Top 7 remedii eficiente in caz de intepaturi de albine

Actualizat: 24 Aprilie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cat de periculoase pot fi intepaturile de albine


O simpla intepatura de albina poate provoca durere si inflamatie. In majoritatea cazurilor, intepaturile pot fi tratate la domiciliu. Durerea si umflaturile asociate intepaturii dispar, de obicei, in doar cateva zile pe cont propriu, iar cu ajutorul remediilor, vindecarea poate fi accelerata.

Totusi, daca o persoana dezvolta alergie la intepatura de albina, trebuie solicitata asistenta medicala imediata. Socul anafilactic reprezinta o reactie severa a organismului la un agent strain si poate evolua spre deces.

Remedii indicate pentru intepaturile de albine

Se recomanda ca, inainte de aplicarea oricaror mijloace de calmare a simptomatologiei, sa se verifice locul intepaturii.

In cazul in care se constata ca acul insectei este inca prezent in tegument, acesta trebuie eliminat cat mai rapid. Acest lucru se poate face prin stergerea gentila cu un tifon a zonei afectate sau prin simpla gratare atenta cu unghia sau cu un card de credit.

Nu se indica folosirea pensetei sau extragerea acului prin simpla apucare cu degetele. Prin eliminarea rapida a acului din piele se doreste reducerea cantitatii de toxina ce este eliberata in organism.

Ulterior eliminarii acului, zona intepata trebuie spalata cu apa rece si sapun. Racirea tegumentului afectat ajuta la reducerea absorbtiei veninului, dar si la diminuarea inflamatiei.

Pentru o racire si mai eficienta se pot aplica comprese cu gheata. Este necesar sa se tina cont de faptul ca gheata nu trebuie aplicata direct pe piele, putand duce la moartea celulelor cu care intra in contact.

Mierea de albine

Chiar daca poate sa para ciudat, mierea produsa de albine lupta impotriva simptomelor produse de intepaturile lor. Aceasta are proprietati ce accelereaza vindecarea ranilor si calmeaza durerea, inflamatia si pruritul asociat.

In plus, este dovedit stiintific faptul ca mierea de albine contine substante bactericide, prevenind astfel infectiile potentiale.

Se recomanda aplicarea unei cantitati reduse de miere de albine pe zona intepata si aplicarea unei comprese peste aceasta. Acest tratament natural trebuie mentinut aproximativ o ora.

Plante si uleiuri esentiale

Unele plante detin proprietati de vindecare a ranilor si pot ajuta la estomparea tabloului clinic produs de intepaturile de albine. O astfel de planta binecunoscuta pentru calmarea si ameliorarea durerii este aloe vera. Aceasta poate fi folosita rapid, rupand o frunza si aplicand seva produsa direct pe zona tegumentara afectata.

De asemenea, crema de galbenele poate avea efecte foarte bune cand vine vorba despre vindecarea ranilor minore, reducerea iritatiei si imbunatatirea starii de sanatate a pielii. Crema trebuie aplicata direct pe locul intepaturii, urmand sa fie acoperita cu un bandaj subtire.

La randul lor, uleiurile esentiale sunt foarte utile in diminuarea simptomelor produse de intepatura. Uleiul de lavanda are calitati antiinflamatorii, iar uleiul din arbore de ceai are efecte antiseptice si antialgice naturale.

Alte uleiuri esentiale utile sunt cele de cimbru, rozmarin, hamamelis si busuioc. Totusi, trebuie tinut cont de faptul ca unele uleiuri esentiale ar putea produce iritatii, astfel fiind necesara diluarea cu alte uleiuri, precum cel de cocos sau de masline.

Aspirina umeda

Aspirina, numita si acid acetilsalicilic, reprezinta un medicament antiinflamator nesteroidian folosit pentru calmarea durerii si pentru reducerea febrei si inflamatiei. Astfel, se considera ca aspirina umeda aplicata direct pe locul afectat poate reduce simptomele intepaturilor de insecte. Aceasta metoda este destul de populara, dar nu se bazeaza pe studii stiintifice.

Praful de copt

Praful de copt trebuie amestecat cu apa, astfel in cat sa rezulte o pasta. Aplicarea unui strat consistent al acestui amestec peste intepatura poate neutraliza veninul si poate reduce durerea, mancarimea si umflarea.

Trebuie tinut cont de faptul ca amestecul format nu trebuie tinut pe piele pentru perioade lungi de timp, deoarece este alcalin si poate deteriora straturile acesteia.

Otetul

Se considera ca otetul poate neutraliza toxinele din veninul produs de albine. Astfel, se recomanda inmuierea unei comprese in otet si aplicarea acesteia pe locul intepat pentru minim 15 minute.

