Sexul anal: considerente medicale

Actualizat: 26 Martie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sexul anal este unul dintre principalele subiecte tabu din cadrul intim, motiv pentru care este considerat tentant pentru unii si sordid pentru altii.
Sexul anal a reprezentat, pana de curand, subiect de restrictie legala in multe state, chiar si in cadrul cuplurilor cu statut marital. In general, in aceste state, sexul anal a fost catalogat ca fiind "act impotriva legilor naturii", singurul comportament sexual acceptat in grupurile heterosexuale fiind actul sexual vaginal - care ofera potential reproductiv si este singurul act natural si benefic sanatatii. Aceste legi sunt strans legate de persecutia comportamentului homosexual, actul sexual anal fiind mai comun in randul cuplurilor de pederasti decat in randul celor heterosexuale.

Din punct de vedere istoric, grupurile religioase au militat inca de la inceput impotriva acestui comportament sexual, plecand de la premisa ca acest act nu se poate finaliza cu reproducerea (scopul primordial al actului sexual).

Sexul anal reprezinta stimularea anusului in cadrul actului sexual. Penetrarea anala poate oferi placere, dar in acelasi timp poate provoca disconfort fizic si psihic. Muschii situati in exteriorul rectului - sfincterul anal, prezinta tendinta naturala de contractare in momentul stimularii, motiv pentru care tentativa de penetrare peniana poate duce la aparitia de injurii la nivelul zonei respective.

Riscuri asupra sanatatii

Sexul anal este considerat a fi o practica sexuala ce implica riscuri multiple, iar sexul anal neprotejat prezinta cel mai mare risc pentru sanatate, din urmatoarele motive:
- vulnerabilitatea tesuturilor din zona anala;
- riscul de fisurare a anusului in momentul penetrarii;
- risc crescut de sangerare in timpul actului sexual;
- distrugerea muschilor sfincterului;
- risc de incontinenta sau/si prolaps anal.

Sexul anal predispune partenerii la doua mari riscuri principale: infectii - prin prisma numarului mare de microorganisme infectioase care se regasesc exclusiv in acesta zona a corpului - si vatamari fizice ale anusului/rectului.
Frecvent, sexul anal este asociat cu hemoroizii, prolapsul anal, fisura anala, durere ano-rectala, ulcer anal.

BTS - Boli transmisibile sexual
Sexul anal neprotejat este considerat a fi comportamentul sexual cu cel mai ridicat risc de transmitere a virusului HIV - in conditiile in care unul dintre parteneri este infectat.

Deasemeni, actul sexual anal fara masuri de protecrie - prezervativ - supune ambii parteneri unui risc crescut de transmitere a bolilor sexuale.
Prezervativul ofera o buna protectie impotriva HIV - transmis prin intermediul fluidelor din corp, infectiei cu HPV si herpesului, care pot fi transmise prin intermediul contactului cutanat (pielii).
Cu toate acestea, este important de constientizat faptul ca aceste boli pot fi transmise (in rare cazuri) si in prezenta prezervativului, intrucat acesta nu poate oferi acoperire intregilor suprafete care intra in contact.

In urma contactului sexual anal pot aparea urmatoarele probleme de sanatate:
- Cancer anal;
- Gonoree;
- Hepatite virale de tip B si C;
- Sifilis;
- Hemoroizi;
- Fisura anala;
- Traume ano-rectale;
- Retentii de corpuri straine;
- Infectii cu Chlamidia;
- Infectie cu virusul HIV;
- Infectie cu HPV;
- Infectii parazitare: Criptosporidioza, Giardioza;
- Infectie cu virusul Herpes Simplex (HSV);
- Infectie cu E Coli;
- Infectie cu Isospora belli;
- Infectii cu microsporidii;
- Limfogranulom venerian;
- Tuberculoza;
- Ureaplasma urealitica ;

Majoritatea cazurilor de cancer anal sunt asociate cu virusul HPV. Incidenta acestei boli a crescut cu 160% in randul barbatilor si 78% in randul femeilor, pe parcursul ultimilor 30 de ani. Aceasta crestere este pusa pe seama schimbarii trendurilor sexuale si a abuzului de tutun.
Incontinenta anala, manifestat prin pierderea controlului asupra defecatiei, este considerata a fi provocata de injurii repetate la nivelul anusului, introducerea de obiecte de mari dimensiuni sau sex anal regulat - de unde rezulta dilatarea interna a sfincterului.

Risc de sarcina
Teoretic, nu exista posibilitatea instalarii sarcinii in urma contactului sexual anal neprotejat, neexistand o cale prin care sperma sa patrunda din tractul rectal in cel vaginal.
Cu toate acestea, sexul anal neprotejat prezinta risc de sarcina doar in ideea in care in urma ejacularii in zona anala, sperma poate migra in zona perineului si poate cauza o sarcina nedorita. 8% dintre persoanele care experimenteaza contact sexual anal neprotejat se confrunta cu aparitia unei sarcini nedorite.

