Ce probleme poate ascunde lacrimarea excesiva a ochilor

Publicat: 07 Iunie 2018 | Actualizat: 31 Mai 2019
Consultant: Dr. Roxana Cozubas
Medic Specialist Oftalmolog
Clinica: Reteaua OPTIblu Romania

Generalitati


Lacrimarea ochilor sau epifora asa cum este denumita afectiunea are mai multe cauze. Principalul rol al lacrimilor este acela de a lubrefia ochii si de a contribui la indepartarea corpilor straini din ochi. Atat producerea in cantitate scazuta a lacrimilor, cat si excesul lor nu sunt benefice pentru suprafata ochilor.

O multitudine de cauze pot determina lacrimarea ochilor, de la infundarea canalelor lacrimare, la intrarea unui corp strain in ochi, la praf, anumite alergii, conjunctivita, administrarea unor alimente, dar si conditiile meteorologice (vant, soare in exces) isi spun cuvantul asupra ochilor.

Principalele cauze ale lacrimarii excesive

Canale lacrimale insuficient dezvoltate. Lacrimarea ochilor poate sa apara la personalele care au din nastere canalele lacrimale insuficient dezvoltate sau obstructie congenitala a canalului lacrimo-nazal, cum este cazul bebelusilor, insa problema se rezolva de cele mai multe ori de la sine, odata cu cresterea capului si largirea canalelor lacrimo-nazale.

Sindromul de ochi uscat. Acest sindrom duce la lacrimarea in exces a ochilor, un paradox, insa este bine sa fie cunoscut acest simptom. Mai exact, s-ar putea sa ai aceasta problema deoarece corpul tau nu produce destule lacrimi, acestea uscandu-se prea repede sau nu au echilibrul corect intre apa, uleiuri si mucus. In acest caz, lacrimatul excesiv este un raspuns al organismului la uscaciunea oculara sau lacrimile se evapora in exces deoarece compozitia lor nu este una adecvata.

• Conditiile meteorologice. De exemplu, vantul puternic sau expunerea la soare pot determina aparitia acestei reactii la nivelul ochilor.

• Obiecte straine. Situatiile in care ne intra ceva in ochi – praf sau o banala geana – pot declansa lacrimarea excesiva a ochilor. Mai mult, murdaria si nisipul pot zgaria exteriorul globului ocular, respectiv un tesut foarte important, corneea, cel mai dens inervat tesut din corp. In cazul in care aceste lucruri se intampla, ochiul tau va deveni rosu si extrem de sensibil la lumina.

Nu trebuie sa te panichezi, deoarece in timp aceste zgarieturi se vindeca repede, de regula, in 2 zile, insa este important sa mergi la medicul specialist oftalmolog fiindca este posibil sa ai nevoie de tratament pentru a preveni o infectie,precum si de tratament adjuvant pentru a facilita vindecarea.

• Conjunctivita. Este cea mai frecventa cauza de lacrimare a ochilor in cazul copiilor. Ochiul devine rosu, apare senzatia de mancarime si persoana in cauza simte ca i-a intrat nisip in ochi si apare lacrimarea excesiva. De multe ori, conjuctivita este de cauza bacteriana sau este provocata de virusuri, iar tratamentul este prescris obligatoriu numai de medicul oftalmolog.

• Alergiile. Anumiti factori alergeni – polenul, praful, mucegaiul – pot determina declansarea unei alergii care sa se manifeste prin lacrimarea excesiva a ochilor. Si in astfel de situatii, se impune prezenta la medicul alergolog si urmarea unui tratament.

• Probleme cu glandele palpebrale. Mai exact, glandele mici de pe marginea pleoapei, numite glande meibomiene, produc o substanta care ne ajuta sa ne pastram sanatatea ochilor. Mai mult, acestea impiedica ca ochiul sa se usuce prea repede. In cazul in care aceste glande se blocheaza si nu produc suficient ulei, ochiul tau devine iritat si apos.

Compresele calde pe ochi sunt o modalitate de a ajuta glandele sa functioneze normal din nou. Nu aplica ceaiuri sau alte substante neavizate de medicul oftalmolog, ci mai degraba o forma de caldura locala uscata

• Blefarita. Este o inflamatie a marginii libere a pleoapelorAfectiunea provoaca intepaturi, usturime, inrosirea ochiului, mancarime si lacrimare excesiva.

Cauzele bleferitei sunt multiple, de la anumite tulburari digestive, la boli infectioase, la tulburari endocrine, alergii bacteriene, dar si de la praf, frig, cosmetice. Mai mult, blefarita este una dintre cauzele care duce la sindromul de ochi uscat. Tratamentul este recomandat numai de medicul specialist.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...
WEST EYE HOSPITAL - Spital de oftalmologie
Tel: 0219757
Bucuresti, Calea Vitan, Nr. 137-139

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Servicii
specializate

Tratament natural in infectiile tractului urinarTratament natural in infectiile tractului urinar

Citeste si despre:

Probleme cauzate de mucusul din nasucul copiilor

Informatii esentiale despre problemele frecvente ale ochilor

Hemolacria – atunci cand lacrimile se transforma in sange

Ulcerul venos se poate vindeca!

Rana pe piciorul diabeticului - Care sunt primele masuri pe care trebuie sa le luam?

Produs NOU cu Vitamina D3 si Calciu: Detrix Complex de la Herbagetica

7 boli care se pot ascunde in spatele oboselii

Top 6 probleme de sanatate la barbati

Alergia la bradul de Craciun: o afectiune ce poate strica sarbatorile de iarna

Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient