Imbunatatirea conditiei fizice generale

Publicat: 09 Noiembrie 2006 | Actualizat: 06 Iulie 2018
Autor: SfatulMedicului

Mersul


Mersul poate sa constituie exercitiul perfect pentru mentinerea unei conditii fizice bune. Este ideal deoarece nu solicita articulatiile (afectate in special in cazul persoanelor obeze) si totusi permite arderea unui numar mare de calorii (100 de calorii la fiecare kilometru).

Mersul este la indemana oricarei persoane si poate fi efectuat oriunde si oricand; cu toate acestea este indicat sa se realizeze in aer curat. Nu necesita consumul unui efort fizic prea mare si, de asemenea, nici o conditie fizica exceptionala, insa este indicata folosirea unei incaltaminte comode (care sa nu solicite inutil piciorul).

Cu toate ca este considerat de marea majoritate un exercitiu fizic usor, nesatisfacator, mersul angreneaza majoritatea grupelor musculare si nu solicita excesiv functia cardiovasculara si pulmonara. Exista anumite sfaturi care pot imbunatatii eficienta mersului ca metoda de mentinere a conditiei fizice generale.

Cresterea frecventei pasilor: efectuarea unor pasi mici, repezi, in locul unor pasi mari si lenti. Este ideal sa se faca 12-13 minute pe o mila de mers (o mila = 1,6 km) adica aproximativ 4,5 mile pe ora (7,24 km).

Un astfel de ritm asigura pastrarea unei conditii fizice generale corespunzatoare. Mersul cu pasi mari, agale, poate sa suprasolicite muschii si articulatiile si este mai putin eficient in mentinerea conditiei fizice optime.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Marsul

Marsul este un exercitiu fizic extrem de eficient. Dupa cum se stie marsul este si o proba olimpica de atletism si este o combinatie intre jogging si mers. Marsul este un exercitiu destul de dificil si solicita in special articulatia soldului.

Secretul efectuarii cat mai corecte si eficiente a marsului sunt pasii marunti, rapizi, care creeaza impresia unui alergat leganat si este asemanat cu mersul trenului pe sine (miscarea membrului inferior porneste din sold si creeaza impresia unui leganat al coapselor).

Ca si un sfat util, se recomanda ca marsul sa se execute pe o linie dreapta imaginara, ca si mersul pe o sfoara, si nu cu pasi in paralel cum se desfasoara alergatul sau mersul.

Folosirea corecta a bratelor: este cheia unui mers sau mars eficient. Bratele trebuie indoite intr-un unghi de aproximativ 85 de grade si trebuie sa functioneze ca 2 pendule care sa ajute la mentinerea unui ritm constant si rapid al mersului sau respectiv marsului.

De asemenea, folosirea corecta a bratelor intareste musculatura de la acest nivel, facand mai usoara realizarea unui exercitiu fizic eficient. Bratele trebuie sa fie mobile si sa urmeze in mod cat mai natural mersul sau respectiv marsul; cu cat acestea se misca mai rapid, cu atat creste ritmul activitatii cardiorespiratorii si astfel al unui exercitiu fizic eficient.


Facilitati de tratament

Medici

kinetoterapeut Cristea Simona
Recuperare, medicina fizica si balneologie - Evomed
Bucuresti, 0740077337

Servicii si oferte medicale

Email
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Senzatia de picioare grele, picioare umflate seara?Senzatia de picioare grele, picioare umflate seara?

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Evaluarea conditiei fizice generale

Fitness (exercitii pentru o conditie fizica buna)

8 tipuri de alergari pentru o conditie fizica de invidiat

Artrita reumatoida – importanta exercitiului fizic

Este eficienta stimularea sistemului imunitar?

Telemedicina a devenit oficiala si in Romania! Ce servicii medicale video pot fi acordate de la distanta

A venit toamna si frigul? Ce bucurie! Copiii nostri sunt protejati si isi pot continua joaca afara!

Program de exercitii fizice

Exercitiul fizic ajuta la acomodarea femeilor cu simptomele menopauzei

8 exercitii fizice pe care oricine le poate face

7 dintre cele mai eficiente exercitii fizice

Cum va ajuta exercitiile fizice sa va cresteti nivelul de testosteron