Retete fara gluten pentru Craciun

Actualizat: 17 Decembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Boala celiaca este cunoscuta si sub numele de intoleranta la gluten. Aceasta este o tulburare genetica ale carei simptome pot varia de la diaree, pierdere in greutate, dureri abdominale si malabsorbtie, la deficiente latente izolate de nutrienti. Atunci cand persoanele care sufera de boala celiaca consuma alimente care contin gluten, va avea loc o reactie imuna la nivelul intestinelor mici, care se va solda cu afectarea suprafetei interioare a intestinului subtire si va fi insotita de incapacitatea de absorbitie a anumitor substante nutritive.

Ca urmare a sindromului de malabsorbitie care poate fi prezent daca boala celiaca nu este tinuta sub control, ar putea exista un deficit de vitamine care va priva creierul, sistemul nervos periferic, oasele, ficatul si alte organe ale corpului de nutrienti vitali.

Boala celiaca nu se poate trata. Totusi, aceasta poate fi gestionata eficient prin urmarea unei diete din care se va exclude glutenul. Acesta poate fi regasit in compozitia graului, orzului, secarei etc.

Dulciuri fara gluten pentru masa de Craciun

Iata cateva idei si sugestii de preparate pe care le puteti pregati pentru masa de Craciun, in cazul in care suferiti de intoleranta la gluten:

- Bezele - acestea se pot face din 10 albusuri, aproximativ 20 de linguri de zahar pudra, un plic de zahar vanilat, 1 lingura de otet, 2 linguri de amidon de porumb, 1 praf de sare.

Se vor bate cu mixerul ouale la viteza mare si se incorporeaza treptat zaharul si sarea. Se adauga otetul si amidonul. Se mixeaza compozitia pana cand se obtine o spuma groasa. In tava se pune hartie de copt si se formeaza bezelele cu o lingurita. Bezelele vor fi asezate la distanta una de celalalta. Se va introduce tava in cuptorul incins. Se vor lasa la copt timp de 20-30 de minute sau pana cand se rumenesc la suprafata. Se consuma reci.

- Fursecuri alb-negru - pentru compozitie aveti nevoie de 2 1/2 cesti de faina de migdale, 1/2 lingurita de sare, 1/4 ceasca de nectar de agave, 1/2 ceasca de ulei de seminte de struguri, 1 lingura de extract de vanilie si 1 ceasca de cicolata topita.

Intr-un castron mare combinati faina de migdale cu sarea. In alt recipient amestecati uleiul de seminte de struguri cu nectarul de agave si vanilie. Amestecati ingredientele. Introduceti aluatul in frigider timp de 30 de minute. Folositi gura unui pahar pentru a forma fursecurile. Introduceti-le la cuptorul puternic incins, intr-o tava acoperita cu foaie de copt.

Tineti-le timp de 3-5 minute pana cand se rumenesc pe margini. Lasati-le la racit o jumatate de ora. Intr-o cratita mica topiti ciocolata la foc mic, amestecand continuu. Introduceti fiecare fursec pe jumatate in ciocolata, unul cate unul. Lasati-le apoi sa se raceasca pe o hartie de copt si daca este necesar introduceti-le in frigider pentru ca ciocolata sa se intareasca.

- Biscuiti cu cacao - pentru a prepara biscuitii cu cacao aveti nevoie de 2 1/4 cesti de faina din migdale, 1/4 ceasca de cacao pudra, 2 linguri de cafea decofeinizata pudra, 1/2 bicarbonat de sodiu, 1/2 lingurita de sare, 1/2 ceasca de ulei de seminte de struguri, 1/2 ceasca de nectar de agave, 1 lingura de extract de vanilie, 3/4 ceasca de fulgi de ciocolata.

Intr-un castron mare amestecati faina de migdale, pudra de cacao, faina, bicarbonatul de sodiu si sarea. Intr-un castron mic combinati uleiul de seminte de struguri, nectarul de agave si vanilia. Mixati bine ingredientele si apoi adaugati fulgii de ciocolata. Puneti cate un varf de lingura din aluat pe o hartie de copt. Coaceti la cuptorul bine incins timp de 7-8 minute. Serviti biscuitii reci.

- Prajituri cu vanilie - ingredientele necesare sunt: 1/2 ceasca de unt la temperatura camerei, 1 cana de zahar, un praf de sare, 1 lingurita de extract de vanilie, 1 lingura de lapte cu aroma de vanilie, 1 lingurita de praf de copt, 1 1/3 ceasca de faina fara gluten. Se vor amesteca untul, zaharul si sarea pana cand amestecul va fi pufos.

Se adauga albusul de ou, vanilia si laptele cu aroma de vanilie. Se incorporeaza treptat faina si praful de copt, amestecand bine. Aluatul se va pune la frigider daca doriti ca prajiturile sa fie mai groase. Se va incalzi cuptorul la temperatura inalta. Cu lingurita se vor forma prajiturile care se vor pune pe foaia de copt. Se vor coace aproximativ 10-14 minute sau pana cand marginile acestora sunt rumenite.

- Prajitura cu fructe - pentru a va bucura de aceasta prajitura gustoasa aveti nevoie de o ceasca cu unt, 1 1/2 cani de zahar, 2 lingurite de extract de vanilie, 6 oua mari, 2 cani de faina fara gluten, 1 lingurita de praf de copt, 1 lingurita de sare, 1 cana cu lapte, 2 cesti cu nuci pecan tocate, 2 cesti continand curmale uscate taiate marunt, 1 1/2 cesti de caise uscate tocate, 1 cana cu stafide, 1 cana cu cirese confiate, 1/2 cana cu ghimbir cristalizat tocat si 4 linguri de coniac sau rom.

Intr-o forma rotunda puneti hartie de copt unsa cu putin unt. Amestecati untul cu zaharul folosind un mixer pana cand amestecul devine pufos. Adaugati extractul de vanilie, lamaia si galbenusurile. Bateti compozitia pana cand ingrediente vor fi incorporate bine. Intr-un castron separat amestecati faina cu praful de copt si sarea. Se adauga incet faina peste unt. Se adauga laptele si se va mixa totul in continuare.

Se amesteca totul cu jumatate din fructe si jumatate din nucile tocate. Intr-un bol separat se va bate bine albusul de ou care se va adauga incet in restul compozitiei. Se vor pune la sfarsit si restul fructelor si nucile ramase. Se va turna amestecul in forma, nivelandu-se cu o spatula, pentru a se elimina bulele. Se va coace la cuptorul preincalzit aproximativ 90 de minute sau pana cand cutitul va iesi curat cand va fi introdus in centrul prajiturii.

Prajitura se va lasa la racit aproximativ o ora. Se va scoate cu grija din forma si va fi invelita intr-un prosop curat. Se vor turna pe partea de sus cele doua linguri de coniac sau rom. Se va infasura in folie sau prosop si se va lasa la temperatura camerei. Daca nu se va servi in ziua imediat urmatoare, deasupra prajiturii se vor mai pune alte doua linguri de coniac pentru a i se pastra consistenta moale.


Citeste si despre:

Pericolele din jurul bradului de Craciun Bradul de Craciun - bucurie, dar si pericol pentru sanatate Alergia la bradul de Craciun: o afectiune ce poate strica sarbatorile de iarna Cele mai bune idei de cadouri de Craciun pentru angajati si clienti Mos Craciun vine si la medici! De ce sa optezi pentru Cosuri Cadou de sarbatori Revino-ti dupa sarbatori Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor 5 retete rapide si sanatoase pentru sarbatori 10 ponturi pentru a gati in siguranta de sarbatori 3 condimente de sarbatori cu beneficii pentru sanatate Dieta inaintea Sarbatorilor de Iarna 6 trucuri pentru Sarbatori fara stres Cum te mentii in forma de Sarbatori
Cere sfatul medicului ×