Semne ale stresului fizic

Actualizat: 29 Ianuarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Stresul este o expresie instinctiva si naturala a organismului de a se proteja. Va poate afecta sanatatea fara sa constientizati acest lucru. Veti fi tentati sa credeti ca vreo boala este cauza durerii persistente de cap, a insomniilor dumneavoastra frecvente sau a productivitatii scazute de la locul de munca, insa vinovat ar putea fi stresul. Stresul fizic v-ar putea afecta atat corpul, gandurile, sentimentele, cat si comportamentul.

Stresul prelungit este considerat o amenintare pentru organism, iar sistemul nervos simpatic lanseaza un raspuns de tipul lupta sau fugi. Acest lucru va declansa o serie de reactii fizice, cum ar fi accelerarea ritmului cardiac, constrictia vaselor de sange, incetinirea activitatii sistemului digestiv si cresterea tensiunii arteriale.

Problemele de sanatate debuteaza atunci cand hormonii de stres, cortizolul si adrenalina, sunt eliberati in cantitati mari si acest proces nu poate fi suprimat cu usurinta.

Efecte fizice ale stresului

Desi hormonii sexuali feminini si chimia creierului le ofera o oarecare protectie impotriva stresului, femeile sunt mai profund afectate atat emotional, cat si fizic de catre stres, comparativ cu barbatii.

Barbatii au niveluri mai ridicate de hormoni androgeni, iar femeile de estrogen. Efectele hormonului antistres numit oxitocina, care se produce atat in timpul nasterii, cat si al alaptarii la femei si, la ambele sexe in timpul orgasmului, sunt amplificate de estrogenul si testosteronul redus (situatie caracteristica mai ales femeilor). Pentru a se mentine un echilibru al sanatatii emotionale a femeilor, acestea au nevoie de cantitati mai mari de oxitocina, comparativ cu barbatii.

Cele mai des intalnite efecte fizice ale stresului la femei sunt caderea parului si dereglarea menstruatiei. Acestea pot varia, insa pana la dureri de cap si sindrom de colon iritabil.

Alte consecinte specifice ale stresului includ:

Stresul ar putea afecta si in alte moduri corpul uman:

Printre masurile prin care puteti mentine sub control stresul se numara:


Citeste si despre:

13 semne ascunse ale stresului si anxietatii Semnale discrete ale stresului Testul de stres la efort Cum sa scapati de semnele ochilor obositi Fitness (exercitii pentru o conditie fizica buna) Maltratarea - agresarea fizica si psihica a copilului Tulburari ale ciclului menstrual O noua era a ingrijirii seniorilor: Confort, demnitate si respect Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Cum sa depasesti stresul de la serviciu Este sau nu stresul contagios? Care sunt semnele accidentului vascular cerebral si ce metode de preventie poti aplica Epuizarea si oboseala, semnele unor afectiuni grave Stresul poate cauza ulcer gastric? Modalitati de depistare si gestionare a stresului masculin Divortul si stresul la copii
Cere sfatul medicului ×