Terapia calda – remediu natural pentru ameliorarea durerilor

Publicat: 13 Martie 2014 | Actualizat: 13 Martie 2014

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Terapia calda este unul dintre cele mai uzuale remedii naturale, non-farmaceutice si noninvazive solutii pentru ameliorarea durerii.

Aceasta terapie functioneaza prin stimularea puterii de vindecare proprii organismului si este recomandata pentru reducerea durerilor articulare si musculare, calmarea durerilor menstruale, durerilor de spate, spasmelor musculare etc.

Ce este terapia calda?
Utilizata pentru prima data de catre Hippocrate, terapia calda, denumita si termoterapie, implica expunerea unei parti sau a intregului corp la o sursa de caldura. Aceasta poate fi o baie calda, o patura electrica, o compresa cu gel (Ex. DermaPlast Hot&Cold) sau o compresa clasica (pe vremea bunicii se foloseau saculeti de panza umpluti cu sare sau sticle cu apa calda ), o camera incalzita (de ex. o sauna).

Cum ajuta caldura ?
Caldura functioneaza dilatand vasele de sange, crescand aportul de oxigen si nutrienti la nivel muscular si sustinand astfel vindecarea tesuturilor afectate.
Caldura are de asemenea un efect analgezic, stimuland receptorii senzoriali de la nivelul pielii, reducand transmisia semnalelor de durere catre creier si ameliorand astfel disconfortul.

Terapia calda are un efect de relaxare si detensionare a tesuturilor din zona afectata. Ligamentele, tendoanele si muschii vor avea o mobilitate crescuta, inducand o senzatie de confort, reducand in acelasi timp riscul producerii unei noi accidentari.

In ce afectiuni folosim terapia calda?
Terapia calda este indicata cel mai frecvent pentru calmarea/ reducerea:

Cand trebuie evitata terapia cu caldura?
Terapia cu caldura nu este recomandata pentru orice tip de durere musculara sau articulara. Persoanelor care se confrunta cu artrita sau alte boli inflamatorii le este recomandat sa evite terapia calda. In general, terapia cu caldura nu este indicata persoanelor cardiace, celor care au diabet sau probleme circulatorii (boala vasculara periferica, circulatie deficitara, neuropatie – afectarea nervilor periferici cu lipsa sensibilitatii la nivelul picioarelor). De asemenea trebuie evitata aplicarea compreselor calde pe rani deschise, infectii, tesut tumoral.

Tipuri de terapie calda
Terapia calda este clasificata in functie de profunzimea la care caldura penetreaza straturile de tesut. In functie de severitatea durerii, este benefic un anumit tip de terapie calda.

Terapie calda superficiala: caldura nu patrunde adanc in tesut, permeabilitatea pastrandu-se la nivelul pielii pana la nivelul subcutanat. Compresele fierbinti (ex. DermaPlast Hot&Cold) reprezinta forma cea mai uzuala de incalzire superficiala.
Terapia calda profunda: patrunde in profunzime, sub piele, ajungand pana la tesutul muscular. Caldura furnizata de bai cu ultrasunete si jacuzzi sunt forme de incalzire profunda.

Sfaturi pentru aplicarea terapiei calde:

Articol oferit de: www.hartmann.ro


Email

Reduce oboseala si extenuareaReduce oboseala si extenuarea

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Lamaile: beneficii asupra sanatatii

Ce trebuie sa stii despre ulcerul venos si care sunt pasii de urmat in ingrijirea acestuia

Primele semne ale menopauzei asupra pielii: sfaturi si remedii

Spasmofilie - cauze, simptome, tratament