Impactul stresului asupra bolilor neurodegenerative

Publicat: 25 Septembrie 2020 | Actualizat: 25 Septembrie 2020

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Stresul poate fi catalogat ca fiind boala secolului 21. Fara sa ne dam seama, acumulam mult stres din varii de motive: locul de munca, ce gatim maine, problemele scolare ale copiilor, vremea de afara sau cum sa rezolvam anumite probleme financiare sau emotionale.

Procesele fiziologice pe care le provoaca stresul au un efect negativ asupra multor aspecte atat din viata sociala cat si la nivel de sanatate. Stresul influenteaza procese directe asociate bolilor neurodegenerative si tulburarilor mintale.

Mecanismul de funcionare al stresului are puterea de a exercita efecte amelioratoare sau daunatoare. Rezultatul specific depinde de mai multe variabile. Cu toate acestea, cantitatea de stres implicata in procesele fiziologice active este de cele mai multe ori coplesitoare - si poate deveni astfel daunatoare pe termen lung.

Ce sunt bolile neurodegenerative?

Bolile neurodegenerative implica pierderea functiei cognitive si motorii ale extremitatilor, dar pot de asemenea perturba circuitele neuronale care mediaza raspunsurile la stres. Intreruperea acestor circuite produce un comportament agresiv sau dereglari emotionale, care ingreuneaza comunicarea si tratamentul persoanelor suferinde.

Bolile neurodegenerative sunt diverse in fiziopatologia lor: unele cauzeaza deficiente de memorie si cognitive, altele afecteaza capacitatea unei persoane de a se deplasa.
Multe dintre aceste boli sunt genetice.

Uneori cauza este o afectiune medicala precum alcoolismul, o tumoare sau un accident vascular cerebral. Alte cauze pot include toxine, virusi si substante chimice. Printre cele mai raspandite boli sunt Alzheimer, Parkinson, Huntington, scleroza lateral amiotrofica.

Alzheimer este una dintre cele mai raspandite boli neurodegenerative

Alzheimer este o boala degenerativa a creierului, care evolueaza cu atrofie cerebrala progresiva difuza, manifestata clinic prin pierderea functiilor cognitive si prin tulburari comportamentale. Inflamaia cronica si excesul de radicali liberi favorizeaza dezvoltarea acestei boli.

La nivelul celulelor nervoase se acumuleaza beta-amiloid sub forma de placi, acestea fiind reziduri pe care organismul le produce in mod normal. Efectele acestor acumulari de placi cauzeaza moartea celulelor neuronale. Astfel, apar tulburari de comportament, pierderi de memorie, episoade de agresivitate sau cu trairi emotionale puternice.

Trucuri de urmat pentru mentinerea sanatatii creierului

1. Stimuleaza-ti creierul zilnic. Activitatile cerebrale stimuleaza conexiunile noi intre celulele nervoase si pot chiar ajuta creierul sa genereze noi celule, construind o rezerva functionala care sa ofere o acoperire in cazul pierderilor viitoare de celule.

2. Practica sport: Cercetarile au aratat ca folosirea muschilor va ajuta si mintea. De asemenea, exercitiile stimuleaza dezvoltarea de noi celule nervoase si creste conexiunile dintre celulele creierului (sinapsele).

3. Adopta o alimentatie sanatoasa. O nutritie buna va poate ajuta mintea, precum si corpul. De exemplu, persoanele care mananca o dieta in stil mediteranean care pune accent pe fructe, legume, peste, nuci, uleiuri nesaturate (ulei de masline) si surse vegetale de proteine sunt mai putin probabile sa dezvolte deficienta cognitiva si dementa.

4. Atentie sporita la tensiunea arteriala. Hipertensiunea arteriala creste riscul de declin cognitiv.

5. Tine sub control nivelul de zahar din organism. Diabetul este un factor de risc important pentru dementa.

6. Imbunatateste nivelul colesterolului.
Valorile ridicate de colesterol LDL („rau”) sunt asociate cu un risc crescut de dementa. Dieta, exercitiile fizice, controlul greutatii si evitarea tutunului vor merge mult spre imbunatatirea nivelului de colesterol.

7. Evita consumul de alcool si tutun: alcoolul excesiv este un factor de risc major pentru dementa. Daca alegeti sa beti, limitati-va la doua bauturi pe zi.

8. Ginkgo Biloba. Este o planta cu efect puternic neuroregenerator si creste performanta cognitiva. Extractul de Ginkgo biloba protejeaza creierul de neurotoxicitatea cauzata de acumularea de placi amiloidale, inhiba formarea speciilor reactive de oxigen si a disfunctiilor mitocondriale si regleaza secretia neurotransmitatorului dopamina in cortexul prefrontal.

9. Foloseste produse naturiste pe baza de Curcumin. Curcuminul este un puternic antiinflamator si antioxidant. Actiunea sa benefica pentru sistemul nervos s-a observat prin multiple studii clinice. Concluziile acestor studii sustin Curcuminul ca fiind benefic pentru refacerea si protectia celulelor neuronale. Ca antioxidant reduce daunele oxidative, inhiba acumularea de beta-amiloid si stopeaza moartea celulelor nervoase.

Ginkgo+ Curcumin95- protejeaza si regenereaza sistemul nervos

• Neuroprotector si neuroregenerator
• 8 extracte garantate cu efect puternic neuroregenerator, care sustin refacerea conexiunilor neuronale, memoria si activitatea cognitiva.


Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Mentine elasticitatatea, hidratarea si tonicitatea pieliiMentine elasticitatatea, hidratarea si tonicitatea pielii

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Medicina functionala si integrativa, aliat in prevenirea si tratarea bolilor digestive

Cum protejam ochii de lumina albastra a ecranelor

Beneficiile Quercetinei pentru imunitate si nu numai

Memoria si tulburarile de memorie