Recomandari


Importanta comunicarii

Comunicarea si sinceritatea sunt baza oricarei relatii, in special pe parte de intimitate intre parteneri.
Preluarea initiativei este extrem de importanta in cazul in care unul dintre parteneri se simte inconfortabil sau este speriat de ideea sexului anal; o astfel de decizie trebuie adoptata in urma unei discutii sincere intre parteneri, in care fiecare sa-si poata exprima liber parerile pro si contra.
O relatie de dominare, in care unul dintre parteneri se supune fara drept de replica dorintelor celuilalt, nu este o optiune in acest context; desi sexul anal este considerat a fi sigur in cele mai multe situatii, exista o serie de riscuri pe care cuplul trebuie sa si le asume.

In situatiile in care, pentru unul dintre parteneri, sexul anal este un act ce depaseste orice limita de acceptare (in special in randul femeilor), este importanta gasirea unei alte forma de condimentare a vietii sexuale, cum ar fi o pozitie noua. De regula, barbatii sunt cei care simt in permanenta nevoie de schimbare in viata intima si care sugereaza actul sexual anal; in cazul in care partenera nu este dispusa a accepte aceasta propunere, este foarte important modul in care ii serveste partenerului refuzul. In locul unui refuz vehement care sa ii raneasca orgoliul si a unei reactii agresive care sa il propulseze in lumina unui pervers, este de preferat lansarea unei alte propuneri, a unei alternative care sa ofere placere ambilor parteneri si sa spulbere monotonia din dormitor.

Pentru unele femei, care au trait experiente negative in urma practicarii sexului anal, acesta poate deveni subiect tabu sau o experienta ce nu se mai doreste a fi retraita. In astfel de situatii, este important ca partenerul sa manifeste intelegere, sa discute subiectul cu partenera sa si sa propuna o abordare diferita a actului, cu pregatirile necesare prevenirii unui nou esec; in cazul unui raspuns negativ hotarat, este indicat ca partenerul sa renunte la subiect pentru o anumita perioada de timp.

Utilizarea lubrifiantelor si a protectiei

Spre deosebire de vagin, anusul nu are capacitate de auto-lubrifiere naturala, fapt pentru care utilizarea unui lubrifiant pe baza de apa este absolut necesara in initierea actului sexual anal. Lubrifierea reduce gradul de frictiune pe parcursul penetrarii, prevenind riscul fisurilor anale.

In cazul in care exista nesiguranta cu privire la starea de sanatate a partenerului (BTS), se recomanda utilizarea prezervativelor din latex sau poliuretan pe parcursul actului sexual. Totodata, trebuie evitata trecerea de la actul sexual anal la cel vaginal sau oral fara schimbarea prezervativului sau fara spalarea prealabila, pentru a evita transferarea bacteriilor din anus in vagin si dezvoltarea de infectii.

Rabdare si gentilitate

Contrar credintei generale, sau experientelor impartasite de anumiti indivizi, sexul anal nu ar trebui sa provoace durere; aparitia senzatiei de durere semnifica o abordare gresita a actului si necesita incetarea imediata a acestuia.
In lipsa unei lubrifieri optime, principala greseala in initierea unui act sexual de acest tip este trecerea direct la penetrare peniana.
Reactia naturala a corpului este de a contracta zona, astfel incat sa fie impiedicata penetrarea; din acest motiv, pentru obtinerea unei experiente pozitive, se recomanda masarea zonei respective cu un lubrifiant, obtinandu-se totodata relaxarea muschilor.
Pentru inceperea penetrarii peniene este recomandata alegerea unei pozitii care sa nu permita penetrarea profunda; conform specialistilor, tendinta naturala a barbatilor aflati intr-un stadiu avansat de excitare este aceea de a grabi ritmul de penetrare, fapt ce ar putea rezulta in periclitarea actului si ranirea partenerei.

Studiu


Stimularea sexuala a anusului si a zonei rectale, incluzand penetrarea peniana, se practica de multe secole.
Conform cercetarilor efectuate, sexul anal este practicat tot mai mult in cadrul grupurilor heterosexuala (si nu doar a celor homosexuale), devenind parte a rutinei sexuale.

Conform unui studiu efectuat de institutul Kinsey pe un esantion de 100.000 de femei:
- 43% au incercat sexul anal cu partenerul cel putin o data;
- 40% dintre femeile care au practicat acest tip de sex au avut oferit un feedback pozitiv cu privire la aceasta experienta;
- 49% dintre femeile care au incercat sexul anal au declarat ca nu au fost multumite de experienta traita;
- restul femeilor din grupul de studiu s-au declarat indiferente cu privire la actul sexul anal; experienta nu le-a oferit nici neplaceri insa nici dorinta de a mai repeta actul.


Citeste si despre:

Sexul protejat Sexul oral poate raspandi bolile cu transmitere sexuala (BTS) Cancerul anal Remedii la domiciliu pentru fisurile anale Informatii de baza despre sex Cum diferentiem simptomele cancerului anal de cele ale altor afectiuni? Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Fisurile anale: cauze, simptome, tratament, preventie Sexul si mituri legate de sex si sarcina 4 lucruri mai putin cunoscute despre sexul oral Abcesul anal Afectiuni declansate de sex Investigatii pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala
Cere sfatul medicului ×