Halucinatiile auditive

Actualizat: 15 Septembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce sunt halucinatiile auditive


Halucinatiile auditive reprezinta voci sau sunete pe care o persoana le aude, dar care de fapt nu exista.

Toate sunetele, zgomotele si vocile pe care le aude pacientul par reale, insa nu sunt. Halucinatiile auditive pot fi percepute precum un sunet din urechi, de pe suprafata corpului sau care se formeaza in minte.

Halucinatiile auditive pot fi frecvente, zilnice, sau pot fi episodice. Desi sunt frecvent asociate cu schizofrenia si alte patologii psihiatrice, acestea pot avea diverse alte cauze.

In ceea ce priveste prevalenta, medicii estimeaza ca pana la 28% dintre persoane experimenteaza halucinatii auditive, fiind cel mai frecvent tip de halucinatie.

Tipologie

Cele doua tipuri principale de halucinatii auditive sunt halucinatiile verbale si halucinatiile prin sunete sau zgomote.

Halucinatiile auditive verbale (auzitul de voci)

Pacientii cu acest tip de halucinatii aud voci, persoane care vorbesc si pronunta cuvinte sau propozitii mai mult sau mai putin clare si logice, chiar daca interlocutorul nu exista in realitate.

Vocile pot veni de la o singura sursa, sau de la surse multiple. Pacientul poate auzi o singura voce sau mai multe voci diferite, care vorbesc intre ele, spun o poveste sau vorbesc direct cu pacientul. Mesajul transmis poate fi de asemenea divers, fie pozitiv, fie negativ sau neutru.

Uneori acest tip de halucinatie poate fi periculos, intrucat pacientii pot auzi false indicatii de a se autovatama sau a-i vatama pe cei din jur.

Pacientii cu schizofrenie sau sindrom de stres post-traumatic au cel mai des acest tip de halucinatie.

Halucinatiile auditive prin sunete sau zgomote

Halucinatiile prin sunete sau zgomote afecteaza pacientii prin formarea de sunete precum muzica, sunete de animale, sunete din natura sau orice fel de zgomot de fundal. Pacientii le pot auzi continuu sau intermitent, fiind de intensitate joasa pana la foarte inalta.

Din punct de vedere al momentului aparitiei halucinatiilor, acestea pot aparea atunci cand pacientul adoarme/se trezeste sau in timpul zilei, cand pacientul este perfect treaz.

Daca aveti halucinatii auditive doar atunci cand adormiti (halucinatii hipnogogice) acestea sunt considerate normale si nu sunt un motiv de ingrijorare.

Halucinatiile auditive experimentate in timp ce pacientul este complet treaz reprezinta de cele mai multe ori un semn al unei patologii psihiatrice sau neurologice.

Cauze

Cateva situatii si patologii, atat temporare cat si cronice, pot cauza halucinatii auditive.

Medicii si oamenii de stiinta nu au descoperit mecanismul exact cerebral prin care apar aceste halucinatii, insa exista cateva teorii precum:
• Activarea spontana a retelei auditive din creier, ce consta in girusul temporar superior stang, girusul temporar transvers si lobul temporal
• Un dezechilibru dintre dopamina si serotonina, neurotransmitator

Schizofrenia si alte patologii psihiatrice sunt responsabile de aproximativ 75% din cazurile de halucinatii auditive, de regula de cele verbale. Schizofrenia cuprinde mai multe tulburari psihiatrice, afectand modul in care pacientul se conecteaza/deconecteaza cu realitatea.

Schizofrenia este caracterizata prin:

Psihoza (deconectare de realitate)
• Halucinatii
• Iluzii
• Limbaj si comportament dezorganizate
• Emotii limitate
• Capcitate limitata de a identifica si rezolva probleme
• Disfunctie ocupationala si sociala

Schizofrenia este o afectiune cronica si poate progresa pe parcursul a catorva etape active si pasive. In special in perioadele active pot aparea halucinatiile auditive.

Alte afectiuni psihiatrice ce evolueaza cu halucinatii auditive sunt:
Tulburarea bipolara
• Sindromul de stres post-traumatic (SSPT)
• Tulburarea de anxietate
• Depresia majora

O alta cauza a acestor halucinatii poate fi afectarea auzului. Acesti pacienti, cu auz neintegru, pot avea tinnitus sau halucinatii mai complexe in care aud muzica sau voci. Cu cat este mai severa afectarea auzului, cu atat este mai probabil sa apara aceste halucinatii.

