Pot fi prevenite infectiile sinusale?

Actualizat: 15 Mai 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sinuzita este cunoscuta medical sub numele de rinosinuzita, o infectie sinusala ce are loc atunci cand cavitatile nazale devin infectate, umflate si inflamate.

De regula, este cauzata de un virus si de multe ori persista chiar si dupa ce alte simptome respiratorii superioare au disparut.

In unele cazuri, bacteriile sau rareori ciupercile pot declansa o infectie sinusala. Alte afectiuni, cum ar fi alergiile, polipii nazali si infectiile dentare pot, de asemenea, sa contribuie la durerea sinusurilor si la aparitia simptomelor asociate.

Cronic vs. acut

Sinuzita acuta persista doar o perioada scurta de timp, definita de Academia Americana de ORL, mai putin de patru saptamani. O infectie acuta este, de regula, parte a unei raceli sau a altei boli respiratorii.

Infectiile cronice ale sinusurilor dureaza mai mult de 12 saptamani sau continua sa reapara. Specialistii sunt de acord ca principalele simptome pentru sinuzita includ durerea faciala, secretia nazala infectata si congestia.

Multe dintre simptomele infectiei sinusurilor sunt comune atat pentru sinuzitele acute, cat si pentru cele cronice. Consultand medicul dumneavoastra este cel mai bun mod de a afla daca aveti o infectie, sa gasiti cauza si sa obtineti un tratament.

Cele mai comune simptome

Durere in sinusuri

Durerea este un simptom comun al sinuzitei. Aveti mai multe sinusuri diferite deasupra si sub ochi, precum si in spatele nasului. Oricare dintre acestea poate provoca durere atunci cand aveti o infectie sinusala.

Inflamatia si durerea fac ca sinusurile sa doara cu o presiune slaba.

S-ar putea sa simtiti durere in frunte, intr-o parte sau cealalta a nasului, in maxilarul superior si dantura sau intre ochi. Acest lucru poate duce la o durere de cap.

Secretie nazala

Atunci cand aveti o infectie sinusala, este posibil sa aveti nevoie sa suflati nasul de multe ori datorita secretiei nazale, care poate fi tulbure, verde sau galbena. Aceasta secretie provine de la sinusurile infectate si se scurge in pasajele nazale.

Secretia poate, de asemenea, sa se scurga in spatele gatului. S-ar putea sa simtiti o gadilatura, o mancarime sau chiar o durere in gat.

Aceasta se numeste picurare post-nazala si va poate determina sa tusiti noaptea cand stati culcat sau dimineata dupa ridicarea din pat. De asemenea, poate cauza ca vocea dumneavoastra sa sune ragusit.

Congestie nazala

Sinusurile inflamate pot, de asemenea, sa limiteze respiratia prin nas. Infectia determina umflarea sinusurilor si a pasajelor nazale. Din cauza congestiei nazale, probabil ca nu veti putea sa mirositi sau sa gustati ca in mod normal. Vocea dumneavoastra poate suna „infundata.”

Dureri de cap sinusale

Presiunea neincetata si umflarea sinusurilor va pot cauza dureri de cap. Durerea sinusala va poate da, de asemenea, dureri de urechi, durere dentara si durere in maxilare si obraji.

Durerile de cap sinusale sunt adeseori intense dimineata, deoarece secretiile au fost colectate toata noaptea. Durerea de cap se poate intensifica si mai mult atunci cand presiunea atmosferica se modifica brusc.

Iritatie a gatului si tuse

Deoarece secretiile de la sinusuri se scurg pe fundul gatului, aceasta poate provoca iritatii, mai ales daca se intampla pentru o perioada lunga de timp, lucru care poate duce la o tuse persistenta si enervanta, agravata atunci cand stati culcat sau cand va ridicati dimineata din pat.

De asemenea, poate face dormitul dificil. Dormitul in pozitie verticala sau cu capul ridicat poate ajuta la reducerea frecventei si intensitatii tusei.

Durere in gat si voce ragusita

Picurarea post-nazala va poate lasa cu un gat sensibil si care sa doara. Desi poate incepe ca o gadilatura enervanta, senzatia se poate inrautati. In cazul in care infectia dureaza cateva saptamani sau mai mult, mucusul poate irita si inflama gatul in timp ce se scurge, ducand la dureri in gat si voce ragusita.

