Efectele plantelor in functie de forma de administrare

Actualizat: 10 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Fitoterapia, terapia cu ajutorul plantelor, este din ce in ce mai accesata de catre pacienti. Din fericire, in tarile civilizate, numarul consultatiilor in acest domeniu se apropie de 75%, ceea ce creste si mai mult gradul de ancredere al pacientilor si al medicilor in aceasta forma de terapie.

Datorita efectelor benefice, a lipsei reactiilor adverse (la o administrare corecta), blandetii cu care actioneaza, faptului ca plantele au o structura sinergica organismului, etc., a facut ca unii pacienti sa prefere automedicatia (ceea ce ar fi de evitat pentru ca pot exista efecte nedorite datorita necunoasterii ritmului de administrare, dozarii corecte, timpului maxim de administrare, etc.).

Utilizarea in scop profilactic

Pentru a putea fi utilizate in scop profilactic/terapeutic, plantele necesita o recoltare, uscare si preparare riguroase.
Recoltarea trebuie sa se faca din locuri nepoluate, in momentul optim de dezvoltare a plantei, cand aceasta are cea mai mare concentratie de principii active. Cele mai bune rezultate se obtin cu plantele proaspat culese.

Momentul optim de recoltare difera in functie de partile plantei:

Pentru a putea fi pastrate timp indelungat, plantele trebuie sa fie uscate. Eficienta terapeutica a palntelor rezida in conservarea principiilor lor active.
Uscarea trebuie facuta in conditii adecvate astfel incat sa se evite pierderea culorii si mirosului natural.

Se apreciaza ca valabilitatea si eficienta in profilaxie/terapie a plantelor uscate e de aproximativ 1 an pentru partile aeriene si 2-3 ani pentru partile lemnoase (radacini, scoarta, lemn), dupa care acestea pierd principiile active si, deci, proprietatile curative.

Efectul terapeutic al plantelor e dat de principiile active continute si extrase cu ajutorul diferitilor solventi: apa, alcool, vin, ulei vegetal, etc.

Forme de administrare

Indicatii terapeutice

Afinul

Busuiocul

Salcie

Stejar

Coacaz negru

Iata, deci, cata importanta are forma de administrare a unui remediu, in functie de solventul folosit, existand alte indicatii. De aceea recomand evitarea automedicatiei si solicitarea unei consultatii unui medic specialist apifitoterapeut.

Dr. Cerasela Devencea
Medic medicina generala, competenta in apifitoterapie si aromoterapie


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Dermavital - Biorezonanta Centru German
Tel: 0213224004
Bucuresti, BRANDUSELOR 6B ETAJ 2 Bucuresti-Sector 3, Bucuresti, 031256, București...
Clinica Alegria
Tel: 0770508524
Bucuresti, Str. Turnu Magurele Nr. 240-242, Bloc 1, Sector 4

Citeste si despre:

Ce efecte secundare pot avea somniferele si cum se administreaza corect Plantele medicinale in terapiile alternative Tratamentul cu statine - beneficii si efecte adverse 8 remedii antivirale naturale in lupta cu bolile, tulburarile de memorie si cancerul Spirulina, o comoara pentru sanatate! Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic Remedii naturale pentru cancerul de san Tulburarile afective sezoniere Aloe vera: beneficii si intrebuintari
Cere sfatul medicului ×