Speranta pentru nevazatori. Cornee umana, reconstruita cu ajutorul celulelor stem

Actualizat: 07 Iulie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Persoanele care si-au pierdut vederea din cauza arsurilor sau accidentelor cu substante chimice si-ar putea recapata vazul, intrucat cercetatorii americani din Boston au reusit sa foloseasca celule stem pentru reconstructia corneei umane.

Cercetatorii americani au reusit sa reconstruiasca, pentru prima oara in istoria medicinei, o cornee umana cu ajutorul celulelor stem. Savantii au detectat mai intai celulele oculare care se ocupa cu regenerarea si repararea corneei si apoi au folosit molecule cheie (celule stem limbice - ABCB5) din acestea pentru a reconstrui corneea.

Oamenii de stiinta au facut deja primul studiu clinic pe soareci. Savantii au transplantat rozatoarelor celulele stem si au reusit sa obtina o cornee perfect functionala.

Studiul americanilor a fost publicat in revista Nature si ofera o speranta mare pacientilor care si-au pierdut vederea din cauza unor accidente stupide ce le-au afectat iremediabil corneea.


Citeste si despre:

Poluarea - consecinte medicale Informatii inedite despre inima Care este cantitatea de apa necesara unui om? 11 mituri despre HPV sau Virusul Papiloma Uman Teste genetice pentru determinarea legaturilor familiale Broccoli ofera multe beneficii pentru sanatate 10 solutii eficiente pentru combaterea congestiei nazale Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Alimente recomandate pentru mentinerea sanatatii Densitatea osoasa: un indiciu pentru sanatatea femeii Probiotice pentru o digestie usoara de Sarbatori Infrastructura medicala multidisciplinara premize pentru CDI in stiintele medicale 8 obiceiuri pentru a ramane sanatos Medicamentul - extras din Legea privind reforma in domeniul sanatatii Cum functioneaza transplantul de celule stem
Cere sfatul medicului ×