Cum va ajuta exercitiile fizice sa va cresteti nivelul de testosteron

Actualizat: 05 Februarie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Nivelul scazut de testosteron la barbati poate fi remediat cu ajutorul exercitiilor fizice, potrivit ultimelor cercetari medicale.

Medicii si profesionistii in fitness studiaza atent efectele sportului asupra hormonului masculin important pentru echilibrul fiziologic si mental, dupa ce s-a constatat ca nivelul testosteronului creste imediat dupa un antrenament fizic.

Problemele asociate cu nivelul scazut de testosteron

Atunci cand organismul unui barbat nu produce un nivel suficient de testosteron, deficitul hormonal se reflecta direct intr-un randament sexual scazut, dar si intr-o stare de sanatate fizica si emotionala fragila.

Reducerea nivelului de testosteron survine ca o transformare fireasca odata cu inaintarea in varsta. Dupa varsta de 30 de ani, productia de testosteron scade cu circa 1% anual. Alte cauze ale diminuarii cantitatii hormonului sexual masculin pot fi traumatismele, bolile diverse sau anumite tratamente medicamentoase.

Mai mult decat atat, obezitatea si nivelul scazut de testosteron profund interconectate, cel din urma jucand totodata un rol in cresterea riscului declansarii afectiunilor cardiace.

Testosteronul ajuta la mentinerea unui numar important de functii ale organismului, printre care se numara:

- libidoul;
- productia de sperma;
- masa musculara;
- distribuirea grasimii in corp;
- densitatea osoasa;
- productia de celule rosii;

Astfel, odata cu instalarea deficitului de testosteron, poate sa apara lipsa apetitului sexual, disfunctiile erectile si infertilitatea (70% dintre barbatii cu nivel redus al acestui hormon prezinta probleme erectile, iar 63% au o dorinta sexuala scazuta, potrivit Asociatiei Americane de Diabet).

Nivelul insuficient de testosteron conduce si la diverse transformari fiziologice, printre care se numara

- cantitate crescuta de grasime corporala;
- diminuare a masei musculare;
- oase fragile;
- pierdere a parului;
- bufeuri;
- oboseala accentuata;
- metabolizare deficitara a colesterolului;

Cantitatea prea mica de testosteron in organism atrage dupa sine si schimbari emotionale, conducand la sentimente accentuate de tristete, depresie, tulburari de memorie si concentrare sau stima de sine scazuta.

Cresterea nivelului de testosteron prin sport

Specialistii cred ca o cale excelenta de crestere a nivelului de testosteron este sportul in toate formele sale, care ajuta la eliminarea grasimii excedentare (tesutul gras transforma testosteronul in estrogen, hormonul sexual feminin) si la dezvoltarea masei musculare (care ajuta la suplimentarea cantitatii de testosteron pe care organismul o produce).

Exercitiile fizice regulate pot juca un rol important prevenirea consecintelor negative ale nivelului redus de testosteron. Un studiu publicat in Jurnalul Andrologiei a demonstrat ca cei 32 de barbati implicati in cercetare, deja diagnosticati cu diabet de tip 2 si deficit de testosteron, au reusit sa isi imbunatateasca nivelul hormonului masculin in 52 de saptamani de dieta si sport, sub supravegherea specialistilor. Acest regim a functionat chiar si in cazul participantilor care nu au urmat terapia substitutiva cu testosteron.

Este un lucru stiut deja ca miscarea fizica are numeroase beneficii asupra organismului. Pierderea in greutate este unul dintre ele, insa i se alatura si imbunatatirea densitatii osoase si a starii de spirit, ambele fiind afectate de nivelul redus al testosteronului.

Exercitii fizice pentru un nivel optim de testosteron

Fiecare tip de exercitiu fizic are avantajele sale, insa expertii sugereaza o abordare specifica a antrenamentelor pentru barbati care incearca sa isi stimuleze productia de testosteron (cu atat mai mult daca aceasta problema hormonala a fost un obstacol in sustinerea antrenamentelor fizice solicitante in trecut).

Antrenamentele de rezistenta au, in general un impact direct asupra cresterea nivelului de testosteron, ajutand la prevenirea mai multor simptome ale acestui deficit hormonal (oboseala accentuata, pierderea masei musculare, slabirea fortei corporale, scaderea apetitului sexual si instalarea tulburarilor de somn). Astfel

- Concentrati-va pe ridicarea de greutati. Pentru un impuls important in productia de testosteron, sunt recomandate ridicarile de greutati si antrenamentele de rezistenta, care ajuta la dezvoltarea masei musculare si sunt mai eficiente decat alergarea pe banda, joggingul sau mersul pe bicicleta.

- Apelati si la exercitiile de tip cardio. Exercitiile fizice care solicita sistemul cardiovascular nu trebuie sa fie nici ele ignorate, in special cand vine vorba despre impactul pe care il au asupra pierderii in greutate si sanatatii cardiace. Ele cresc indirect nivelul de colesterol din organism, de aceea specialistii recomanda imbinarea sesiunilor de exercitii aerobice cu cele de rezistenta si dezvoltare musculara.

- Solicitati ajutorul unui antrenor. In cazul in care nu ati facut sport regulat in trecut si nu aveti o conditie fizica buna, este de preferat sa incepeti antrenamentele benefice productiei de testosteron sub indrumarea unui antrenor. Profesionistii in fitness va vor recomanda intocmai exercitiile de care aveti nevoie, in functie de varsta, greutate, probleme de sanatate si alte simptome suparatoare cu care va confruntati (oboseala, tulburari de somn etc.).

- Alegeti cu atentie momentul zilei de a face sport. Nivelul de testosteron variaza de la un moment la altul al zilei (de regula, este mai ridicat dimineata si mai scazut dupa-amiaza). Cercetatorii au descoperit ca antrenamentele de forta pot avea un efect mai puternic asupra testosteronului catre seara. In concluzie, rezultatele pe care le asteptati in urma programului sportiv au mai multe sa fie cele asteptate, daca va programati antrenamentul in a doua jumatate a zilei, si nu dimineata.

- Lucrati cat mai multe grupe de muschi in acelasi timp. Atunci cand solicitati mai multe grupe musculare in timpul exercitiilor de forta, ajutati organismul sa suplimenteze mai eficient productia de testosteron.

- Utilizati greutati mari. In loc sa folositi greutati mai mici si sa efectuati repetari mai multe, incercati sa ridicati greutati mari si sa executati repetari mai putine.

- Luati pauze mai scurte intre repetari. In acest fel, musculatura ramane la un grad superior de solicitare, iar cantitatea de testosteron este suplimentata mai bine.


Citeste si despre:

Factori declansatori care incetinesc metabolismul Exercitiile fizice - beneficiu pentru organism si piele Cel mai bun moment al zilei pentru exercitii fizice Exercitii care imbunatatesc viata sexuala Alimente si exercitii pentru cresterea masei musculare Exercitii pentru impotenta Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Consecintele valorilor scazute de testosteron Transpiratia si mirosul corpului Pastilele de slabit 13 modalitati rapide de autoevaluare a sanatatii Tratamentul infertilitatii cu gonadotropine Hipogonadismul masculin
Cere sfatul medicului ×