Tot ce trebuie sa stiti despre meditatie

Actualizat: 17 Ianuarie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Meditatia se refera la o varietate intreaga de practici mentale menite sa promoveze relaxarea, construirea unei forte interioare vitale superioare si dezvoltarea compasiunii, iubirii, rabdarii, generozitatii si iertarii.

Meditatia poate combate cu succes efectele nocive ale stresului cotidian, inducand o stare de pace interioara.

Oricine poate sa practice meditatia, o metoda simpla si gratuita de restabilire a echilibrului intrinsec.

Avantajele acestei tehnici de relaxare sunt acelea ca nu sunt necesare echipamente speciale si ca poate fi pusa in practica oriunde, inclusiv in timpul unei plimbari in parc.

Beneficiile meditatiei

Meditatia este o practica veche de mii de ani, gandita initial ca o cale de a intelege fortele vitale mistice si sacre. In zilele noastre, meditatia nu este atat de mult asociata cu paranormalul, fiind utilizata mai degraba pentru relaxare si diminuare a efectelor stresului vietii moderne.

Mai mult decat atat, meditatia este considerata un tip de medicina complementara care angreneaza trupul si mintea. In timpul acestei practici de linistire, atentia este concentrata intr-o singura directie, astfel incat sa se elimine de la nivel mental gandurile haotice si coplesitoare, responsabile cu starea de tensiune generala si cu anxietatea. Procesul duce la o bunastare superioara fiziologica si emotionala.

Principalul beneficiu al meditatiei este acela ca va ofera o stare de calm, pace si echilibru, esentiala pentru o sanatate de fier. Efectele benefice ale meditatiei nu se sfarsesc la incheierea sesiunii de relaxare, ci continua sa exercite un impact pozitiv asupra trupului si creierului multa vreme dupa aceea. Unii practicieni sustin ca meditatia poate chiar sa amelioreze starea celor care sufera de anumite afectiuni.

La nivelul bunastarii emotionale, meditatia aduce urmatoarele beneficii

- dobandirea unei noi perspective asupra situatiilor stresante;
- dezvoltarea unor aptitudini personale de combatere a stresului;
- cresterea constiintei de sine;
- concentrarea pe timpul prezent;
- reducerea sentimentelor negative;

Meditatia poate fi un adjuvant eficient in tratarea anumitor conditii medicale, mai ales daca ele sunt de regula agravate de stres. Printre acestea se numara

- alergiile;
- tulburarile de anxietate;
- astmul;
- mancatul emotional;
- cancerul;
- depresia;
- oboseala cronica;
- afectiunile cardiace;
- hipertensiunea arteriala;
- durerile cronice;
- tulburarile de somn;
- abuzul de substante;

In timp ce un numar important de cercetari stiintifice atesta contributia meditatiei la ameliorarea bolilor de mai sus, multi medici cred ca nu se pot trage concluzii despre posibilele efecte ale acestei practici in profilaxia propriu-zisa a afectiunilor medicale.

Discutati cu medicul despre siguranta folosirii meditatiei in controlul bolii de care suferiti. In unele cazuri, meditatia poate agrava simptomele unor anumite tulburari psihice. Mai mult decat atat, meditatia nu poate inlocui medicamentatia traditionala.

Tehnici de meditatie

Nu exista un singur mod corect de a medita, practicienii oferind instruire asupra unui numar mare de tehnici de meditatie transmise din generatie in generatie. Important este sa cunoasteti instrumentul acestei practici de echilibrare interioara, mai exact relaxarea constienta a trupului si concentrarea gandurilor asupra unei singure directii, pe o anumita perioada de timp.

Acest exercitiu va distrage atentia de la problemele care va cauzeaza efectele secundare ale stresului. Organismul primeste, astfel, un ragaz de a relaxa si regenera, prin reducerea nivelului hormonilor de stres. Iata ce puteti face, concret, in timpul unei sesiuni eficiente de meditatie

1. Asezati-va confortabil intr-o incapere linistita.
2. Inchideti ochii.
3. Incepeti prin relaxarea muschilor picioarelor, continuand cu intreaga musculatura a corpului, pana in crestetul capului (tehnica poarta numele de relaxare progresiva musculara).
3. Concentrati-va pe respiratie.
4. Inspirati adanc si eliberati-va mintea de ganduri. Numarati de cate ori respirati, pronuntand numarul de fiecare data cand expirati (in acest mod, va ocupati mintea cu o informatie si evitati ca atentia sa va fie distrasa).
5. Continuati sa faceti acest lucru 10-20 de minute.

Este foarte important sa va canalizati intreaga atentie pe respiratie. Alte tehnici de obtinere a rezultatelor meditatiei sunt

- Concentrarea pe un anumit obiect. Focalizati vizual un obiect si incercati sa il analizati in cel mai mic detaliu. Examinati forma acestuia, diferentele de culoare, textura, temperatura si eventualele miscari ale obiectului. Puteti utiliza flori, flacara lumanarilor, imprimeurile complexe etc.

- Concentrarea pe un sunet. Unele persoane care practica meditatia obisnuiesc sa se concentreze pe sunetele pe care le produc. Exemplul clasic este emiterea sunetului Om, care in sanscrita semnifica perfectiune.

- Utilizarea imaginatiei. Aceasta tehnica de meditatie este revigoranta si pozitiva, un mod foarte placut de relaxare si eliberare de gandurile negative. Tot ce trebuie sa faceti este sa creati o imagine mentala constituita pe baza unui peisaj preferat din natura, a unui chip drag, a unui loc care inspira amintiri placute etc.

- Ascultarea unor scenarii de meditatie. Puteti accesa online sau puteti achizitiona din librarii inregistrari audio create special pentru meditatie, care va inspira in a va antrena mintea intr-o directie pozitiva.

- Autoanaliza corporala. Concentrati-va atentia asupra anumitor regiuni ale corpului dumneavoastra. Constientizati diversele senzatii fiziologice, fie ca este vorba despre durere, tensiune, caldura sau detensionare.

- Rugaciunea. Rostirea unei rugaciuni este una dintre cele mai cunoscute tehnici de meditatie. Rugaciunile scrise si rostite se regasesc in aproape toate traditiile spirituale avand, inainte de toate, efecte terapeutice.

Indiferent de tehnica de meditatie aleasa, este important sa va mentineti atentia concentrata la parametri maximi. Daca stimulii externi sau gandurile straine incep sa va ocupe mintea, opriti-le imediat fluxul si reveniti la directia la care v-ati propus initial sa va concentrati.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Alegria
Tel: 0770508524
Bucuresti, Str. Turnu Magurele Nr. 240-242, Bloc 1, Sector 4
Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Medici

DR RUSU DENISA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001
DR MANEA OANA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001

Citeste si despre:

Ce cauzeaza tulburarile de somn? Bufeuri, anxietate si menopauza: care este legatura? Ce beneficii aduc 10 zile de tacere si 100 de ore de meditatie Despre Yoga 7 moduri ciudate prin care puteti combate stresul Yoga - beneficii si contraindicatii Stresul, anxietatea necesita calmante naturale eficiente? Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Legatura dintre spiritualitate si medicina 10 moduri prin care puteti renunta la unele obiceiuri daunatoare Mama aproape perfecta Dieta Ornish Exercitii pentru pacientii cu fibromialgie Retentia de apa - simptom al sindromului premenstrual
Cere sfatul medicului ×