Infectia cu Rotavirus

Publicat: 04 Iulie 2012 | Actualizat: 04 Iulie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Rotavirus este un virus care cauzeaza o infectie a intestinelor. Acesta provoaca cel mai des diareea severa in randul sugarilor si copiilor din intreaga lume si determina anual decesul a aproximativ 600.000 de copii.

Aproape toti copiii vor fi infectati cu rotavirus pana la varsta de trei ani. Este posibila infectarea cu tulpini diferite. Dupa mai multe infectii cu diverse tulpini de virus, copiii dobandesc imunitate la rotavirus.

Micutii cu varste cuprinse intre 6 si 24 de luni au cel mai mare risc de a dezvolta simptome severe in urma infectiei cu rotavirus. Adultii suporta infectia destul de usor.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Simptome

Boala cauzata de rotavirus este cel mai frecvent intalnita la sugarii si copiii mici, dar poate atinge si copiii mai mari sau adultii. Atunci cand o persoana a fost expusa la rotavirus, simptomele apar dupa doua zile. Printre manifestari se enumera:
- febra
- varsaturi
- diaree
- durere abdominala.

Diareea apoasa si varsaturile pot persista intre 3 si 8 zile la un copil infectat cu rotavirus. Alte simptome includ pierderea poftei de mancare si deshidratarea care pot pune in pericol viata sugarilor si copiilor mici.

Atat copiii vaccinati cat si cei nevaccinati pot fi infectati de mai multe ori cu rotavirus, pentru ca exista diverse tulpini de rotavirus si nici un vaccin sau imunitate naturala nu ofera protectie totala la infectiile viitoare (care pot fi cauzate de tulpini diferite de cele anterioare).

Cat este de contagios?

Virusul este prezent in scaunul persoanelor infectate, inainte si dupa ce acestea au simptomele de boala. Copiii se pot infecta daca si-au introdus degetele in gura sau daca ating ceva care a fost contaminat. De obicei, acest lucru se intampla atunci cand micutii nu s-au spalat suficient de des pe maini, inainte de a manca si dupa folosirea toaletei.

Diagnosticarea cu rotavirus

Diagnosticul se va pune prin detectarea rapida a rotavirusului in urma probelor analizate din scaun. Tulpinile de rotavirus pot fi depistate prin investigatii speciale, testele imunologice enzimatice sau reactia in lant a polimerazei - dar astfel de teste nu se fac frecvent si nici nu sunt necesare.

Tratament

Un sugar sau un copil care va fi moderat sau sever deshidratat va necesita tratament in spital, cu lichide administrate pe cale venoasa pentru ca nivelul de fluide si sare sa revina la normal. Cei mai multi dintre copiii mai mari, insa, pot fi tratati la domiciliu.

Medicul poate considera necesar ca micutului bolnav sa i se recolteze analize de sange, urina si scaun pentru a se confirma faptul ca diareea este cauzata de rotavirus si nu de bacterii.

Pentru ca antibioticele nu functioneaza impotriva bolilor provocate de virusuri, medicul nu va prescrie antibiotice pentru tratarea infectiei cu rotavirus.

Tratamentul la domiciliu

Pentru prevenirea deshidratarii, trebuie sa se urmeze indicatiile medicului legat de regimul alimentar al copilului. Medicul ar putea sa sugereze parintilor sa ii ofere bauturi speciale de rehidratare, mai ales daca diareea persista mai mult de 2-3 zile.

In general, copiii cu diaree usoara care nu sunt deshidratati trebuie sa continue sa manance in mod normal, dar sa primeasca mai multe lichide. Cei care sufera de deshidratare usoara pana la moderata ar trebui sa bea solutii de rehidratare orala, in cantitati mici, frecvent pentru a corecta deshidratarea si apoi sa revina la regimul alimentar normal. Copiii hraniti la san, nu se impune intreruperea alaptarii.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Profilaxia
Tel: 0727165206
Timisoara, Str. Drubeta Nr.97
Email
Clinici
recomandate

Asigura functionarea normala a vaselor de sange cu rol antioxidantAsigura functionarea normala a vaselor de sange cu rol antioxidant

5 manageri de top din Romania iesiti din tipare5 manageri de top din Romania iesiti din tipare

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Vaccineaza-ti copilul din timp impotriva infectiei cu rotavirus

Gastroenterita cu rotavirus, metode de preventie si tratament

Infectiile nosocomiale - infectiile contactate in spital sau alte unitati medicale

Infectii virale suprainfectate

Ce trebuie sa stii despre ulcerul venos si care sunt pasii de urmat in ingrijirea acestuia

Zincul - aliatul tau in lupta cu raceala si gripa

Cum stii daca ai deficienta de Vitamina D3?

Lista cu vaccinurile obligatorii si optionale

Scaunele verzi in cazul copiilor: cand este cazul sa ne ingrijoram?

5 Recomandari in caz de diaree acuta, indiferent de cauza ei - inclusiv virala ( COVID 19)

Bolile copilariei

Inundatiile: afectiuni provocate