Degenerescenta maculara (DMLV) - principala cauza de scadere a vederii la populatia cu varsta de peste 55 ani!

Publicat: 20 August 2012 | Actualizat: 20 August 2012

Generalitati


Degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV) este o afectiune frecventa, de etiologie necunoscuta, care reprezinta principala cauza de scadere a vederii la populatia cu varsta >55 ani.

Asa cum ii spune si numele, boala afecteaza regiunea centrala a retinei, macula, locul unde este concentratia maxima a celulelor fotoreceptoare responsabile de vederea fina, a detaliilor.

In evolutia afectiunii se produc modificari progresive, degenerative, ireversibile ale zonei retiniene centrale (macula).

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Etiopatogenia DMLV

Domina deteriorarea progresiva a vederii centrale; in campul vizual central apare o zona de ceata sau de neclaritate (pata neagra), care este proiectata pe imaginea pe care persoana o priveste, alterand calitatea vederii centrale. Principalele acuze sunt: vedere tulbure, distorsionarea obiectelor, dificultatea de a observa detalii, cititul devine un act dificil, uneori chiar imposibil (literele apar strambe sau intrerupte, ’se amesteca’).

Diagnosticul

Diagnosticul este atat clinic cat si paraclinic, se bazeaza pe:

Foarte importanta este depistarea precoce, prin examenul fundului de ochi, care poate fi completata si prin tomografia in coerenta optica (OCT). OCT-ul reprezinta o tehnica imagistica a ultimei decade, non-invaziva, de mare rezolutie, ce realizeaza sectiuni transversale in vivo in microstrucura interna a maculei. OCT-ul a completat si inlocuit in mare masura tehnicile imagistice mai vechi si invazive de evaluare a DMLV, precum angiografia cu fluoresceina si verde de indocianina. Pe baza aspectului clinic si tomografic, DMLV cunoaste doua variante, forma atrofica (uscata) si forma exsudativa (umeda).

Forma uscata este cea mai frecventa (90%), consta in aparitia unor acumulari reziduale subretiniene (drusen) cu atrofie supraiacenta a epiteliului pigmentar retinian si a celulelor fotoreceptoare cu conuri; simptomele sunt de mai slaba intensitate.

Forma umeda, mai putin frecventa (10%), se datoreaza aparitiei patologice a unor vase de sange aberante (neovase), care pot sangera si exsuda, intra si subretinian; determina scaderea severa a vederii centrale.

Tratament

Forma atrofica nu are nici un tratament eficace dovedit: suplimentele nutritive speciale pentru retina cu vitamine,luteina si antioxidanti par sa aiba un efect benefic.
Principala modalitate de tratament a formei exsudative de degenerescenta maculara este injectia intravitreana cu antiVEGF (bevacizumab/ranibizumab), cu rezultate demonstrate clinic in studii de mare anvergura pe plan mondial.

Oportunitatea efectuarii acestor injectii poate fi stabilita doar de medicul oftalmolog , iar urmarirea efectului tratamentului se face tot prin evaluarea periodica a maculei prin tomografie in coerenta optica. Injectiile intravitreene au un caracter repetitiv. In cazul injectiei cu bevacizumab, protocolul consta in efectuarea a 3 injectii repartizate la un interval de o luna una de alta, dar efectul tratanentului trebuie evaluat individual, de la caz la caz, prin evaluare tomografica.

Autor
Dr. Vlad Ioan Beraru
Medic Specialist Oftalmologie

Spitalul de Oftalmologie EuropeEye
Tel: 021.9880
E-mail: [email protected]
www.europeeye.ro


Email
Clinici
recomandate
Servicii
specializate

Confort si relaxare pentru picioarele taleConfort si relaxare pentru picioarele tale

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Imunofix – un produs nou pentru imunitate, de la o companie cu traditie in sanatate

SARS-COV-2 a fost inclus pe lista bolilor infectocontagioase, pentru care se instituie izolare

Cum afecteaza COVID-19 copiii?

Nelu Tataru: „Urmeaza trei-patru saptamani grele! Haideti sa participam cu toti la scaderea numarului de cazuri”

Alimentatia - cheia succesului pentru o sanatate de fier

Ai grija de tiroida, glanda care poate fi de vina pentru kilogramele in plus

Nu lasa ficatul sa duca tot greul!

Incearca aceste suplimente naturale pentru un somn odihnitor!

Un bebelus de 4 luni este cea mai tanara victima a COVID-19 din Romania

Raed Arafat: ”Se va ajunge la zile in care se vor inregistra si 100 de pacienti ce vor intra in ATI”

Nelu Tataru: ”O prima transa de vaccin anti-COVID ar putea sa ajunga in Romania la sfarsitul lunii decembrie”

Simptomele COVID-19 pot persista luni intregi dupa vindecare. Care sunt cele mai comune simptome in randul romanilor?

Experiment. Cat de eficiente sunt mastile din bumbac, sanitare si N95 impotriva noului coronavirus?