Totusi, durata aplicarii nu trebuie sa fie extrem de prelungita, deoarece otetul este acid si poate afecta pielea.

Pasta de dinti

Unele persoane sustin ca pasta de dinti poate distruge veninul albinelor. Totusi, nu sunt realizate studii care sa confirme acest lucru, ci doar experientele avute de unii oameni. Pasta de dinti este un remediu economic si rapid ce poate fi incercat.

O cantitate mica trebuie intinsa uniform pe suprafata cu intepatura si trebuie lasata sa actioneze cateva minute, iar ulterior tegumentul trebuie spalat. Daca apar senzatii neplacute la nivelul pielii, clatirea cu apa trebuie realizata cat mai rapid.

Lotiuni si creme ce contin calamina

Calamina poate reduce durerea si senzatiile de mancarime produse de intepaturile de insecte, inclusiv de albine. Exista numeroase tipuri de lotiuni si creme ce contin calamina si pot fi achizitionate din farmacii si drogherii.

Alte recomandari

Medicamentele antiinflamatoare pot ajuta la ameliorarea durerii si inflamatiei atunci cand remediile naturale nu au efect. De asemenea, pruritul si eritemul pot fi calmate cu ajutorul unei creme cu hidrocortizon. In cazul in care aceste simptome sunt severe, administrarea unui histaminic oral poate fi de ajutor.

Scarpinarea zonei intepate este interzisa, deoarece poate amplifica mancarimea, umflatura si roseata. In plus, daca sub unghii exista depozite de agenti patogeni, acestea pot duce la infectii in zona intepata de albina.

Daca simptomele devin severe, ar putea indica un soc anafilactic, in acest caz fiind necesara administrarea cat mai rapida de adrenalina. Simptomele alarmante sunt reprezentate de: paloare, prurit extrem, eruptii cutanate, edem la nivelul gatului si limbii, dispnee si chiar apnee, tahicardie, greata, varsaturi, diaree, vertij si alterarea nivelului de constienta. In astfel de cazuri este necesara solicitarea ajutorului medical specializat, prin apel urgent la 112.

Cum pot fi prevenite intepaturile de albine

Prevenirea intepaturilor de albine nu este intotdeauna posibila. Totusi, prin adoptarea unor metode de protectie, riscurile ca albinele sa devina agresive si sa intepe pot fi reduse considerabil. Aceste metode includ:

- protejarea picioarelor atunci cand se iese in aer liber;
- evitarea plimbatului prin iarba in picioarele goale;
- evitarea petrecerii timpului in apropierea stupilor de albine;
- protejarea mancarurilor si bauturilor cu capace si folii alimentare;
- utilizarea produselor de igiena si ingrijire fara mirosuri puternice;
- purtarea unor haine cat mai putin colorate;
- mentinerea unei distante considerabile fata de tomberoane de gunoi;
- utilizarea aerului conditionat in masina pentru a minimiza durata in care geamurile sunt deschise;
- purtarea in permanenta a unor fiole sau stilouri preumplute cu adrenalina atunci cand se petrece timp in natura.

Concluzii


De cele mai multe ori, intepaturile de albine nu produc reactii severe, iar persoanele intepate resimt doar durere, mancarime, roseata si inflamatie.

Utilizarea remediilor prezentate anterior poate ajuta la diminuarea simptomelor si la accelerarea vindecarii. Totusi, este foarte important sa se observe simptomele ce ar putea sugera instalarea socului anafilactic. Solicitarea de urgenta a cadrelor medicale este necesara si poate salva viata persoanei intepate.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Alegria
Tel: 0770508524
Bucuresti, Str. Turnu Magurele Nr. 240-242, Bloc 1, Sector 4
Dermavital - Biorezonanta Centru German
Tel: 0213224004
Bucuresti, BRANDUSELOR 6B ETAJ 2 Bucuresti-Sector 3, Bucuresti, 031256, București...

Citeste si despre:

Dr. Claudia Adriana Nicolae, ne vorbeste despre masuri de preventie si tratament in cazul alergiei la intepaturi Intepatura de viespi/albine la copii Muscaturile de animale si intepaturile de insecte Prim ajutor in intepaturi de insecte Ingrijiri in cazul intepaturilor de insecte Simptomele si tratamentul intepaturii de arici de mare Spirulina, o comoara pentru sanatate! Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Remedii eficiente pentru ameliorarea intepaturilor de tantari Socul anafilactic - cauze, simptome, tratament Socul anafilactic Tipuri de soc si masuri de prim ajutor Alergiile copiilor Cum sa facem fata alergiilor verii
Cere sfatul medicului ×