Cum pot fi prevenite bolile cu transmitere sexuala

Publicat: 30 Martie 2017 | Actualizat: 11 Aprilie 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Bolile venerologice sunt contagioase si de cele mai multe ori se transmit prin contact sexual neprotejat.

Unele dintre ele se pot transmite si doar prin contactul dintre eroziuni cutanate si o secretie infectanta. Chiar daca boala nu are manifestari evidente, pacientul infectat o poate transmite.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Tipuri de infectii

Bolile cu transmitere sexuala cuprind patru tipuri de infectii:

• Bacteriene: sifilisul, gonoreea, chlamydia, ureaplasma, vaginitele bacteriene.
• Virale: herpes genital, HIV/ SIDA, condiloame acuminate.
• Micotice sau ciuperci: candidoza vulvovaginala.
• Parazitare: scabia, trichomoniaza.

Cele mai frecvente infectii genitale

Condiloamele. Sunt leziuni genitale foarte des intalnite atat la femei, cat si la barbati si sunt cauzate de infectia cu virusul papilloma uman – HPV. Tratamentul este obligatoriu, cu atat mai mult cu cat leziunile externe se asociaza uneori cu riscul aparitiei cancerului de col uterin.

Manifestarile clinice ale acestei afectiuni apar dupa 4-6 luni. Sunt cazuri in care virusul poate sa nu dea niciun fel de manifestare timp de cativa ani.

Sifilisul. Este o boala infectioasa produsa de Treponema pallidum, care se transmite pe cale sexuala sau materno-fetala. Aceasta boala este indicat sa fie tratata cat mai repede, deoarece netratata poate da complicatii neurologice. Se diagnosticheaza prin analize de sange.

Gonoreea. Este o boala bacteriana cu trasmitere sexuala care este provocata de Neisseria gonorrhoea. Afecteaza atat femeile, cat si barbatii. Daca nu este tratata pot aparea complicatii la nivelul inimii.

Vaginita. Este o inflamatie vaginala care se poate transmite prin contact sexual neprotejat. Principalele simptome la femei sunt reprezentate de scurgerea vaginala alba sau galbena si prezenta unui miros neplacut. Tratamentul este compus din creme sau geluri care pot vindeca boala destul de repede.

Pe langa aceste boli cu transmitere sexuala, exista o multitudine de boli dermatologice care pot avea manifestari la nivelul organelor genitale. Cele mai des intalnite sunt: eczema alergica de contact, psoriazisul, boala Bowen.

Acestea trebuie tratate urgent, intrucat sunt considerate boli cu risc crescut de a genera aparitia unor boli cu transmitere sexuala.

Preventia se realizeaza prin controale medicale de rutina la medicul ginecolog, care poate diagnostica aceste boli. Majoritatea afectiunilor cu transmitere sexuala sunt asimptomatice, iar in lipsa unei manifestari clinice pacientul poate transmite boala.

In plus, unele afectiuni sunt localizate numai la nivel genital, iar altele afecteaza alte organe si pot avea complicatii grave, care pun viata in pericol.

Simptome

Principalele simptome ale afectiunilor venerologice sunt:

• Secretii cu debut brusc.
• Prezenta unor vezicule sau ulceratii in zona genitala
• Dureri la contactul sexual.

Medicul dermatovenerolog este cel care va stabili diagnosticul in urma analizelor de laborator si a controalelor de specialitate. Tratamentul imediat dupa diagnosticare si aplicat corect de pacient asigura vindecarea destul de rapida. Importante sunt insa masurile preventive, in special folosirea mijloacelor de protectie in timpul actului sexual.


Email

Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19 Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

Asigura functionarea normala a vaselor de sange cu rol antioxidantAsigura functionarea normala a vaselor de sange cu rol antioxidant

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Depistarea si prevenirea bolilor cu transmitere sexuala

Sarcina si bolile cu transmitere sexuala

Boli cu transmitere sexuala

Cum pot fi prevenite cele mai des intalnite infectii

Astragalus pentru intarirea imunitatii si alte beneficii

De ce este vitamina D3 atat de importanta pentru sanatate?

Impactul stresului asupra bolilor neurodegenerative

Cum puteti sa preveniti cancerul

Cum pot fi mentinute sanatoase organele vitale

Cum sa te protejezi de o sarcina nedorita. Metode contraceptive

Cum afecteaza gonoreea cavitatea bucala?

Informatii de baza despre sanatatea sexuala