Tot ce trebuie stiut despre berberina

Publicat: 21 August 2019 | Actualizat: 16 Septembrie 2019
Autor: SfatulMedicului

Ce este berberina?


Berberina este un produs compus din mai multe plante, inclusiv Hydrastis canadensis (goldenseal), Berberis vulgaris (dracila), Mahonia aquifolium (mahonie) si Curcuma longa (turmenic sau zerdiceaf). Acest compus a facut parte din medicina chineza si ayurvedica de mii de ani si functioneaza in diferite moduri in corp.

Multiple cercetari au sugerat ca berberina poate ajuta la ameliorarea unor afectiuni de sanatate, printre care si diabetul zaharat, obezitatea, inflamatia si problemele cardiace. Se considera ca berberina se distribuie in mod armonios in organism, catre mai multe tinte, combatand numeroase afectiuni.

Cu toate acestea, efectele secundare exista si pot include disconfort gastric si greata.

Desi berberina pare sa fie sigura si lipsita de efecte adverse majore, persoanele care doresc sa urmeze tratamente cu aceasta trebuie sa solicite sfatul unui medic in prealabil.

Beneficiile berberinei

Potrivit specialistilor, berberina poate ajuta la ameliorarea unor anumite afectiuni de sanatate.

Reduce inflamatia

Inflamatia este un factor cheie in mai multe afectiuni de sanatate, inclusiv boli cardiace si diabet. Unele cercetari sugereaza ca berberina are proprietati antiinflamatorii.

Reducerea nivelului de colesterol

Nivelurile ridicate ale colesterolului si trigliceridelor pot creste semnificativ riscul de boli de inima si accident vascular cerebral. Unele dovezi sugereaza ca berberina ar putea ajuta la reducerea nivelurilor de colesterol LDL si trigliceride. Conform unei meta-analize, studiile efectuate atat la animale, cat si la oameni indica faptul ca berberina are efecte de scadere a colesterolului. In plus, berberina poate ajuta la cresterea nivelurilor de colesterol bun HDL.

O alta meta-analiza a descoperit ca berberina combinata cu schimbari ale stilului de viata functioneaza foarte bine in ceea ce priveste reducerea nivelului de colesterol, comparativ doar cu modificarile stilului de viata.

Combate obezitatea

Obezitatea este o afectiune comuna si care poate creste semnificativ riscul de diabet de tip 2, boli de inima, hipertensiune arteriala si hipercolesterolemie. Studiile au raportat ca persoanele care au urmat tratamente cu berberina au resimtit o scadere semnificativa in greutate (750 de miligrame de doua ori pe zi, timp de 3 luni).

Alte studii au ajuns la concluzia ca berberina ajuta persoanele cu sindrom metabolic prin reducerea indicelui de masa corporala. De asemenea, acest compus ajuta la transformarea alimentelor in caldura corporala, evitand astfel ingrasarea inutila.

Sindromul ovarelor polichistice

Aceasta afectiune apare atunci cand o femeie are niveluri prea ridicate de anumiti hormoni masculini. Astfel, acest sindrom implica un dezechilibru hormonal si metabolic ce se poate asocia cu infertilitatea si cu diferite alte problemele de sanatate, precum diabetul, hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemia si obezitatea.

Berberina este un compus eficient si in cazul acestei afectiuni, luptand in mod eficient cu toate aceste complicatii.

Efecte secundare ale berberinei

Majoritatea oamenilor nu au experimentat efecte secundare grave asociate berberinei. Totusi, efectele secundare ce se pot instala includ:
- Greata;
- Constipatie;
- Disconfort abdominal;
- Eruptii cutanate;
- Cefalee.

Desi studiile nu au aratat ca berberina poate dauna fatului, acest tratament este interzis a fi utilizat de femeile insarcinate pana cand nu se dovedeste definitiv ca se poate consuma in conditii depline de siguranta.

Mod de administrare

Berberina este disponibila sub forma de capsule.

Inainte de a incepe utilizarea berberinei se recomanda vizita la medic. Acesta va evalua starea de sanatate si va face recomandari potrivite, deoarece berberina poate interactiona cu alte medicamente, cateva exemple incluzand imunosupresoarele, statinele, antibioticele sau antiviralele.

Bibliografie:
Chang, W.,et al.(2014). Berberine as a therapy for type 2 diabetes and its complications: From mechanism of action to clinical studies [Abstract]. https://www.nrcresearchpress.com/doi/10.1139/bcb-2014-0107#.XS8XvZNKhao
Chu, M.,et al. (2016). Role of berberine in the treatment of methicillin-resistant Staphylococcus aureusinfections. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4840435/
Guo, Z.,et al.(2015). Anti-hypertensive and renoprotective effects of berberine in spontaneously hypertensive rats [Abstract].https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/10641963.2014.972560


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Dermavital - Biorezonanta Centru German
Tel: 0213224004
Bucuresti, Cal. Vitan 28, Bucuresti-Sector 3, Bucuresti, 031281, București 031281
Centrul de Acupunctura Bucuresti QI
Tel: 0731322470
Bucuresti, Bulevardul Pache Protopopescu 119, București
Email
Clinici
recomandate

Citeste si despre:

Care este legatura dintre anxietate si pierderea apetitului alimentar?

Ce poate indica pierderea parului in cazul copiilor?

Produsele cu traditie, acum la blister

Obligativitatea purtarii mastii de protectie, a triajului epidemiologic si dezinfectarea obligatorie a mainilor pentru prevenirea contaminarii cu virusul SARS CoV-2 pe durata starii de alerta

Tipuri de tuse pe care nu trebuie sa le ignori

Ai urmat un tratament medicamentos? Ficatul are urgent nevoie de protectie si regenerare!

Masuri de preventie luate de comunitatea oftalmologilor dn Romania. Vino la oftalmolog! Vezi clar ca e sigur!

Devirox - produs nou de la Herbagetica cu tripla actiune: antiviral intens, imunostimulator si protector pulmonar

Sfaturi nutritionale pentru adulti in perioada Covid 19

Good Days Therapy se alatura luptei impotriva Covid-19 cu o donatie de 50.000 lei si produse pentru medici si pacienti

Mentinerea statusului optim al vitaminei D poate asigura protectie impotriva Covid-19?

Recomandari pentru sanatate gastro-intestinala cu ocazia Sarbatorilor Pascale

Al 24-lea deces al unei persoane infectate cu noul coronavirus