Uiti des? Iata cum poti sa-ti antrenezi memoria

Actualizat: 26 Noiembrie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Antrenarea memoriei


Cui nu i s-a intamplat sa uite sa cumpere ceva de la magazin, ora unei intalniri importante, sau chiar ziua de nastere a cuiva apropiat?

A uita este normal pentru orice persoana, si nu este nici o rusine sa recunosti ca esti putin uituc. Dar sa nu crezi ca esti o cauza pierduta! Exista multe exercitii prin care iti poti antrena memoria.

Cum functioneaza procesul de memorare?

Pentru a alege metoda potrivita de a ne imbunatati memoria, trebuie intai sa intelegem cum functioneaza aceasta.

Procesul de memorare are trei etape: inregistrarea informatiei, stocarea informatiei pana la momentul in care va fi nevoie de ea, si reactualizarea informatiei prin folosirea ei. Daca oricare dintre aceste etape nu se realizeaza asa cum ar trebui, intervine uitarea.

Cele 6 tipuri de memorie si metodele de memorare pentru fiecare

Fiecare persoana memoreaza lucrurile diferit, in functie de tipul de memorie pe care il are. Exista 6 tipuri de memorie:

Memoria vizuala este cea mai comuna. Persoanele cu acest tip de memorie isi aduc aminte cu usurinta imagini, diagrame, si au de obicei asa numita “memorie fotografica”. Daca ai memorie vizuala, te va ajuta foarte mult sa scrii informatia ce trebuie memorata, sau sa transformi informatia in desene colorate pe hartie care iti vor ramane intiparite in minte. Vizualizarea in minte a informatiei si asocierea ei cu imagini este de asemenea de mare ajutor.

Memoria auditiva. Iti aduci aminte cu usurinta ceva ce o alta persoana a spus? Atunci s-ar putea sa ai memorie auditiva. Atata timp cat ai auzit informatia pe care trebuie sa o retii, iti va fi usor sa iti aduci aminte acel lucru in viitor.

O metoda ce functioneaza foarte bine mentru persoanele cu acest tip de memorie este sa repeti informatia cu voce tare, sau sa rogi pe altcineva sa o spuna. De asemenea, daca ai un examen sau o prezentare de facut, te poti inregistra vorbind despre informatiile respective. In acest fel retii informatia mai bine si ai ocazia sa iti corectezi micile greseli in acelasi timp.

Memoria kinestezica se bazeaza pe miscari si activitati fizice, precum dansul, scrisul, sau mersul. Aceste persoane retin foarte bine informatia atunci cand o scriu, sau atunci cand au o oarecare activitate fizica in acelasi timp. De exemplu, poti retine lista de cumparaturi asociind fiecare aliment cu o miscare din dans! Nu conteaza cat de ciudat ti se pare sa memorezi lucuri in acest mod - chiar functioneaza!

Memoria tactila. Daca iti este usor sa faci dferenta dintre anumite texturi, atunci s-ar putea sa ai memorie tactila. Desi mai rar intalnit la majoritatea populatiei, acest tip de memorie se poate dovedi la fel de eficient ca si celelalte.

O metoda de a memora informatii cu ajutorul simtului tactil este de a atinge diverse texturi in timp sa repeti informatia in minte sau cu voce tare. Astfel, atunci cand vei dori sa accesezi informatia mai usor, tot ce trebuie sa faci este sa atingi acceasi textura.

Memoria olfactiva. Un anumit parfum iti aduce aminte de o persoana pe care o placeai, dar nu v-ati mai vorbit de ani de zile? Atunci cand mirosi parfumul respectiv iti amintesti toate detaliile despre acea persoana, ceea ce ii placea si displacea, florile preferate, poate chiar si ziua de nastere? Ei bine, acest lucru este perfect normal atunci cand ai memorie olfactiva.

Poti asocia diverse informatii cu anumite mirosuri foarte usor.

Memoria gustativa. Cine nu a auzit de metoda gumei de mestecat? Daca nu stii despre ce vorbesc, nu iti face griji, pentru ca este foarte simplu. Principiul este acelasi cu cel din memoria olfactiva, si anume asocierea unui anumit gust cu informatia pe care doresti sa o retii. Cea mai la indemana este guma de mestecat deoarece in foarte multe situatii nimeni nu va crede ca este ceva ciudat sa mesteci guma.

Nu uita ca, orice metoda folosesti, repetitia este mama invataturii! In timp, iti va fi din ce in ce mai usor sa memorezi informatii si vei avea nevoie de mai putina repetitie decat la inceput.

Minte sanatoasa intr-un corp sanatos

Metodele mentionate pana acum iti vor fi de ajutor numai daca si starea ta generala de sanatate este una buna. Un organism epuizat, stresat, si cu o alimentatie necorespunzatoare va darama, metaforic vorbind, tot ce ai construit pana atunci.

Somnul este unul dintre cei mai importanti factori in memorare. Cand mintea iti este odihnita, informatia va fi retinuta mai usor si fara prea mult efort. Un somn linistit de cel putin 8 ore poate face minuni.

Alimentatia este si ea la fel de importanta. Acizii grasi si omega-3 - care pot fi gasite in carnea de peste - asigura comunicarea mai rapida intre neuroni, ceea ce ajuta la concentrarea si eficienta memorarii.

Exercitiile fizice. Nu trebuie sa ai memorie kinestezica pentru a fi motivat sa faci exercitii. Este dovedit stiintific ca, pe langa beneficiile pe care le ofera sanatatii inimii, si creierul este stimulat prin efort fizic deoarece stimuleaza eliberarea de hormoni ce contribuie la regenerarea celulelor nervoase.

Pauzele. Atunci cand alergi si obosesti, te opresti pentru cateva minute pentru a-ti reveni, asa ca de ce sa nu ii dai si creierului tau o mica pauza? Ai grija ca pauzele sa fie totusi un prilej de a te deconecta pentru putin timp. Lasa telefonul la o parte, si in schimb bea un pahar de apa, mediteaza, sau chiar fa putin stretching (intinderi) dupa ce ai stat in aceeasi pozitie pentru mai mult timp.

Concluzie

Antrenarea memoriei este usor de facut atat timp cat descoperi metodele cele mai eficiente pentru tine si esti constant in a le aplica. In combinatie cu un stil de viata sanatos, toata lumea va fi impresionata de capacitatea ta de memorare.


Citeste si despre:

Cum sa scapam de problemele de memorie Pierderile de memorie: 5 motive de ingrijorare Sfaturi pentru imbunatatirea memoriei 9 alimente care imbunatatesc memoria Dieta mediteraneana imbunatateste memoria si creste longevitatea Mituri si adevaruri despre pierderea memoriei Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Dieta mediteraneana ajuta la imbunatatirea memoriei Pierderea memoriei - cand ar trebui sa ne ingrijoram? Trucuri pentru o memorie de invidiat Ai inceput sa uiti? Iata ce poti face pentru imbunatatirea memoriei Memorie si concentrare - tehnici si plante ce sunt de ajutor Factorii de risc si semnele precoce ale dementei
Cere sfatul medicului ×