Alternativa revolutionara de corectie a miopiei – lentila de noapte

Actualizat: 11 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


In prezent, un numar considerabil din populatia Romaniei sufera de miopie. Mai mult, o data ce se instaleaza, acest viciu de refractie se agraveaza, iar ireversibilitatea lui face dificila instituirea unui tratament.


Exista mai multe metode care promit corectia vederii. Astfel, avem clasicii ochelari, care ne afecteaza activitatea in general, dar si starea normala a ochilor in particular, lentilele de contact, care pot creea disconfort in timpul activitatii zilnice si chirurgia laser, spre care majoritatea pacientilor opteaza, insa care nu si-a demonstrat efectele in timp.


O noua metoda, non-invaziva, dar care are efectele asemanatoare ca in cazul chirurgiei laser este ortocheratologia (ortho-k) sau terapia refractiva corneana cu lentila de noapte (CRT) .


CRT reprezinta remodelarea corneei cu ajutorul lentilelor gaz-permiabile pentru a reduce erorile de refractie. Aceasta este metoda alternativa a ochelarilor, chirurgiei refractive sau lentilelor cu port de zi.

Ce este lentina de noapte?


Nu consta in descoperirea tratamentului pentru miopie, ci in elaborarea unui tip special de lentile, menite sa schimbe forma corneei in timpul somnului, incat ofera o vedere clara pe parcursul zilei, fara metode de corectie suplimentare.


Lentila de contact care corecteaza miopia este de constructie rigida si remodeleaza forma corneei, calculat si reversibil. Experiena aplicarii lentilei de noapte a demonstrat tiinific performana in domeniu. Astfel, in cazurile miopiei progresive la copii, ortho-k este o posibilitate incontestabila de incetenire a evolutiei miopice.

Cum functioneaza lentila de noapte CRT?

Lentila se aplica pe parcursul noptii (in timpul somnului) si se indeparteaza ziua. Dupa indepartarea lentilei, corneea isi pastreaza forma modificata pe toata durata zilei.


Suprafaa interna a lentilei are o structura compusa care acioneaza activ asupra epiteliului corneean, impunandu-l uor i dozat sa schimbe curbura corneeana in centru si periferia medie.

Astfel, puterea de refracie a corneei se schimba la valoarea exact necesara. Efectul dureaza pana la 48 ore si este unul reversibil.
Lentilele se aplica in fiecare noapte pentru a asigura efectul de corectie a formei corneei.

De ce lentila de noapte CRT?

Lentila se aplica pe timpul nopii, cand ochiul este inchis. Astfel, conditiile de igiena sunt pastrate, ochii au confort si siguranta, iar problemele de intolerana cauzate de traumatisme sau factori de mediu, ca praful sau fumul (conjunctivite, cheratite microbiene etc) sunt eliminate.

Totodata asigura solutia unui mod activ de viata, fara probleme: schimbul lacrimal nu este dereglat in timpul activitatii zilnice, iar incidenta cu factorii de mediu este minimalizata.

Intervalul de timp in care vederea revine la valoare optima -100%, este cuprins in perioada somnului de noapte, 8 ore in mediu. Acest tip de corectie este recomandat pana la -6.50 dioptrii de miopie i un astigmatism, daca este prezent, nu mai mare de 3.00 dioptrii. Vederea ramane optima pe perioada intregii zile. in cazul copiilor, este solutia optima de control al progresiei miopiei.

Chirurgia refractiva LASIK, PRK sau lentila de noapte?

Numarul de pacienti care utilizeaza lentila de noapte CRT este in continua crestere. Acest fapt se datoreaza beneficiilor similare ale acestei lentile de constructie speciala cu cea a chirurgiei refractive, astfel incat pacientii nu necesita corectie optica pe parcursul zilei.


Chirurgia refractiva este ireversibila, pe cand CRT ofera o alternativa non-chirurgicala si reversibila - ochii revin la conditia initiala daca lentila nu mai este utilizata.
Chirurgia refractiva este ireversibila si invazibila.

Prin aceasta metoda se modifica structura anatomica a corneei, iar ca urmare, pot aparea efecte secundare ca sindromul ochiului uscat. Totodata, efectul chirurgiei refractive nu a fost demonstrat in timp.


Astfel, oftalmologii practicieni recomanda lentila de noapte CRT atat in cazul pacientilor care prezinta disconfort la lentile de contact, care doresc sa aiba vedere buna fara ochelari in timpul zilei, cat si unor pacienti care sunt dupa chirurgie refractiva.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Miopia Solutia potrivita pentru o vedere clara si pentru oprirea evolutiei miopiei Cum se poate corecta astigmatismul? 5 exercitii pentru corectarea strabismului Corectie sau doar stagnare in problemele de vedere cu ajutorul ochelarilor Probleme de sanatate ale ochilor Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Reducerea dioptriilor (chirurgia refractiva) Sindromul Marfan Hipermetropia - cauze, simptome, tratament Cand ar trebui sa apelati la un consult oftalmologic Ingrijirea lentilelor de contact 9 ponturi pentru purtarea corecta a lentilelor de contact
Cere sfatul medicului ×