Al treilea trimestru de sarcina

Actualizat: 11 Ianuarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Al treilea trimestru de sarcina poate fi o provocare din punct de vedere emotional si fizic. Dimensiunea copilului si pozitia acestuia ar putea fi principalele cauze ale disconfortului mamei.

Viitoarea mama se va simti obosita si dornica sa isi tina bebelusul in brate. Dupa ce depasiti momentul in care medicul a preconizat ca ati putea naste natural, este posibil sa fiti dezamagite. Incercati sa va pastrati optimismul si sa aveti rabdare, pana la sfarsitul sarcinii.

Cum se dezvolta copilul

1. Bebelusul dumneavoastra se va mari tot mai mult si va cantari aproximativ 1.500 de grame si va masura aproximativ 40 cm pana la sfarsitul saptamanii 28 de sarcina. In trimestrul trei de sarcina, bebelusul va putea visa, clipi si isi va putea regla temperatura propriului corp.

2. Oasele bebelusului sunt complet dezvoltate, dar sunt inca moi si flexibile. In saptamana 31 de sarcina va avea toate cele cinci simturi active, va putea percepe lumina si intunericul, va simti gustul a ceea ce inghite si va putea asculta zgomote.

3. Din cauza cresterii in dimensiune a copilului si a spatiului limitat in care se afla, loviturile si miscarile sale vor fi destul de serioase.

4. Desi plamanii bebelusului sunt pe deplin formati, acesta inca nu poate practica actul respiratiei.

5. Corpul copilului incepe sa absoarba minerale vitale, cum ar fi calciul si fierul, din tractul sau intestinal.

6. Stratul de par moale si pufos, care a acoperit pielea bebelusului in ultimele luni (lanugo) incepe sa cada.

7. In saptamana 34 de sarcina, testiculele copilului coboara din abdomen in scrot. Sub piele incepe sa i se acumuleze grasime. Dupa saptamana 38 de sarcina, de pe pielea copilului se va desprinde si vernixul (substanta ceroasa care ii protejeaza pielea de lichidul amniotic).

8. Organele acestuia sunt gata sa functioneze pe cont propriu.

9. Pe masura ce va apropiati de data estimata a nasterii, capul copilului va cobori in pelvis. In cazul in care copilul nu se angajeaza in canalul pelvin pentru a se naste in mod natural, medicul obstetrician va discuta cu dumneavoastra modalitatile prin care poate fi rezolvata aceasta problema.

10. Chiar daca va asteptati sa nasteti in saptamana 40, peste 50% dintre copii se nasc mai devreme sau mai tarziu.

Este important sa aveti pregatit deja bagajul pentru spital. Micutul dumneavoastra va ajunge in curand, acasa.

Modificarile corpului mamei

In trimestrul trei de sarcina mama va face atat investigatii prin care i se va depsista nivelul de glucoza din sange, dar si analize ce au rolul de a diagnostica anemia sau streptococul de grup B. De asemenea, medicul va examina colul uterin pentru a vedea daca acesta s-a subtiat si s-a dilatat.

- Cresterea in greutate - Pana la data nasterii, mama ar trebui sa aiba cu 10-16 kilograme mai mult decat la inceputul sarcinii. Bebelusul va cantari doar cateva kilograme, dar restul kilogramelor ar putea fi justificate de prezenta placentei, lichidului amniotic, sanilor si uterului marite, depozitelor de grasime suplimentare si a volumului marit de sange si fluide din organism.

- Contractii Braxton Hicks - Aceste contractii sunt contractii false care pregatesc uterul pentru contractiile reale din timpul travaliului si ajuta organismul sa se pregateasca pentru nastere. Comparativ cu acestea, contractiile dinaintea nasterii sunt mai dureroase, mai intense si mai constante.

- Durerile de spate - Surplusul de greutate va pune presiune suplimentara asupra spatelui, cauzand dureri in zona acestuia. Viitoarea mama ar putea resimti disconfort la nivelul pelvisului si soldurilor, intrucat ligamentele se vor intinde in procesul pregatirii corpului pentru travaliu.

Pentru a evita aparitia durerilor de spate, incercati sa adoptati o pozitie corecta a coloanei vertebrale. Folositi un scaun ergonomic care sa va sprijine spatele in mod adecvat. Dormiti noaptea pe o parte, cu o perna intre picioare. Purtati pantofi cu tocuri joase, confortabili si eventual, ortopedici.

- Urinari frecvente - Cu cat copilul va cobori in pelvis, cu atat va creste presiunea asupra vezicii urinare. Posibil sa urinati tot mai des, chiar si in timpul noptii. Uneori, puteti experimenta scurgeri necontrolate de urina atunci cand radeti, tusiti sau stranutati. Daca va ingrijoreaza acest aspect puteti folosi absorbante. Este important sa depistati la timp eventualele infectii urinare care se manifesta prin nevoia mai frecventa ca de obicei de a urina, arsuri sau usturimi in timpul urinatului, dureri abdominale sau dureri de spate. Netratate, infectiile urinare cresc riscul complicatiilor in sarcina.

- Amorteala, furnicaturi si rigiditatea mainilor si articulatiilor mainilor - Acestea sunt manifestari experimentate de multe dintre femei, in ultimul trimestru de sarcina. Afectiunea careia ii sunt caracteristice aceste simptome se numeste sindrom de tunel carpian. Lichidul care se acumuleaza in organism de cele mai multe ori in timpul sarcinii se poate colecta si in zona incheieturilor si va presa nervul median. Nervul median este implicat in inervatia musculaturii, responsabila de miscarile fine si functia de prindere a mainii.

- Oboseala - Daca in al doilea trimestru de sarcina v-ati simtit energice, in ultimul trimestru va veti simti obosite. Greutatea suplimentara, trezirea de mai multe ori in timpul noptii pentru a merge la baie, disconfortul provocat de durerile articulatiilor sau ale coloanei vertebrale si anxietatea pregatirii pentru venirea copilului va pot stresa destul de mult.

Incercati sa mancati cat mai sanatos, faceti exercitii fizice moderate in mod regulat si relaxati-va cat mai mult. Cand va simtiti obosite, dormiti sau odihniti-va. Pastrati-va resursele pentru momentul nasterii si pentru cresterea copilului.

- Scurgeri vaginale - Posibil ca in aceasta parte a sarcinii scurgerile vaginale sa fie mai intense. Contactati medicul daca veti constata pe lenjeria intima prezenta unei substante ceroase de culoare deschisa sau cu firicele de sange. Acesta ar putea fi dopul gelatinos. La scurt timp dupa eliminarea acestuia, colul uterin se va dilata pentru a se pregati pentru travaliu.

De asemenea, daca va confruntati cu scurgeri bruste de lichid, inseamna ca vi s-a rupt apa (desi doar in cazul a 8% dintre femei se intampla acest lucru inainte de a incepe contractiile). In aceasta situatie, prezentati-va cat mai repede la spital, intrucat momentul nasterii este destul de aproape.


Citeste si despre:

Emotiile din timpul sarcinii Sarcina - Luna a VII-a Sarcina: confruntarea cu disconfortul produs de sarcina Modificarile somnului pe durata sarcinii Sarcina si ibuprofenul Vitaminele prenatale: un inceput sanatos pentru o sarcina sanatoasa Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Sarcina Sex in timpul sarcinii Semne de alarma in timpul sarcinii - cand este cazul sa te ingrijorezi si ce este normal Colestaza de sarcina Numarul de kilograme acumulate in timpul sarcinii Importanta nutritionistului in perioada de sarcina
Cere sfatul medicului ×