Stresul si emotiile pot afecta inima?

Actualizat: 04 Iulie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Stresul, emotiile, despartirile, supararile pot afecta un individ extrem de mult, organismul putand chiar sa se imbolnaveasca daca nu se iau masuri de diminuare a acestora.

Cea mai afectata este inima fiindca emotiile negative cresc ritmul respiratiei si presiunea sangelui ca urmare a comprimarii vaselor de sange, altfel spus emotiile puternice si stresul sunt in stransa relatie cu bolile cardiovasculare.

Un nivel crescut de stres pentru o perioada mare de timp duce la un consum suplimentar de energie, afecteaza calitatea somnului, greutatea precum si tensiunea arteriala, creste riscul de aparitie a infarctului de miocardic sau a atacului vascular cerebral.

Stresul cronic poate fi legat indirect si de alte probleme de sanatate ale inimii precum tensiunea arteriala, obezitatea, diabetul zaharat. Totodata, femeile care sunt extrem de stresate pot intampina anumite tulburari hormonale.

Emotiile negative si supararile precum divortul, decesul unei persoane dragi aduc o mare presiune asupra inimii, practic sunt dusmani ai sanatatii.

Cum poti diminua stresul si cum poti face fata emotiilor

Primul lucru pe care-l putem face este sa invatam sa facem fata stresului, sa-l diminuam, fiindca nu putem sa-l eliminam complet, astfel incat noi sa-l controlam, iar inima sa nu fie afectata.

Practic, trebuie sa stim cum sa reactionam la evenimentele negative, stresante care ne dau peste cap echilibrul emontional si ne cresc riscul apritiei afectiunilor cardiovasculare.

Conteaza foarte mult modul in care o persoana se raporteaza la stres. De exemplu, daca in perioadele de stres ridicat va fuma mai mult, va cauta sa consume alcool, starea sa de sanatate va avea si mai mult de suferit.

Iata cum poti diminua stresul

• Stabileste-ti activitati alaturi de familie sau prieteni. Activitati care sa-ti faca placere. De exemplu, iesi la un film bun, de preferat o comedie, ia masa in oras, plimba-te alaturi de persoane cu care iti face placere sa vorbesti, mergi la cumparaturi.

• Fa cat mai mult sport. Sa nu uitam ca exercitiile fizice determina organismul sa elibereze endorfine, una dintre cele mai bune cai de a elimina stresul si de a-l tine sub control. Daca nu-ti place sa alergi sau sa mergi la sala, poti merge la un bazin de inot sau sa te plimbi.

• Incearca exercitii de respiratie, deoarece acestea te pot ajuta sa iti pastrezi calmul si sa tii stresul la distanta.

• Stai departe de persoanele negative, frustrate, care sunt suparate tot timpul.

• Gandeste pozitiv. Sunt studii care au demosntrat ca o persoana pozitiva, optimista care rade des si mult are o durata de viata mai mare decat una care este suparata mereu si pesimista.

• Asculta muzica care iti place, fiindca aceasta are rolul de a te linisti.

• Evita excesele alimentare. Incearca sa mananci cat mai sanatos, evita consumul de alcool in cantitati mari si renunta la fumat.

• Accepta ca exista anumite lucruri pe care nu le poti controla.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CLINICA VIA MENTIS
Tel: 0775271001
Bucuresti, Str Bardului Nr 5
Clinica Alegria
Tel: 0770508524
Bucuresti, Str. Turnu Magurele Nr. 240-242, Bloc 1, Sector 4

Medici

CONF. UNIV. DR. MANEA MIHNEA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001
DR DOLIȘ LAURA CRISTINA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001

Citeste si despre:

Ce factori va pot afecta simtul mirosului Schimbarile bruste de temperatura pot afecta varstnicii Patru boli care iti pot afecta rinichii Cum iti pot afecta sanatatea jocurile online Iata cum iti pot afecta sanatatea sloturile online– tu stiai? Afectiuni si tratamente care pot afecta capacitatea de a conduce Ce boli va pot afecta sanatatea oaselor Controlul natural al emotiilor inaintea examenelor si testelor Stresul, anxietatea necesita calmante naturale eficiente? Cauze care iti pot afecta nivelul de concentrare Obiceiuri surprinzatoare care iti pot afecta rinichii Cum te pot afecta acumularile de drusen? Hormonii foliculostimulanti (FSH) si cum pot afecta menopauza si fertilitatea 8 medicamente si plante care va pot afecta viata sexuala Dr. Magda Bajenaru, medic primar endocrinolog ne spune cum ne pot afecta bolile tiroidei sanatatea Testul de stres la efort
Cere sfatul medicului ×