PMA (Fals Ecstazy)

Actualizat: 04 August 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Descriere


PMA este cunoscut si sub denumirea de "Fals Ecstazy" deoarece se comercializeaza sub forma de comprimate de aceleasi dimensiuni, culori si logo-uri ca si Ecstazy si are acelasi pret de vanzare. In ultimii ani consumul lui a cunoscut o raspandire accentuata, fiind cauza frecventelor si aparent inexplicabilelor cazuri de deces semnalate in 2000.

Latenta efectelor este mare, fapt ce prezinta risc crescut de intoxicatie acuta, deoarece consumatorul repeta administrarea (crezand ca drogul este subdozat).

Tabloul clinic include atat efecte similare celor produse de LSD (halucinatii si delir) cat si celor produse de MDMA (agitatie psihomotorie, tahicardie, tahipnee, hipertensiune arteriala, hipertonie, spasme musculare si convulsii). Complicatia cea mai grava a consumului de PMA este hipertermia, aceasta fiind si cauza frecventelor decese inregistrate.

Forme de prezentare si comercializare

Forma de prezentare in traficul ilegal este cea comuna pentru stimulantele de tip amfetaminic, respectiv, capsule sau comprimate (albe sau roz). Poate fi intalnita si sub forma de pulbere alba sau roz.

Modalitati de consum

Administrarea se face pe cale orala, uneori injectabil.

Intoxicatia cronica

Consumul de droguri are urmatoarele particularitati stadiale:
- consumul experimental (in scop recreational);
- consumul regulat - consumatorul incepe sa lipseasca din ce ince mai mult de la scoala/serviciu, se ingrijoreaza sa nu piarda sursade procurare a drogului;
- preocuparea zilnica - consumatorul pierde motivatia (scoala/serviciul ii devin indiferente);
- dependenta - consumatorul nu poate face fata treburilor zilnice fara drog, neaga problema pe care o are, se produce inrautatirea conditiei fizice, dupa consum isi pierde controlul.

Consumul cronic de PMA este caracterizat de:

1. Dependenta fizica - implica dezvoltarea tolerantei si asimptomelor de retragere (abstinenta) la incetarea folosirii drogului,ca o consecinta a adaptarii organismului la prezenta continua a unuidrog. In cadrul sindromului de dependenta,dependenta fizica reprezinta factorul de conditionare secundara, legatde teama de privare de drog si de incercarea permanenta de a evitasenzatiile neplacute cauzate de absenta drogului.
Dependenta fizica se dezvolta ca rezultat al unei adaptari aorganismului in ceea ce priveste raspunsul la administrarea repetata aunei substante (drog), aceasta afectand echilibrul a diverse sisteme;ca rezultat, aceste sisteme sufera adaptari pentru a ajunge la un nou echilibru, pe fondul interventiei repetate a substantei respective. In acord cu aceste mecanisme, dependenta fizica este definita ca o stare de adaptare a organismului in care efectele primare ale unei substante (drog) si recontroalele generate de organism se echilibreaza deasemenea maniera incat nu functioneaza normal decat in conditiile prizelor regulate de substanta (drog). La oprirea brutala a administrarii, recontroalele nu mai sunt compensate de efectele substantei, conducand la o tulburare functionala, adesea cu manifestari clinice zgmomotoase, care pot imbraca aspecte periculoase, cu risc vital - sindromul de retragere.
2. Halucinatii.

Tratament

Tratamentul consta in sustragerea drogului, suport respirator in caz de necesitate si tratament simptomatic (se adreseaza in special hipertermiei).


Citeste si despre:

MDMA (Ecstazy) Cele mai populare mituri despre alaptare: adevarat sau fals? Vizualizarea - un alt mod de a combate celulita Contraceptivele hormonale si cancerul - mit si realitate Coroane de portelan - Intrebari frecvente despre puntile dentare Vertijul postural paroxistic benign (BPPV) 10 mituri despre dieta bolnavilor de diabet Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Hematuria (urinarea cu sange) SPUNE DA VACCINARII! Mituri comune despre psihoterapie si adevarul din spatele lor Durerea fantoma - cauze, simptome si tratament Importanta efectuarii testului Babes Papanicolau Pseudofachia (pseudofakia) si lentilele intraoculare Deprimante ale SNC
Cere sfatul medicului ×