Tot ce trebuie sa stim despre purtarea lentilelor de contact

Actualizat: 29 Martie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

De ce as purta lentile de contact?


Lentilele de contact sunt alternativa ideala pentru ochelari. Sunt confortabil de purtat, foarte usor de manevrat si au schimbat viata a milioane de persoane. Totodata acestea pot fi o alternativa a operatiei cu laser de corectare a vederii.

Purtand lentile de contact va puteti bucura de libertatea pe care v-o ofera, fie ca vorbim despre viata sociala, de practicarea activitatilor sportive sau de increderea de a pleca de acasa fara ochelari.

Practic, acestea ne ofera o vedere naturala, oferind un camp vizual nelimitata fata de ochelar, al carui camp vizual este mult mai restrans; mai mult puteti imbina beneficiul estetic, accentuarea sau schimbarea culorii irisului, cu cel medical prin lentile de contact colorate cu dioptrii.

Datorita progreselor extraordinare in acest domeniu, in prezent lentilele de contact sunt foarte moi, subtiri si flexibile, si, un alt aspect extrem de important - isi mentin hidratarea pentru un confort sporit.

Cum alegem lentilele de contact potrivite?

Cand hotaram sa incercam lentilele de contact trebuie sa va adresati oftalmologului/optometristului, acesta urmand a va adresa o serie de intrebari simple pentru a afla si a va recomanda optiunea optima pentru ochii si stilul dumneavoastra de viata. Apoi veti fi informati de catre acesta cu privire la optiunile disponibile si va efectua o serie de examinari inainte de a proba lentilele respective.

Oftalmologul sau optometristul va va explica si va va invata cum sa manevrati (aplicare si scoatere) si cum sa ingrijiti corect lentilele de contact. Controlul oftalmologic este necesar chiar si atunci cand doriti sa purtati lentile de contact cosmetice, pentru schimbarea culorii irisului, si nu doar lentile de contact medicale.

Este esential ca lentilele de contact sa fie prescrise de un specialist in urma unui consult amanuntit intrucat exista afectiuni ale ochiului precum, ochiul uscat, alergiile, infectiile de la nivelul ochiului (conjunctivita, cheratita) unde lentilele de contact sunt contraindicate.

In plus nu se recomanda purtarea lentilelor de contact de catre cei care isi petrec mult timp in praf, nisip, vapori datorita riscului de a se infecta ochiul sau de interveni senzatia de "ochi uscat".

Tipuri de lentile de contact

Dupa frecventa de inlocuire a acestora, lentilele de contact se impart in: lentile de contact zilnice (de unica folosinta), lentile de contact saptamanale (se inlocuieste lentila la 2 sapt) si lentile de contact lunare (se inlocuieste lentila la 30 de zile).

Lentilele de contact lunare pot fi impartite la randul lor in:

Lentilele de contact zilnice sunt cele mai recomandate de catre specialisti deoarece reprezinta cea mai sanatoasa modalitate de a elimina efectul negativ al depunerilor de la o zi la alta ca si in cazul celorlalte lentile, intrucat acestea se aplica dimineata, iar seara inainte de culcare se scot si se arunca urmand aplica o noua lentila a doua zi.

Practic purtand lentile de contact zilnice reducem la minim riscul aparitiilor infectiilor oculare, fiind in acelasi timp extrem de usor de aplicat si de purtat de catre cei care duc o viata foarte activa.

Datorita inovatiilor din ultimii ani, astigmatismul nu mai este un obstacol pentru purtarea lentilelor de contact si va puteti bucura de libertarea oferita de lentilele de contact pentru astigmatism sau lentile de contact torice.

In cazul persoanelor de peste 45 de ani, poate interveni necesitatea unui dispozitiv suplimentar pentru citit, si anume presbiopia. Cu ajutorul lentilelor de contact exista moduri diferite de a corecta presbiopiei. Unul dintre acestea este "corectarea vizuala a unui singur ochi", prin care oftalmologul/optometristul foloseste dioptrii diferite pentru ambii ochi, functionand foarte bine in cazul pacientilor cu presbiopie mai tineri, in jur de 45 de ani.

In plus pentru acei pacienti cu presbiopie exita si lentile speciale, denumite lentile de contact multifocale sau bifocale. Suprafata acestora prezinta zone specifice pentru distanta si pentru apropiere, permitand o vedere clara in conditii variabile de iluminare. Aceste lentile lentile de contact pentru corectarea presbiopiei pot fi o alternativa pentru purtatorii actuali de lentile de contact, dar si pentru cei care poarta ochelari pentru citit sau cei care nu sunt dispusi sa inceapa sa poarte ochelari pentru apropiere.

De asemenea mai pot fi mentionate lentilele de contact conventionale, acestea fiind lentile de contact cu o perioada de purtare de maxim un an dar si cu un domeniu de puteri dioptrice extins.

De asemenea lentilele de contact colorate pot fi:

Sunt lentilele de contact o alegere indicata pentru copii?

Lentilele de contact sunt recomandate pentru copii, deoarece acestia sunt foarte activi, iar ochelarii nu sunt o alegere convenabila pentru diverse activitati recreative. Copiii pot fi buni candidati pentru acest tip de corectie vizuala deoarece pot fi foarte motivati, asptect ce i-ar determina sa respecte sfaturile oftalmologului, dar sunt si capabili sa isi ingrijeasca lentilele de contact fie ca sunt supravegheati sau nu.

Exista numeroase motive ce justifica purtarea lentilelor de contact de catre copii si adolescenti deoarece acestia au un stil de viata activ, se joaca, participa la activitati sportive si in general sunt mai mult timp in miscare decat adultii.

