'Vrem o lume fara scleroza multipla!'

Actualizat: 31 August 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Societatea de Scleroza Multipla din Romania (SSMR) a lansat recent o campanie publica de constientizare, avand obiectivul de a imbunatati calitatea vietii persoanelor care sufera de aceasta afectiune - ingrijire medicala, promovarea sanatatii si prevenirea imbolnavirilor, suport pentru membrii familiei, acces la transport, dreptul la munca si activitati de voluntariat, dreptul la educatie, dreptul la asigurari de sanatate si asistenta financiara, dreptul la locuinta si acces in cladirile din comunitate.

Scleroza multipla este una dintre cele mai comune boli ale sistemului nervos central (creierul si coloana vertebrala); nu este o boala ereditara, desi exista o predispozitie genetica, ceea ce explica frecventa mai ridicata in familiile in care boala este deja existenta. Scleroza multipla nu este contagioasa. In general, sunt afectati adultii tineri, varsta generala a debutului manifestarilor fiind intre 29-33 de ani, dar aceasta plaja este mult mai larga, de la 10 la 59 de ani.

Desi nu exista un tipar al sclerozei multiple, printre simptome se pot numara:
• dereglari ale vederii, ale tonusului muscular si ale simturilor;
• probleme de echilibru si coordonare a miscarilor;
spasme;
• probleme de vorbire;
• probleme urinare, intestinale si de natura sexuala;
• disfunctii cognitive.

Scleroza multipla este o boala cu care se traieste zi de zi, pe durata intregii vieti. In cazul fericit in care handicapul este mic sau nu se manifesta deloc, stilul de viata al bolnavului si al familiei nu va suferi modificari. Gradul de afectare al vietii depinde de gravitatea simptomelor si de frecventa manifestarii lor.

SSMR este o organizatie neguvernamentala cu o experienta de 15 ani in domeniul sclerozei multiple, cu organizatii membre in judetele Alba, Bihor, Botosani, Brasov, Bucuresti, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Hunedoara, Neamt, Sibiu, Suceava, Timis si Valcea, insumand peste 3500 de beneficiari directi in toata tara, persoane afectate de scleroza multipla.

Unul din obiectivele SSMR este "stimularea cercetarii pentru descoperirea unui tratament care sa duca la vindecarea tuturor bolnavilor de scleroza multipla."

Gasesti informatii despre cum poti ajuta pe www.smromania.ro.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Afectiuni ale cavitatii bucale Scleroza multipla: mentinerea intimitatii Recuperarea in scleroza multipla Scleroza multipla Scleroza multipla - semne care nu trebuie ignorate 7 raspunsuri importante pentru cele mai frecvente intrebari despre scleroza multipla Imbunatatirea sanatatii oaselor in scleroza multipla Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Scleroza multipla la copii Cum recunosti scleroza multipla, boala fara leac Ce este si cum tratam scleroza multipla pediatrica Indicatiile interferonului in tratamentul sclerozei multiple 10 simptome timpurii ce pot indica prezenta sclerozei multiple Stadiile sclerozei multiple Scleroza primara laterala
Cere sfatul medicului ×