Cand trebuie sa consultati medicul pentru infectia sinusurilor

Stabiliti o intalnire cu medicul dumneavoastra daca aveti febra, secretie nazala, congestie sau durere faciala care dureaza mai mult de zece zile sau recidiveaza.

Febra nu este un simptom tipic al sinuzitei cronice sau acute, dar este posibila. Ati putea prezenta o afectiune la baza care provoaca infectii cronice, caz in care este posibil sa aveti nevoie de un tratament special.

Tratarea infectiilor sinusale

Utilizarea unui spray nazal decongestionant poate ajuta la ameliorarea simptomelor infectiei sinusale pe termen scurt, insa ar trebui sa limitati utilizarea la cel mult trei zile.

Cand utilizati un spray nazal pentru a trata o infectie sinusala, retineti ca utilizarea prelungita poate face ca simptomele sa se inrautateasca.

Decongestionantele nu sunt de regula recomandate persoanelor cu hipertensiune arteriala, probleme ale prostatei, glaucom sau dificultati de somn. Discutati cu medicul inainte de a lua orice medicamente pentru a va asigura ca acestea sunt cea mai buna alegere pentru afectiunea dumneavoastra.

Studiile recente au aratat utilitatea irigarii nazale atat in sinuzita acuta, cat si in cea cronica, precum si in rinita alergica si alergii sezoniere.

Antibioticele sunt utilizate numai pentru a trata sinuzita acuta, care a rezistat la alte tratamente, cum ar fi spray-urile cu steroizi nazali, analgezicele si clatirea/irigarea sinusurilor.

Administrarea de antibiotice pentru sinuzita poate avea efecte secundare, cum ar fi eruptii cutanate, diaree sau probleme de stomac. Utilizarea excesiva si necorespunzatoare a antibioticelor duce, de asemenea, la dezvoltarea de super-bacterii, care cauzeaza infectii grave si dificil de tratat.

Cum poti preveni infectiile sinusale

Evitarea lucrurilor care va irita nasul si sinusurile poate ajuta la ameliorarea sinuzitei. Fumul de tigara va poate face predispus in mod deosebit la sinuzita.

Fumatul dauneaza elementelor naturale de protectie ale nasului, gurii, gatului si sistemului respirator. Adresati-va medicului dumneavoastra daca aveti nevoie de ajutor pentru renuntare la fumat sau daca sunteti interesat sa renuntati. Acesta poate fi un pas important in prevenirea episoadelor de sinuzita acuta si cronica.

Spalati-va frecvent mainile, in special in timpul sezonului rece si al gripei, pentru a va feri sinusurile de iritarea sau infectarea cu virusuri sau bacterii de pe maini.

Discutati cu medicul dumneavoastra pentru a vedea daca alergiile va cauzeaza sinuzita. Daca sunteti alergic la ceva care cauzeaza simptome sinusale persistente, va trebui probabil sa va tratati alergiile.

Mentinerea alergiilor sub control poate ajuta la prevenirea episoadelor repetate de sinuzita.

Sectiune sustinuta de:

Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CABINET ORL DR.CONDREA NINA (Fagaras)
Tel: 0761334525
Fagaras, Str. Ghioceilor Nr1, Policlinica Parter

Medici

medic primar CONDREA NINA
ORL - CABINET ORL DR.CONDREA NINA (Fagaras)
Fagaras, 0761334525

Citeste si despre:

Cum pot fi prevenite cele mai des intalnite infectii Prevenirea infectiilor de tract urinar Afectiunile hapto-biliare pot fi prevenite prin cateva masuri Crampele musculare. Ce le determina si cum pot fi prevenite Afectiuni cauzate de altitudinea ridicata: cum pot fi prevenite si tratate Cum putem preveni infectarea cu virusul H1N1 - gripa porcina? Importanta protezarii auditive bilaterale Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Prevenirea infectiilor urinare 7 metode de a preveni infectiile de tract urinar De ce apar cearcanele si cum pot fi prevenite Durerile de spate pot fi prevenite. Descopera cele mai eficiente remedii! Cum pot fi prevenite bolile cu transmitere sexuala Remedii naturiste pentru congestia sinusurilor si sinuzita cronica
Cere sfatul medicului ×