Laxative naturale care pot ameliora constipatia

Actualizat: 11 Septembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Laxativele au ca rol principal tratarea constipatiei, afectiune caracterizata prin miscari intestinale rare, uneori dureroase si intarirea scaunului. Laxativele pot avea efecte puternice asupra sanatatii sistemului digestiv.

Datorita efectelor acestora in organism, laxativele pot ajuta la ameliorarea constipatiei si la buna desfasurare a peristaltismului intestinal.

Tipuri de laxative

Laxative de volum. Acestea se deplaseaza prin corp nedigerate, absorbind apa si umflandu-se, exercitand o presiune mecanica asupra scaunului;
Laxative care reduc duritatea scaunelor. Ele maresc cantitatea de apa absorbita de scaun pentru a face mai usoara trecerea acestuia;
Lubrifianti laxativi. Acestia acopera suprafata scaunului si a fetei interne intestinale pentru a pastra umiditatea si a permite trecerea usoara a scaunelor;
Laxative osmotice. Acestea ajuta colonul sa retina mai multa apa, crescand frecventa miscarilor intestinale;
Laxative saline. Acestea atrag apa in intestinul subtire pentru a incuraja peristaltismul intestinal;
Laxative stimulante. Acestea accelereaza miscarea sistemului digestiv pentru a induce peristaltism intestinal.

Desi laxativele pot fi utile, utilizarea frecventa poate provoca tulburari electrolitice si acido-bazice, ceea ce poate provoca leziuni cardiace si renale pe termen lung. O alternativa sigura si sanatoasa o reprezinta laxativele naturale.

Laxative naturale

1. Semintele de Chia

Semintele de Chia sunt deosebit de bogate in fibre solubile, acestea absorbind apa si formand un gel care poate ajuta la formarea scaunelor mai moi pentru a evita constipatia. Fibrele reprezinta unul dintre cel mai importante tratamente naturale impotriva constipatiei.

2. Fructele de padure

Cele mai multe soiuri de fructe de padure au un continut bogat in fibre, facandu-le o alegere excelenta. Fructele de padure contin doua tipuri de fibre: solubile si insolubile.

Fibrele solubile absorb apa in intestin pentru a forma un gel care ajuta la inmuierea scaunului, iar cele insolubile cresc volumul scaunelor pentru o trecere mai rapida. Consumul de capsuni, afine si mure este recomandat in dieta, gratie proprietatilor laxative naturale.

3. Legumele

Fasolea, nautul, lintea, mazarea si arahidele sunt extrem de bogate in fibre, acest lucru incurajand digestia. Consumul de legume poate creste producerea acidului butiric, un acid gras, ce poate actiona ca laxativ natural si antiinflamator intestinal.

4. Semintele de in

Avand un continut ridicat de acizi grasi Omega-3 si o cantitate mare de proteine, semintele de in reprezinta un aliment necesar in orice dieta sanatoasa. De asemenea, aceste seminte sunt un tratament natural atat pentru constipatie, cat si pentru diaree.

5. Kefirul

Kefirul este un produs lactat fermentat, ce contine probiotice, un tip de bacterii intestinale benefice. Probioticele imbunatatesc functia imunitara si stimuleaza calitatea functiei digestive.

Daca este consumat regulat, kefirul duce la cresterea frecventei si imbunatatirea consistentei scaunelor.

6. Uleiul de ricin

Acest produs are o istorie lunga ca un bun laxativ natural. Dupa consumarea uleiului de ricin, acesta elibereaza acid ricinoleic, un tip de acid gras nesaturat care este responsabil pentru efectul sau laxativ. Acidul ricinoleic mareste miscarea muschilor intestinali ce produc peristaltismul intestinal si poate inmuia scaunele.

7. Alimente cu frunze verzi

Alimentele cu frunze verzi precum spanacul, varza si stevia imbunatatesc calitatea sistemului digestiv si previn constipatia. Ele sunt foarte hranitoare, fiind bogate in vitamine, minerale si fibre, cu un continut redus de calorii.

