Artroza – importanta exercitiului fizic

Actualizat: 21 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Necesitatea de a face miscare a pacientilor cu artroza


Sloganul "Fa miscare sau iti vei pierde mobilitatea" reprezinta un sfat bun pentru persoanele cu artroza, dar foarte putini efectueaza exercitii fizice in mod regulat, desi ei stiu ca ar trebui.

Cu scopul de a afla de ce se intampla acest lucru, cercetatorii de la Universitatea din Carolina de Sud au investigat pacienti cu artroza care au efectuat sau nu exercitii fizice in mod regulat.

Astfel, acestia au descoperit faptul ca atitudinea, medicatia si sprijinul medical, joaca un rol important in decizia luata de pacientii artrozici de a ramane activi sau de a deveni sedentari.

Atat cei activi cat si cei care nu executau exercitii in mod regulat au declarat ca simteau durere in timp ce erau activi din punct de vedere fizic.

Cu toate acestea, cei activi erau de parere ca in ciuda acestei dureri pe termen scurt, efectuarea exercitiilor va inregistra beneficii pe termen lung. Totodata, cei care nu efectuau exercitii fizice au declarat adesea, ca nu se simteau capabili sa le execute din punct de vedere fizic din cauza artrozei.

Cei care au continuat sa aiba activitate fizica erau mai deschisi in a-si schimba programul de exercitii si in a o executa chiar suportand durerea. De exemplu, un alergator care a dezvoltat gonartroza poate trece la un program de mers, pentru a beneficia de avantajele activitatii fizice cu mai putin impact asupra articulatiei si implicit, cu mai putina durere.

Limite si beneficii

Medicii stiu acum ca optiunea de a ramane activ fizic prin efectuarea de exercitii in mod regulat, reprezinta una dintre cele mai bune metode prin care persoanele care sufera de artroza pot incetini progresia bolii lor, pot imbunatati conditia fizica in general si chiar pot ameliora durerea pe termen lung.

Exercitiile de stretching (intindere), forta si gimnastica aerobica ajuta pacientii in diferite moduri, dar studiile au aratat faptul ca probabilitatea ca persoanele cu artroza sa aiba activitate fizica, este mai mica decat la persoanele fara artroza. Wilcox si colaboratorii sai de la Universitatea din Carolina de Sud, au investigat 68 de pacienti cu artroza care au facut parte din diferite grupuri de interes, cu scopul de a intelege mai bine perceptia lor asupra limitelor si beneficiilor activitatii fizice.


Citeste si despre:

Producerea si prevenirea reumatismelor degenerative ale membrelor (artroza membrelor) Artroza versus alte afectiuni articulare Aerobicul Recuperarea cu ajutorul kinetoterapiei Fiziokinetoterapia - domenii de aplicare si beneficii Terapia Mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului Sindromul de tunel carpian Colagenul si importanta lui Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Gatul rigid si traumatismele regiunii cervicale Obezitatea Ce este si cum se manifesta sindromul Ehlers-Danlos Ce este sarcopenia si cum apare Spondiloza cervicala - cum sa mentinem sanatatea coloanei vertebrale 15 aspecte pe care mersul le dezvaluie despre sanatatea unei persoane Reumatismele degenerative - artroza si spondiloza
Cere sfatul medicului ×