Transpiratia nocturna: semnificatii posibile

Publicat: 12 Iulie 2010 | Actualizat: 09 Noiembrie 2018
Autor: SfatulMedicului

Introducere


Medicii in ingrijirea primara se confrunta deseori cu acuze ale pacientilor care se plang ca transpira pe parcursul noptii. Transpiratiile nocturne se refera la orice transpiratie excesiva care apare pe perioada noptii.

Totusi, daca in dormitor este o temperatura prea mare sau persoana foloseste o pilota prea groasa, se poate trezi transpirata, acest lucru fiind normal.

Pentru a distinge transpiratiile nocturne care apar din cauze medicale de cele care apar din cauza mediului prea cald, medicii folosesc in general termenul de bufeuri, pentru a descrie transpiratiile ce apar pe parcursul noptii si care nu au o legatura cu mediul supraincalzit.

Intr-un studiu pe 2267 de pacienti care au fost consultati de medicul de familie, 41% au raportat transpiratii nocturne pe parcursul lunii anterioare, deci perceptia unei transpiratii excesive pe parcursul noptii este frecventa.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Cuprins articol

  1. Introducere
  2. Cauze posibile

Cauze posibile

Exista mai multe cauze diferite care determina aceste transpiratii. Pentru a determina cauza transpiratiei nocturne a unui pacient, medicul trebuie sa obtina un istoric medical detaliat si sa solicite teste, pentru a decide daca exista o cauza medicala responsabila de aparitia transpiratiei nocturne.

Va prezentam in continuare cateva conditii medicale care pot determina transpiratii nocturne.

Menopauza

Bufeurile ce insotesc tranzitia spre menopauza pot aparea in timpul noptii si pot determina transpiratii. Aceasta este o cauza foarte frecventa a transpiratiilor nocturne la femeia in perioada de perimenopauza.

Este important de retinut ca bufeurile si alte simptome ale perimenopauzei pot precede menopauza (incetarea ciclurilor menstruale) cu cativa ani inainte de instalarea acesteia.

Hiperhidroza idiopatica

Aceasta este o afectiune in care, in mod cronic, organismul produce prea multa transpiratie fara o cauza medicala identificabila.

Infectiile

In mod clasic, tuberculoza este cel mai frecvent asociata cu transpiratiile nocturne. Totusi, infectiile bacteriene, cum sunt afectiunile redate mai jos, pot fi asociate, de asemenea, cu transpiratiile nocturne:

- endocardita (inflamatia endocardului si a valvelor cardiace);

- osteomielita (inflamatia osului cauzata de o infectie);

- abcesele (spre exemplu, apendicita, tonsilita (amigdalita), abcesul peritonsilar, abcesul perianal, diverticulita);

- infectia cu HIV, SIDA.

Cancerul

Transpiratia nocturna reprezinta un semn precoce in unele tipuri de cancer. Cel mai frecvent tip de cancer asociat cu aceste transpiratii este limfomul. Totusi, pacientii care au un cancer nediagnosticat, au in mod frecvent si alte simptome, cum ar fi pierderea in greutate inexplicabila si febra

Medicamentele

Administrarea anumitor medicamente poate duce la aparitia transpiratiilor nocturne. In cazurile care nu prezinta alte semne si simptome fizice ale unor tumori sau infectii, medicamentele sunt considerate cauza transpiratiilor nocturne.

Medicatia antidepresiva este legata deseori de aparitia transpiratiilor nocturne. Toate tipurile de antidepresive, inclusiv cele triciclice, inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei si noile substante venlafaxina si bupropionul pot avea ca efecte secundare transpiratiile nocturne, cu o incidenta intre 8 si 22% la persoanele care iau antidepresive.

Si alte medicamente psihiatrice, in afara de antidepresive, au fost asociate cu acest simptom.

Medicamentele administrate pentru tratamentul febrei (antipiretice) cum ar fi aspirina si acetaminofen pot uneori sa determine transpiratii.

Alte tipuri de medicamente pot determina inrosirea pielii (de obicei a fetei si gatului) care uneori poate fi confundata cu transpiratia nocturna. Unele dintre medicamentele care determina acest fenomen sunt:

- niacina (folosita in doze mari, in tratarea dislipidemiilor);

- tamoxifenul;

- hidralazina;

- nitroglicerina;

- sildenafilul.

Multe alte medicamente neprecizate mai sus printre care prednisonul, cortizonul si prednisolonul pot fi asociate cu inrosirea fetei sau transpiratiile nocturne.

Hipoglicemia

Uneori, un nivel scazut al glicemiei poate determina transpiratii. Pacientii cu diabet care isi administreaza insulina sau antidiabetice orale, pot prezenta hipoglicemie pe timpul noptii, care este insotita de transpiratii.

Tulburarile hormonale

Transpiratiile si bufeurile pot fi intalnite in cateva afectiuni endocrine, printre care feocromocitomul, sindromul carcinoid si hipertiroidismul.

Afectiunile neurologice

Afectiunile neurologice pot determina, rareori, o intensificare a transpiratiei care poate duce si la aparitia transpiratiilor nocturne:

- disreflexia autonoma;

- siringomielia posttraumatica;

- accidentul vascular cerebral;

- neuropatia autonoma.

In concluzie, transpiratiile nocturne sunt de obicei o prezenta deranjanta, dar nu intotdeauna periculoasa. Totusi, uneori reprezinta un semn al unei afectiuni medicale. Persoanele care prezinta acest semn ar trebui sa solicite un consult medical.


Email

Senzatia de picioare grele, picioare umflate seara?Senzatia de picioare grele, picioare umflate seara?

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica