinsa la un capat, ca o clapeta. O parte din tesutul de sub fasia decupata va fi eliminat, iar fasia va fi reaplicata.

- PRK, LASEK si epi-LASIK folosesc laserul pentru remodelarea corneei fara sa fie necesara realizarea unui lambou cornean.

- RK implica realizarea mai multor incizii pe cornee pentru a schimba curba corneei.

Alte tipuri de interventii chirurgicale pentru miopie implica plasarea de implanturi chirurgicale pentru a modifica forma corneei sau pentru inlocuirea sau sprijinirea cristalinului ocular.

Dintre cele trei tipuri principale de interventii chirurgicale pentru corectarea refractiei RK a fost utilizata cel mai mult timp, dar in prezent LASIK si PRK sunt mai des folosite. Studiile sugereaza ca operatiile cu laser cum ar fi PRK si LASIK au aceeasi precizie ca si keratotomia radiala (RK) si au un risc mai mic de complicatii sau efecte adverse neplacute.

Se vor pune in balanta riscurile prevazute de interventia chirurgicala cu dorinta de a avea o vedere clara. Medicul oftalmolog poate raspunde la orice intrebari legate de rezultatele posibile, alternative la interventia chirurgicala, riscuri si beneficii pentru a se putea lua cea mai buna decizie. Este important de stiut ca in cazul unor persoane poate fi necesara, in continuare, purtarea de ochelari sau lentile de contact dupa interventia chirurgicala.

Care este motivatia celor care aleg operatia de miopie

Interventia se adreseaza celor care au o vedere buna de aproape dar sunt miopi, sufera de astigmatism, presbiopie si celor care au o vedere imbunatatita prin purtarea de ochelari sau lentile de contact dar doresc sa renunte la acestea.

Exista mai multe motive:

- Confortul personal - nu va mai fi nevoie sa se poarte ochelari si nu vor mai exista constrangeri legate de purtarea sau intretinerea lentilelor de contact sau pur si simplu dorinta de a vedea mai bine, natural, fara restrictii (acest lucru este dezirabil mai ales in cazul celor care sufera de presbiopie care utilizeaza lentile progresive).

- Motivatii estetice sau psihologice - sentiment crescut de confort, estetica imbunatatita, aspect tineresc

- O persoana poate avea probleme de intoleranta sau complicatii cauzate de purtarea lentilelor de contact si le este dificil sa accepte sa poarte ochelari.

- Dorinta de a vedea bine pentru a practica diverse sporturi cum sunt cele subacvatice sau cele in care ochii sunt expusi la praf, se pot pierde lentilele de contact, etc. sau de a alege anumite meserii, care necesita o vedere buna fara corectie.

Contraindicatii

Pot beneficia de interventiile chirurgicale toate persoanele care sufera de miopie, hipermetropie, astigmatism si anumite forme de prezbiopie.

Persoanele care sufera de miopie trebuie sa aiba varsta de peste 18 ani, iar cresterea ochiului sa fie finalizata, miopia sa fie stabila, fara schimbari semnificative cel putin in decursul unui an (pentru a nu fi necesara vreo reinterventie).

Varsta inaintata nu este un aspect care va limita interventia. Trebuie specificat faptul ca in mod natural miopia nu se amelioreaza o data cu inaintarea in varsta. Exista anumite boli care nu permit efectuarea interventiilor chirurgicale pentru tratarea tulburarilor de refractie, printre care boli autoimune (lupus, poliartrita reumatoida, boala Crohn, rectocolita hemoragica, tiroidita), patologii ale corneei (keratoconus, keratita severa uscata, herpes cornean) sau patologii la nivelul retinei, diabet zaharat care nu este echilibrat prin tratament, retinopatie, ambliopie profunda a ochiului.

De asemenea, este absolut necesara verificarea si tratarea abilitatilor vizuale mai ales in cazul persoanelor care exercita diverse profesii (armata, politie, marina, pompieri, transport aerian, rutier, etc).

Ochii operati isi pastreaza caracteristicile anatomice precum si eventualele predispozitii patologice. Acestia trebuie examinati in mod constant, ca si cum nu ar fi avut loc o interventie chirurgicala. Se va monitoriza regulat tensiunea oculara, iar la orice consult oftalmologic persoana operata trebuie sa specifice faptul ca a suferit o interventie chirurgicala de corectare a refractiei.


Citeste si despre:

Miopia Probleme de sanatate ale ochilor Deviatiile patologice ale coloanei vertebrale Bolile ochiului Laserul in operatiile oftalmologice Corectie sau doar stagnare in problemele de vedere cu ajutorul ochelarilor Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Dezlipirea de retina Glaucomul Ce reprezinta sindromul Marfan? Sindromul Marfan: simptome, cauze, tratament Ambliopia sau ochiul lenes Solutia potrivita pentru o vedere clara si pentru oprirea evolutiei miopiei
Cere sfatul medicului ×