Exista si cateva patologii neurologice ce pot cauza halucinatii auditive:
• Tulburari de somn, precum narcolepsia sau insomnia
• Boala Parkinson
• AVC
• Migrena
• Tumorile cerebrale, in special cele din lobul temporal

Alte cauze, de regula temporare, pot induce halucinatii auditive:
• Consumul de alcool si alte substante
• Lipsa somnului
• Foamea extrema
• Anumite medicamente, ca si efect advers
• Stresul si angoasa puternice
• Infectii
• Recuperarea din anestezie, in urma unei proceduri indelungate

Optiuni de tratament

Tratamentul halucinatiilor auditive depinde de cauza acestora.

Halucinatiile cauzate de situatii temporare precum lipsa somnului sau foamea extrema, vor disparea atunci cand situatiile sunt corectate.

Halucinatiile cauzate de patologii psihiatrice/neurologice necesita tratament de specialitate, atat medicamentos cat si prin psihoterapie.

Medicamentele prescrise pentru a gestiona aceste halucinatii au roluri multiple atunci cand sunt prescrise pentru afectiuni cronice:

• Neurolepticele (antipsihotice) scad frecventa si intensitatea halucinatiilor, ameliorand si alte simptome ale schizofreniei

• Medicamentele psihotrope, precum antidepresivele, pot fi de asemenea eficiente

Psihoterapia poate fi eficienta si cu adevarat benefica pentru multi pacienti. Specialistii psihiatrii sau psihoterapeuti utilizeaza tehnici multiple de a discuta cu pacientul, precum:

• Terapia cognitiv-comportamentala: aceasta invata pacientul cum sa isi modifice experienta cu halucinatiile, crescand sansele ca acesta sa le controleze intr-o zi.

• Tratamentul integrativ concentrat pe halucinatii: un tratament specific pentru halucinatiile auditive verbale, ce implica tehnici cognitive, de educare psihica, de gestionare si de reabilitare

Remedii

Daca experimentati halucinatii auditive atunci cand adormiti, puteti sa le reduceti frecventa sau chiar sa le eliminati, daca:

• Dormiti suficient si bine
• Urmati un program regulat de somn
• Evitati anumite medicamente si substante stimulante

Orice alt tip de halucinatie trebuie raportata si discutata impreuna cu medicul dumneavoastra, pentru a primi un diagnostic si tratament complet si corect. In plus fata de tratamentul medicamentos si psihoterapeutic, medicul mai poate recomanda tehnici de distragere (ascultat muzica) si grupuri de suport.

Cand ar trebui sa mergeti la medic

Halucinatiile auditive au cateva cauza psihiatrice si neurologice, precum si cauze temporare ce se pot rezolva usor. In orice caz, pacientii nu pot stii si nu pot exclude de la inceput prezenta unei afectiuni serioase. Astfel este nevoie sa consultati un medic specialist psihiatru sau un psihoterapeut, sau chiar un medic de familie, daca aveti halucinatii auditive de orice fel.

Concluzie

Este important ca pacientii ce experimenteaza halucinatii auditive sa discute despre acest lucru cu familia si cu un medic specializat in acest lucru.

Diagnosticul trebuie facut de catre medicul psihiatru, pentru a exclude sau confirma orice patologie psihiatrica sau neurologica.

Tratamentul este eficient si consta in tehnici de psihoterapie, insa prognosticul pacientilor depinde de afectiunea de fond si severitatea sa.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/23233-auditory-hallucinations
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557633/


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1
CLINICA VIA MENTIS
Tel: 0775271001
Bucuresti, Str Bardului Nr 5

Medici

CONF. UNIV. DR. MANEA MIHNEA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001
DR BURSAN RALUCA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001

Citeste si despre:

Halucinatiile si deziluziile - modalitati de a reactiona Tratamentul afectiunilor auditive Halucinogene Schizofrenia GHB Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Cocaina Sindromul de abstinenta la alcool Cele mai frecvente complicatii in schizofrenia juvenila Somnul si parasomniile Inhalanti - generalitati
Cere sfatul medicului ×