Cum cresc orgasmele inteligenta si alte beneficii ale climaxului sexual

Actualizat: 02 Octombrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Orgasmele au fost asociate in ultimii ani cu numeroase beneficii pentru sanatate, de la redobandirea starii de bunadispozitie si eliberarea de stres, pana la imbunatatirea activitatii cardiace si a formei fizice.

Mai nou, oamenii de stiinta pun semnul egal intre orgasme si cresterea inteligentei, mai exact intre satisfactia sexuala si activitatea cerebrala mai intensa.

Stimularea inteligentei prin orgasm

Un studiu recent derulat de Rutgers, universitatea de stat din New Jersey, a descoperit ca orgasmul creste propriu-zis activitatea cerebrala. Initiatorii studiului au folosit un echipament special care masoara fluxul sanguin ce ajunge in diferite parti ale creierului, apoi au supus participantii mai multor activitati, de la rezolvarea jocurilor de tip puzzle si Sudoku, pana la autostimularea sexuala.

Rezultatele experimentului sunt cel putin interesante in timp ce jocurile care antreneaza gandirea si alte functii cognitive au reusit sa creasca activitatea cerebrala in anumite regiuni, doar orgasmele au reusit sa realizeze acelasi lucru la nivelul intregului creier.

Altfel spus, autostimularea erotica si orgasmele pot avea mai multe efecte pozitive asupra activitatilor creierului, decat rezolvarea puzzle-urilor si a cuvintelor incrucisate. Studiul american este doar unul dintre demersurile stiintifice care au cercetat beneficiile satisfactiei sexuale pentru organism, printre care se numara imbunatatirea circulatiei sanguine, arderea de calorii, obtinerea unui somn de calitate, atenuarea durerilor, imbunatatirea starii de spirit si reducerea stresului.

Inteligenta emotionala si obtinerea orgasmelor

In primavara anului 2009, un alt studiu interesant, publicat in Jurnalul Medicinei Sexuale, vorbea despre legatura dintre inteligenta emotionala a unei persoane si capacitatea acesteia de a obtine un orgasm in timpul unui contact intim.

In linii mari, studiul lansa ipoteza conform careia inteligenta emotionala - abilitatea de a identifica si gestiona emotiile despre sine si cei din jur - este asociata cu frecventa orgasmelor obtinute prin actul sexual obisnuit sau prin autostimulare.

Studiul amintit, efectuat pe un esantion exclusiv feminin, arata ca femeile cu un coeficient de inteligenta emotionala inferior sunt de doua ori mai predispuse esecului de a obtine un orgasm.

Concluziile studiului nu au surprins specialistii in sexologie, cata vreme este cunoscut faptul ca autocunoasterea propriilor necesitati este o conditie de baza a obtinerii placerii sexuale. In plus, capacitatea de a comunica intuitiv cu partenerul este si ea obligatorie pentru un act intim reusit de ambele parti.

Beneficiile multiple ale orgasmului

Activitatea sexuala raspunde unei nevoi de baza a organismului, de aceea atrage dupa sine numeroase beneficii pentru sanatate. Medicii si oamenii de stiinta deopotriva sunt de acord ca o viata sexuala sanatoasa poate creste bunastarea generala a unei persoane.

In mod specific, orgasmul are si el o serie de beneficii. De pilda, un studiu derulat de Universitatea din New York a descoperit ca sperma actioneaza ca un antidepresiv natural, care este absorbit de tesutul vaginal si intra direct in sange, ameliorand simptomele depresiei.

Un alt studiu derulat de cercetatorii olandezi sustine ca femeile care intra in contact cu sperma in timpul sarcinii isi reduc riscul de a dezvolta preeclampsia. Alte beneficii ale orgasmului sunt

- Eliberarea de tensiune. Orgasmele elibereaza tensiunile acumulate in organism, accelereaza ritmul cardiac, stimuland circulatia sanguina in tot corpul. Contractiile musculare din timpul sexului se relaxeaza brusc in timpul organismului, inducandu-se o stare intensa si placuta de relaxare. Acest lucru contribuie la detensionarea corpului si la calmarea sistemului nervos.

- Inducerea starii de somnolenta. Orgasmele ajuta la combaterea insomniei si la inducerea unui somn de buna calitate, actionand similar tranchilizantelor. Endorfinele eliberate de creier in timpul orgasmului au un efect calmant intens.

- Reglarea apetitului alimentar. In timpul excitatiei sexuale, organismul produce o amfetamina naturala, numita fenetilamina, care inhiba poftele pentru mancarea nesanatoasa sau pentru vicii (fumat, alcool etc.).

- Pierderea in greutate. In timpul orgasmului, metabolismul este activ si arde calorii. Cercetatorii estimeaza ca o persoana care atinge apogeul placerii sexuale arde intre 60 si 100 de calorii, fara contabilizarea celor consumate in timpul miscarilor efectuate pana la orgasm.

- Ameliorarea durerilor. Orgasmele sunt asociate, de asemenea, cu ameliorarea durerilor. Crampele musculare sau durerile de cap pot trece ca prin minune dupa atingerea climaxului sexual. Cercetatorii sustin ca endorfinele eliberate in timpul actului sexual pot creste toleranta la durere cu pana la 70%, daca in urma stimularii sexuale rezulta si un orgasm.

- Imbunatatirea starii de spirit. In urma cu cateva secole, femeile care sufereau de isterie si alte boli mintale erau considerate de medici depresive, deoarece duceau lipsa de stimulare sexuala regulata. In acest mod, s-a ajuns la inventarea accesoriilor de satisfacere sexuala, care au dat roade in tratarea tulburarilor de dispozitie in randul femeilor. De atunci, specialistii in sexologie si-au mentinut parerea cu privire la placerea sexuala si starea de spirit a oamenilor, respectiv sanatatea lor mintala.

- Imbunatatirea simtului olfactiv. In timpul orgasmului, creierul secreta prolactina, un hormon care determina celulele stem cerebrale sa produca noi neuroni in centrul mirosului. In cazul femeilor, nivelul prolactinei creste dupa contactele intime, in timpul sarcinii si pe parcursul alaptarii.

- Prevenirea inflamatiilor gastrointestinale. Oxitocina, un alt hormon eliberat in cantitate mai mare dupa un orgasm, nu ajuta doar la scaderea tensiunii arteriale si la imbunatatirea digestiei, ci calmeaza si inflamatiile gastrointestinale, care cauzeaza de regula disconfort abdominal si alte tulburari gastrointestinale neplacute.


Citeste si despre:

Disfunctia orgasmica Ce nu stim sau stim despre orgasm? Disfunctiile sexuale la femei (disfunctii ale libidoului, ale excitarii si orgasmului, dureri la contact sexual) Orgasmul feminin si masculin Aveti probleme in a atinge orgasmul? - Un ghid pentru femei Trucuri pentru intensificarea orgasmului Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Secretele orgasmului feminin Aspecte interesante despre orgasmul masculin Ce se intampla la nivelul corpului si al creierului in timpul unui orgasm Care sunt cauzele orgasmului uscat? Disfunctia orgasmica sau anorgasmia Inteligenta emotionala
Cere sfatul medicului ×