In urma unui studiu efectuat pe un esantion de aproximativ 500 de copii cu miopie timp de mai mult de trei ani, cei care au purtate lentilele de contact au fost mai multumiti referitor la aspectul fizic, capacitatea de a participa la diferite sporturi dar si felul in care sunt vazuti de catre prieteni, comparativ cu cei ce poarta ochelari.

In privinta varstei celor mici, nu exista o regula pentru a purta lentile de contact, si anume, momentul in care copiii sunt suficient de maturi pentru a intelege aspectele legate de igiena dar si de ingrijire a lentilelor de contact, este cel mai prielnic pentru a incepe purtarea acestora.

Sprijinul parintilor este de asemenea extrem de important, dar si motivatia copiilor reprezinta un factor esential in alegerea momentului potrivit pentru a incepe purtarea lentilelor. In general fetele sunt mai interesate de lentilele de contact decat baietii, intrucat acestea sunt motivate in special de aspectul fizic, in timp ce baietii tind sa fie mai motivati de dorinta de a practica diverse sporturi fara a se mai chinui cu ochelarii pe ochi.

Mentinerea sanatatii ochilor

In cele mai multe cazuri, ochii reprezinta unul dintre lucrurile ce au un impact major asupra calitatii vietii, si nu trebuiesc sa fie expusi nici unui risc. Ingrijirea adecvata, inlocuirea frecventa a lentilelor dar si examinarile periodice efectuale la medicul oftalmolog (6-12 luni) snt aspecte extrem de importante pentru mentinerea sanatatii ochilor.

Pentru a avea beneficii maxime in urma purtarii lentilelor de contact, trebuie sa le in ingrijiti si sa respectati indicatiile de intretinere pe care le-ati primit din partea oftalmologului.

Inlocuirea lentilelor de contact este esentiala pentru sanatatea ochilor. Pentru a obtine beneficiile maxime ale purtarii lentilelor de contat, este foarte important sa respectati intotdeauna momentul la care vi s-a recomandat sa inlocuiti lentilele, solutiile de intretinere dar si recipientul de pastrare a lentilelor de contact.

Cu cat inlocuirea lentilelor de contact purtate cu o pereche noua, este mai frecventa cu atat este mai sanatos si mai confortabil pentru ochi. Va sugeram sa notati intr-un calendar data de inlocuire a acestora pentru a va ajuta sa va reamintiti sa le inlocuiti la timp.

Lentilele de contact sunt dispozitive medicale si trebuiesc tratate ca atare, asemenea oricarui alt dispozitiv medical, nerespectarea instructiunilor creste riscul de aparitie a diverse probleme. Spre exemplu: lentilele de contact zilnice nu trebuie sa fie purtate niciodata peste noapte fara aprobarea specialistului deoarece pot restrictiona cantitatea de oxigen ce ajunge la nivelul ochilor generand astfel incapacitatea acestora de a lupta impotriva infectiilor.

Ingrijirea si curatarea lentilelor de contact

Spalarea pe maini este primul pas inainte de a manevra lentilele de contact, indiferent daca este vorba de aplicarea, scoaterea sau curatarea acestora, altfel orice alte materiale prezente pe maini, bacterii, micro-organisme pot ajnge pe lentile.

Sapunurile lichide anti-bacteriene sunt preferabile spunurilor traditionale solide, iar pentru a evita contaminarea se va clati in totalitate excesul de sapun de pe maini. Mainile trebuiesc intotdeauna uscate cu un prosop fara scame, pentru ca acestea sa nu ajunga pe lentilele de contact.

Lentilele de contact purtate (cu exceptia celor zilnice sau de unica folosinta) trebuiesc curatate si dezinfectate inainte de fiecare purtare pentru a nu aparea riscul de depunere pe suprafata acestora a substantelor prezente in mod natural in componenta filmului lacrimal (proteine, lipide), dar si a germenilor, care pot genera aparitia de bacterii patogene.

Curatarea si clatirea corecta a lentilelor de contact elimina peste 90% din bacteriile ce se pot depune pe suprafata acestora. Momentul cel mai indicat pentru curatare si dezinfectare a lentilelor de contact moi reaplicabile este imediat dupa scoaterea acestora.

Aceasta se efectueaza de obicei prin punerea lentilei in palma curata si uscata si aplicarea catorva picaturi din solutia de intretinere, iar apoi cu ajutorul degetului mic se maseaza cu blandete ambele fete ale lentilei de contact.

Dupa aceea umpleti fiecare compartiment al recipientului de pastrare a lentilelor cu solutie pentru intretinere, iar apoi introduceti lentilele in recipient dupa ce le-ati clatit bine. Inlocuiti solutia de pastrare conform indicatiilor din isntructiuni.

Astfel dupa aplicarea lentilelor recipientul trebuie golit, clatit cu solutie de curatare si lasat sa se usuce natural. Tinand cont ca microbii nu se pot multiplica in conditiile unui mediu uscat, aceasta trebuie sa fie uscata.

Solutiile pentru intretinerea lentilelor de contact nu sunt universale , si nu pot fi folosite indiferent de tipul de lentila de contact. Astfel solutiile multifunctionale sunt cele mai recomandate pentru ingrijirea lentilelor deoarece le puteti folosi pentru curatare, dezinfectare si clatirea acestora.

Trebuie sa respectati cateva instructiuni din prospectul acestora precum:

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Relatia dintre bolile autoimune si cancer MedLife si IFC, intrevedere pentru consolidarea parteneriatului strategic de 2 decenii, cu obiectivul imbunatatirii sistemului medical din Romania Cancerul nazo-faringian - cauze, diagnostic, stadii Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Narcisistul ascuns Pregatirea inainte de investigatii medicale Servicii medicale de ingrijire la domiciliu
Cere sfatul medicului ×