De asemenea, contin o cantitate mare de magneziu, ingredient principal in multe tipuri de laxative. Consumul redus de magneziu este asociat cu constipatia.

8. Merele

Merele sunt bogate in fibre. Un tip important de fibra solubila, continuta de mar, este pectina. Aceasta accelereaza timpul tranzitului din colon si actioneaza ca probiotic, promovand sanatatea digestiva.

9. Uleiul de masline

Cercetarile au constatat ca uleiul de masline, consumat regulat, reprezinta o modalitate eficienta de a atenua constipatia. Acesta functioneaza ca un laxativ lubrifiant, stimuland intestinul subtire pentru a grabi tranzitul, dar si acoperind rectul oferind o trecere mai usoara a scaunelor.

10. Taratele de ovaz

Taratele de ovaz sunt extrem de bogate in fibre solubile si insolubile, facandu-le o alegere buna ca laxativ natural. Consumul acestora ajuta si la mentinerea greutatii corporale si la imbunatatirea starii de sanatate a sistemului digestiv.

11. Prunele

Prunele reprezinta unul dintre cei mai cunoscuti laxativi naturali. Acestea contin numeroase fibre, dar si un tip de alcool din zahar, cunoscut sub denumirea de sorbitol.

Sorbitolul actioneaza ca agent osmotic, aducand apa in intestine si ajutand la inducerea miscarilor intestinale. Prunele pot creste frecventa scaunelor si imbunatatesc consistenta lor.

12. Kiwi

Kiwi-ul are proprietati laxative, fiind o modalitate convenabila de a ameliora constipatia. Acest fruct are o cantitate crescuta de fibre, printre care si pectina, cu rol de laxativ natural. Consumul de kiwi stimuleaza miscarile intestinale si imbunatateste consistenta scaunelor.

13. Cafeaua

Pentru multe persoane, consumul cafelei poate avea efecte asupra digestiei. Cafeaua stimuleaza muschii din colon, ducand la un efect laxativ natural. Acest lucru se datoreaza in mare masura efectelor cafelei asupra gastrinei, un hormon care este eliberat dupa masa. Gastrina este responsabila de secretia acidului gastric, care ajuta la digerarea alimentelor in stomac.

14. Psyllium

Fibrele din taratele de Psyllium sunt extrem de eficiente in ameliorarea constipatiei. Fibrele actioneaza prin absorbtia apei si formarea unui gel care poate inmuia scaunul. Psyllium s-a dovedit mult mai eficient decat multe laxative pe baza de reteta.

15. Apa

Apa este esentiala pentru hidratare, dar si pentru a mentine miscarile intestinale si consistenta optima a scaunelor, pentru a preveni constipatia. Starea hidratata a organismului poate ajuta la ameliorarea constipatiei, facilitand trecerea scaunului prin intestine.

Consumul fibrelor, alaturi de apa, ii poate amplifica efectele. Consumul unei cantitati optime de apa duce la cresterea frecventei scaunelor si reducerea nevoilor de a consuma laxative.

Concluzii

Exista multe laxative naturale care pot ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal normal, prin cresterea frecventei scaunelor si imbunatatirea consistentei lor.

Pe langa consumul laxativelor naturale, este indicat consumul de lichide, dar si o dieta sanatoasa si activitate fizica regulata. Acesti pasi ajuta la prevenirea constipatiei si la pastrarea sanatatii sistemului digestiv.


Citeste si despre:

Esentialul despre constipatia bebelusului alaptat la san Constipatia la adulti Constipatia: mituri si adevaruri Fructe si sucuri care combat hemoroizii Ce faci daca suferi de constipatie in timpul calatoriilor Ceaiuri din plante recomandate pentru ameliorarea afectiunilor digestive Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Cele mai bune remedii pentru constipatia bebelusilor Cele mai bune remedii non-invazive pentru constipatia bebelusului Remedii naturiste pentru diaree si constipatie Topul alimentelor recomandate pentru o digestie buna Complicatii si probleme dupa o interventie chirurgicala Laxative naturale
Cere sfatul medicului ×