Refluxul gastroesofagian: 8 riscuri pentru sanatate

Actualizat: 28 Martie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica MedLife

Generalitati


Boala de reflux gastroesofagian (GERD) este o boala digestiva cronica ce apare atunci cand acidul gastric sau continutul lichidului biliar se intorc in esofag. Refluxul de acid irita mucoasa esofagului si rezulta semnele si simptomele bolii gastroesofagiene.

Atat refluxul acid cat si arsurile stomacale sunt simptome digestive pe care majoritatea persoanelor le experimenteaza.

Totusi, atunci cand acestea se manifesta de cel putin doua ori in fiecare saptamana sau interfera cu desfasurarea activitatilor zilnice ale unei persoane, se poate pune diagnosticul de boala de reflux gastroesofagian.

Majoritatea oamenilor pot gestiona disconfortul produs de arsurile gastrice prin schimbarea stilului de viata si cu ajutorul medicamentelor eliberate fara prescriptie medicala. Dar atunci cand a fost deja confirmata medical prezenta bolii de reflux gastrointestinal, aceste remedii pot oferi doar un ajutor temporar.

De aceea, este recomandat ca inca de la aparitia primelor simptome sa se consulte medicul. Cei care manifesta boala de reflux gastroesofagian ar putea avea nevoie de medicamente mai puternice, chiar interventii chirurgicale pentru ameliorarea acesteia.

Daca o persoana se confrunta cu arsuri stomacale frecvente sau prelungite (de cel putin doua ori pe saptamana, in mod regulat), se va consulta medicul. Mai jos sunt prezentate cateva motive pentru care boala de reflux gastroesofagian, nu trebuie ignorata.

Motive pentru care boala de reflux gastroesofagian

Esofagita

In cazul bolii de reflux gastroesofagian, practic, are loc revenirea produselor alimentare, acizilor si sucurilor digestive in esofag - tubul care face legatura dintre gat si stomac.

In timp (cateva saptamani), acest fenomen cauzeaza iritatie si inflamatie a mucoasei, cunoscuta sub numele de esofagita. Aceasta poate fi inconfortabila, chiar dureroasa si poate determina vulnerabilitatea accentuata a esofagului la eroziuni sau cicatrici.

Strictura esofagiana

Daca esofagita nu este tratata, tesutul cicatrizat poate ingusta esofagul. Rezultatul se numeste strictura esofagiana si va face dificil sau dureros procesul inghitirii. Bucatile mari de alimente se pot bloca, iar pentru eliminarea lor ar putea fi necesara chiar si endoscopia.

De asemenea, intervine riscul sufocarii, iar bolavul ar putea pierde in greutate daca va evita sa manance si sa bea din cauza stricturii esofagiene. Tratamentul stricturii se va face prin dilatarea sau intinderea esofagului.

Deseori, este necesara repetarea procedurii, dar unele medicamente care au rol de inhibare a secretiei gastrice, cum ar fi inhibitorii pompei de protoni pot preveni recidiva.

Probleme ale gatului si modificarea vocii

Desi principalul simptom al bolii de reflux gastroesofagian sunt arsurile stomacale, nu toti oamenii le manifesta. Unele persoane pot avea manifestari care ar putea face boala dificil de diagnosticat, printre care: raguseala sau alte modificari ale vocii, durere in gat sau tuse cronica. Acestea au senzatia de nod in gat si simt nevoia sa isi curete gatul.

Tulburari de respiratie

In cazul in care acidul din stomac este inhalat dupa regurgitare, procesul poate agrava astmul sau pneumonia. Chiar si daca o persoana nu sufera de probleme pulmonare poate avea ca dificultati de respiratie ca urmare a refluxului gastroesofagian.

Tratamentul are atat efecte pozitive, dar si negative. Unele tipuri de medicamente utilizate pentru tratarea bolii pot creste riscul aparitiei penumoniei (pot stimula dezvoltarea bacteriilor sau pot suprima tusea care are rol de a curata plamanii).

Acesta este motivul pentru care medicul trebuie sa analizeze inclusiv functia pulmonara a oricarui pacient inainte sa recomande un tratament pentru boala de reflux gastroesofagian.

Cariile

Atunci cand acidul din stomac si sucurile digestive revin catre esofag si ajung in cavitatea bucala, pot determina aparitia unui gust acru, iar acizii vor declansa aparitia cariilor dentare, prin afectarea smaltului.

Bolnavii de reflux gastroesofagian sunt constienti de acest prejudiciu cand dintii sunt destul de afectati, studiile confirmand deja ca aciditatea gastrica specifica acestei boli este cauza multora dintre cariile aflate intr-un stadiu avansat.

Esofag Barrett

Daca nu este tratat, nici macar dupa mai multi ani, refluxul acidului gastroesofagian poate provoca modificari de natura precanceroasa la nivelul celulelor, stare cunoscuta sub denumirea de esofag Barrett.

Conditia nu determina intotdeauna simptome, dar un medic poate diagnostica aceasta afectiune cu ajutorul unei endoscopii. Doar un numar redus de persoane cu esofag Barrett dezvolta cancer esofagian care este, adesea, mortal.

De aceea, in cazul in care un bolnav are arsuri stomacale mai mult de doua ori pe saptamana timp de o perioada indelungata de timp sau simptome care se agraveaza, ori daca apar alte manifestari noi, trebuie sa consulte medicul pentru investigatii si tratament.

Cancerul esofagian

In cazurile foarte grave, boala de reflux esofagian si ulterior esofagul Barret, pot declansa cancerul de esofag. Principalii factori de risc sunt fumatul, consumul de alcool, o dieta inadecvata si boala de reflux gastroesofagian cronica. Simptomele includ pierderea in greutate, dificultati de inghitire sau sangerari gastrointestinale.

Orice persoana care are varsta de peste 50 de ani, care sufera de arsuri gastrice si pierde brusc in greutate trebuie sa mearga la consult medical pentru teste si analize.

Calitatea slaba a vietii

Alaturi de riscurile pentru sanatate, simptomele bolii de reflux gastroesofagian pot avea un impact asupra sanatatii si calitatii vietii unei persoane, aceasta fiind compromisa din cauza restrictiilor sau problemelor alimentare, de somn, dar si ca urmare a limitarilor sociale si fizice sau a consecintelor financiare (datorate cumpararii frecvente a medicamentelor pentru ameliorarea simptomelor).

Calitatea vietii pacientilor cu reflux gastroesofagian a fost similara cu a celor care suferau de accident cardiovascular sau chiar mai slaba ca a celor care suferau de cancer si diabet zaharat.


Citeste si despre:

Cum sa pastrati sanatatea aparatului digestiv? Managementul stresului Pierderea in greutate pe cale chirurgicala sau chirurgia obezitatii Esentialul despre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala Alimentatia corecta a copiilor Aspecte importante despre oase Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Dureri care ascund boli in cavitatea toracica si abdominala Dr. Simona Carniciu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice: Creierul copiilor nu percepe diferenta intre alimentele benefice sau nu! Greselile parintilor moderni Impactul bolilor mitocondriale Screeningul cancerului esofagian Pneumonia la copii Refluxul gastroesofagian: alimente recomandate
Cere sfatul medicului ×