Tipuri de psoriazis

Actualizat: 03 Iulie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, neinfectioasa, cu determinism genetic, inflamatorie si proliferativa. Leziunea elementara tipica de psoriazis este placa psoriazica: bine delimitata, rotund ovalara, de dimensiuni variabile, rosie (eritematoasa), acoperita de scuame, albe sidefii, usor detasabile.

Placa de psoriazis este localizata, in general, pe zonele de extensie (coate, genunchi, lomboscascrat). Cu toate acestea, se descrie o varietate foarte mare de leziuni cutanate de psoriazis, practic nu exista doi bolnavi cu psoriazis care sa prezinte leziuni identice.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Clasificare

Clasificare

Psoriazisul poate fi clasificat in psoriazis vulgar si psoriazis exudativ (eritrodermic, pustulos, artropatic).

Exista diferite tipuri ale acestei boli: asa-numitul psoriazis rosu, care se manifesta prin pete foarte rosii, bine delimitate, al tip de psoriazis se caracterizeaza printr-o piele ce pare a fi acoperita cu solzi de peste si al treilea cu o piele pergamentata, crapata, groasa. La acestea se adauga niste mancarimi foarte puternice, ceea ce inseamna o impovarare nervoasa grea pentru fiecare bolnav.

In functie de dimensiunea si forma leziunilor psoriazisul se clasifica in:
- psoriazis palmo-plantar,
- psoriazis unghial - Afectarea unghiala este prezenta la 50% dintre pacienti la degetele de la maini si la 35% la degetele de la picioare.,
- psoriazis al scalpului (al pielii paroase a capului) - poate imbraca aspect de placi eritemato-scuamoase circumscrise sau poate fi difuz, cu afectarea intregii calote,
- psoriazis inversat (afecteaza pliurile corpului).

Pentru evaluarea indicelui se severitate al psoriazisului se folosesc diferite metode dintre care pot fi amintite: indicele PASI, efectele asupra calitatii vietii, incapacitatea de munca provocata de psoriazis etc.


Citeste si despre:

Gestionarea episoadelor de psoriazis la copii Psoriazis - o noua optiune terapeutica Psoriazisul - cauze, simptome, tratament Psoriazisul si legatura lui cu depresia Psoriazis: informatii esentiale pe care trebuie sa le cunoasca un pacient diagnosticat cu psoriazis Psoriazisul facial - strategii si optiuni terapeutice Psoriazisul - evolutie si complicatii Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Manichiura permanenta si semipermanenta: sfaturi pentru unghii sanatoase Relatia dintre artrita psoriazica si psoriazis Remedii naturale pentru psoriazis 6 afectiuni care pot fi complicatii ale psoriazisului Cum influenteaza stresul episoadele psoriazisului? Psoriazisul si alaptarea: ce trebuie sa stiti? Tipuri de boli de piele 6 trucuri pentru ingrijirea pielii cu psoriazis in timpul iernii
Cere sfatul medicului ×