Nostalgia: dulcea reamintire

Publicat: 25 Martie 2010 | Actualizat: 25 Martie 2010
Autor: SfatulMedicului

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Persoanele nostalgice in mod obisnuit au o stima de sine mai mare si un risc mai mic de a face depresie.

Pentru Proust era o muscatura dintr-o briosa cu unt; pentru altii poate fi ca mancarea din copilarie, sau cateva note dintr-o melodie preferata sau imaginea unui joc de copii ce poate declansa intoarcerea cu mintea la multi ani in urma. In conditii normale, cel mai mic factor declansator poate elibera un numar mare de amintiri luminoase chiar si la persoanele cel mai putin sentimentale.

Aceste reminiscente pot fi mai sanatoase decat se crede in mod normal. In ciuda faptului ca unori aceste amintiri pot fi dulce-amarui si majoritatea oamenilor au crescut spunandu-li-se sa traiasca in prezent, studii recente arata ca aceste intoarceri ocazionale in 'timp' pot oferi persoanei avantaje mari. Reamintirea unor evenimente frumoase timp de 20 de minute pe zi poate face persoana mai vesela fata de saptamana trecuta si mai fericita decat atunci cand se gandeste la viata curenta.

Majoritatea persoanelor isi reamintesc in mod spontan atunci cand sunt singure sau cand se simt mai triste – sau ambele – lucru care sugereaza ca oamenii cauta amintiri placute ca antidot la tristete. O persoana nou venita intr-un oras necunoscut se va simti mai bine amintindu-si momentele placute petrecute alturi de prietenii sai; sau un student la medicina care se lupta cu examene grele le va face fata mai bine daca se gandeste la succesele sale scolare din timpul liceului. Aceste reminiscente pot fi motivante sau, chiar mai important, pot oferi persoanei un simt al apartinerii de o comunitate, de a avea radacini, un scop – in loc sa se simta tras in toate partile de evenimentele vietii de fiecare zi.

Cercetatorii au descoperit ca nostalgia poate fi un factor de imbunatatire a dispozitiei. Intrucat amintirile au in centrul lor persoane dragi, acestea pot oferi un sentiment confortabil de apartinere. Conform unor studii persoanele care scriu despre evenimente nostalgice sunt mai vesele dupa acest exercitiu comparativ cu persoanele care scriu despre evenimente ale vietii curente. Studiile arata, de asemeni, ca persoanele care scriu despre amintiri placute raporteaza o stima de sine mai mare si au un comportament social mai bun.

De asemeni, persoanele care sunt dispuse sa experimenteze nostalgia au tendinta de a-si vedea trecutul ca fiind unul pozitiv. Studii mai vechi au aratat ca persoanele care sunt nostalgice din fire au o stima de sine mai mare si un risc mai mic de a face depresie. Ele fac fata mai eficient problemelor si sunt mai dispuse sa accepte sprijin dupa evenimente stresante.

Dar chiar si persoanle care nu sunt in mod normal nostalgice se pot bucura de beneficiile amintirii zilelor bune din trecut. Pentru cele mai bune rezultate, este bine ca reamintirile sa fie facute in minte si nu pe hartie. Un studiu a aratat ca persoanele care si-au amintit lucruri frumoase in minte au avut parte de momente fericite mai mult decat persoanele care si-au amnitit acest tip de lucruri in scris. In mod interesant, studiile arata ca se intampla exact opusul acestui fapt atunci cand persoana isi aminteste lucruri neplacute: ruminarea mentala a evenimentelor retraumatizeaza persoana in timp de analizarea lor in scris ajuta la depasirea traumei.

Pentru unele persoane, amintirea unor evenimente placute poate declansa aparitia unor sentimente dureroase. Reamintirea unei cariere de succes poate da sentimentul de trecut sau amintirea unor dupa-amieze minunate alaturi de bunica poate declansa tristetea legata de disparitia ei. Dar nu este necesar ca acest lucru sa se intample: daca persoana se concetreaza mai mult pe cat de frumos a fost atunci si nu pe faptul ca s-a terminat, atunci aceasta experienta este una pozitiva si are un efect benefic asupra dispozitiei. Dar o persoana care se concetraza mai mult pe contrastul dintre trecut si prezent condamna fiecare experienta pozitiva cu atitudinea ca nimic din viitor nu poate fi la inaltimea celor trecute.

Pentru a evita aparitia acestui contrast specialistii recomanda conectarea trecutului cu prezentul. In timp ce persoana se gandeste la viata sau familia sa curenta, spre exemplu, reamintirea felului de a fi in copilarie cand visa la viata pe care persoana o traieste acum, poate creste viziunea pe care persoana o are acum fata de viata sa. In mod cert exista si persoane care nu isi doresc sa isi aminteasca, in special cand aceste amintiri nu aduc placere, ci este doar o reamintire a trecutului.

Dispozitia buna reprezinta o amintire importanta
Nu este necesar ca o persoana sa astepte sa o loveasca nostalgia. Sfaturile de mai jos pot ajuta ca amintirile placute sa fie o parte integranta a vietii:
- realizarea unei liste cu amintirile cele mai dragi;
- realizarea unor exercitii de memorie sau gasirea unor fotografii sau a altor amintiri despre timpurile bune din trecut;
- inchiderea ochilor pentru a bloca distragerea atentiei. Imageria mentala este mai eficienta in a produce bucurie decat simpla privire a unor fotografii vechi;
- daca este posibil este bina ca amintirile sa fie traite alaturi de alte persoane dragi, astfel intarindu-se legaturile dintre ele.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Cabinet psihologie Baia Mare Palfi Madalina
Tel: 0723351524
Baia Mare, Bdul Bucuresti22
Cabinet Psihoterapie Iulia Ciornei
Tel: 0755191265
Bucuresti, Zona Piata Universitatii

Medici

Psihoterapeut Iulia Ciornei Iulia Ciornei
Psihologie - Cabinet Psihoterapie Iulia Ciornei
Bucuresti, 0755191265

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Asigura functionarea normala a vaselor de sange cu rol antioxidantAsigura functionarea normala a vaselor de sange cu rol antioxidant

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Metode de rejuvenare si revitalizare – peelingul chimic profund cu PRX T33

Durerea in calcai si pintenii calcaneeni

ANPC: Jumatate din mastile de pe piata nu ne protejeaza de COVID-19

Cand este recomandata sigilarea dintilor copilului

30% dintre decesele cu COVID-19 din ultima saptamana au fost raportate in Bucuresti si in 4 judete

Ce trebuie sa stii despre ulcerul venos si care sunt pasii de urmat in ingrijirea acestuia

Telemedicina a devenit oficiala si in Romania! Ce servicii medicale video pot fi acordate de la distanta

Tusea – ce rol are si cum o tratam in functie de felul ei?

Terapia cu anticorpi Regeneron pentru COVID-19 a fost autorizata in regim de urgenta in SUA

Pasi de urmat cand crezi ca ai fost infectat cu coronavirus

Campania anuala de vaccinare antigripala gratuita a Ministerului Sanatatii, continua

Persoanele infectate cu noul coronavirus sunt cel mai susceptibile de a transmite virusul in primele 5 zile

AstraZeneca anunta ca vaccinul sau anti-coronavirus are o eficienta de pana la 90%