Colonul iritabil se poate combate si prin sport

Publicat: 07 Decembrie 2010 | Actualizat: 07 Decembrie 2018
Consultant: Dr. Carmen Mihalache
Director medical
Clinica: Sport Med Center

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Diagnosticul de colon iritabil se intalneste din ce in ce mai frecvent. El se caracterizeaza prin tulburari de tranzit pornind de la constipatie la diaree insotite sau nu de eliminari de mucus.

Constipatia se insoteste de dureri abdominale si meteorism, pentru a o combate, bolnavii consuma multe laxative.

Diareea poate fi insotita de dureri abdominale, cel mai des aparand la prima ora a diminetii. Ingestia de lapte sau fructe pare cauza principala. Mai apare si falsa diaree atunci cand constipatia este de lunga durata.

Este o boala care apare incepand de la varsta prescolara, persoanele vizate( 70% dintre pacienti) sunt cele care au un psihic mai labil, bolnavi cu episoade nevrotice sau depresive, sexul cel mai frecvent afectat fiind cel feminin.

Durerile abdominale sunt constante, pot fi situate cel mai frecvent pe traiectul colonului descendent dar ele pot sa migreze in tot abdomenul. Acestea pot aparea sub forma de senzatie de arsura, presiune, greutate, colica.

Dupa defecatie sau dupa eliminarea de gaze, ele dispar. Pot fi insotite de greata, inapetenta, varsaturi, pirozis, flatulenta.

Dar si semne generale, cum ar fi stari depresive, anxietate, sau dureri care imita pancreatita acuta, colica renala, pana la dureri precordiale pot insoti simtomatologia de colon iritabil.

De remarcat ca starea generala ramane buna in ciuda suferintei pe care bolnavul o acuza. Tratamentul este simptomatic si de lunga durata.

Se poate folosi atat tratament alopat cat si homeopat. Medicul curant, dupa ce face diagnosticul diferential si exclude alte cauze de bolii digestive, va folosi mult tact in a explica bolnavului ca aceasta boala nu are cauza organica si ca va urma un tratament igieno dietetic sustinut, de lunga durata.

In primul rand se va face un regim alimentar in functie de pacient .Se vor evita alimentele care produc discomfort alimentar, care produc constipatie sau diaree.

Se vor folosi alimente bogate in fibre, fructe si legume, se va creste cantitatea de apa plata ingerata in cursul unei zile dar si construirea unui program alimentar in care sa fie respectate orele de masa iar numarul meselor va fi crescut, astfel incat sa fie evitata umplerea stomacului .

Nu trebuie luate in exces laxative sau antidiareice, in timp, efectele lor secundare vor dauna sanatatii. Sunt medici care recomanda la acest diagnostic antidepresive dar nici ele nu rezolva singure cauzele bolii.

O alta modalitate de a imbunatati situatia este sportul, stiut fiind faptul ca acesta contribuie in mare masura la relaxarea organismului atat din punct de vedere fizic cat si psihic.

Si nu in ultimul rand, in special pacientii diagnosticati cu colon iritabil, vor trebui sa renunte definitive la alimentatia nesanatoasa, la sucurile artificiale si sa le consume pe cele cat mai naturale.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

DigestMed
Tel: 0743344378
Bucuresti, Str. Veteranilor, Nr. 11A, Etaj 1, Sector 6
Email
Clinici
recomandate

Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19 Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

Confort si relaxare pentru picioarele taleConfort si relaxare pentru picioarele tale

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia îr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia îr-un apartament

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

7 pasi sa va imbunatatiti digestia odata cu inaintarea in varsta

Cum ingrijim articulatiile in sezonul rece

Efectele negative ale unei dureri netratate la timp

Tiroida - un organ mic dar cu o responsabilitate uriasa

3 solutii naturale pentru starile de stres si anxietate

Hernia de disc