Legatura dintre tensiunea oculara si riscul de glaucom

Publicat: 24 Septembrie 2018 | Actualizat: 27 Septembrie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Tensiunea oculara este presiunea care exista in interiorul globului ocular. Masurarea acesteia, cu ajutorul tonometrului de aplanatie, reprezinta o masura importanta utilizata de oftalmologi in evaluarea sanatatii ochilor.

Cresterea tensiunii oculare peste limitele normale este caracteristica glaucomului. Micsorarea tensiunii oculare este simptomul unei uveite.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Ce este tensiunea oculara?

Globul ocular este impartit in doua zone: polul anterior si polul posterior. In polul posterior, presiunea ochiului este mentinuta constanta de corpul vitros, o substanta gelatinoasa care umple toata portiunea posterioara a ochilor.

Acesta are rolul de a sustine tonicitatea globului ocular. In polul anterior se afla umorul apos, care se formeaza in camera posterioara a ochiului si circula spre camera anterioara, varsandu-se in unghiul dintre iris si cornee.

Formarea si eliminarea umorului apos este responsabila de variatiile presiunii continutului ochilor asupra peretilor. Presiunile mari produse constant pot distruge iremediabil fibra nervului optic, determinand boala numita glaucom.

Valorile tensiunii intraoculare

Normala: 10-21 mmHg
Hipertensiune oculara: >22 mmHg
Hipotensiune oculara: <10 mmHg

Cand, la un prim consult, tesiunea intraoculara masurata la ambii ochi trece de 21 mmHg, pacientului i se va cere sa revina in cabinet pentru masuratori repetate, pentru ca medicul sa poata face o medie.

Hipertensiunea oculara, asociata cu glaucomul

Termenul de hipertensiune oculara se refera la orice situatie in care presiunea intraoculara este mai mare decat in mod normal, adica trece de 21 mmHg. In acest caz, pacientul este suspect de glaucom.

Glaucomul este o boala degenerativa ce presupune afectarea progresiva a functiei si structurii nervului optic, cu consecinte grave si ireversibile: ingustarea campului vizual si afectarea vederii. Netratat, glaucomul poate duce la orbire.

Umoarea apoasa, care se produce in mod constant, trebuie sa fie eliminata in echilibru cu rata producerii sale. La pacientii cu glaucom apare un dezechilibru, ca urmare a unui deficit de eliminare a umorului apos, cu acumularea sa si cresterea tensiunii intraoculare.

De regula, pacientul nu resimte niciun fel de simptome pana la valori de 30 mmHg. Unii pacienti pot reclama dureri de cap, jena oculara sau ochi rosii. Sunt insa simptome specifice pentru mai multe boli oftalmologice, astfel ca pot fi usor confundate.

Intr-un atac acut de glaucom, determinat de o crestere brusca si mare a valorii tensiunii intraoculare, pacientul resimte durere la nivelul ochiului/ochilor, iar acestia devin rosu aprins. In aceste situatii, tensiunea intraoculara atinge valori de 50-60 mmHg si chiar peste. Daca nu se intervine de urgenta, pacientul isi poate pierde vederea in mod ireversibil.

Tratament

Glaucomul nu se poate vindeca, insa interventia prompta stopeaza evolutia sa. Pierderea vederii provocate de glaucom nu se poate recupera nici chirurgical.

Medicul prescrie medicamente care au rolul de a reduce tensiunea intraoculara. Tratamentul chirurgical este o optiune finala, la care se apeleaza pentru a reduce tensiunea intraoculara. Are practic acelasi efect ca si cel al tratamentului medicamentos, insa mult mai puternic si sustinut in timp.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...
WEST EYE HOSPITAL - Spital de oftalmologie
Tel: 0219757
Bucuresti, Calea Vitan, Nr. 137-139

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Servicii
specializate

Reduce oboseala si extenuareaReduce oboseala si extenuarea

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Glaucomul

Notiuni generale despre glaucom

Tulburarile de vedere

Telemedicina a devenit oficiala si in Romania! Ce servicii medicale video pot fi acordate de la distanta

Este eficienta stimularea sistemului imunitar?

Tusea – ce rol are si cum o tratam in functie de felul ei?

Arterita temporala

Principalele teste screening de care au nevoie barbatii

Bolile ochiului

Miopia