Starea de fericire contribuie la o sanatate deplina

Actualizat: 30 Octombrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Starea de fericire si sanatatea deplina se afla intr-o legatura directa bidirectionala si usor de observat in viata de zi cu zi. Relatia celor doua a fost pe deplin studiata de oamenii de stiinta, astfel luand nastere numeroase documentari si teorii despre impactul emotiilor pozitive asupra organismului uman.

Trairile negative conduc la alterarea sistemelor biologice intr-o asemenea masura, incat in cele din urma se dezvolta boli precum afectiunile cardiace, atacul vascular cerebral sau diabetul. Furia cronica si anxietatea intrerup functionalitatea cardiaca, insa exista si un revers al medaliei emotiile pozitive vindeca suferintele trupului si ale mintii.

Fericirea si longevitatea

Un studiu publicat in jurnalele Asociatiei Americane a Sanatatii Inimii arata ca oamenii diagnosticati cu boli cardiace, dar cu o atitudine pozitiva fata de viata, si-au redus semnificativ sansele de a-si pierde viata in primii 5 ani de la depistarea afectiunii de care sufera. Cardiacii fericiti au fost, totodata, mai deschisi initiativei de a face miscare in mod regulat, o conditie obligatorie pentru menajarea starii de sanatate.

Specialistii americani vorbesc despre influenta benefica a afectelor pozitive asupra proceselor organice, acestea referindu-se specific la capacitatea cuiva de a resimti bucuria, placerea, entuziasmul fata de viata si sentimentul de implinire personala.

De-a lungul timpului, cercetatorii au evidentiat in repetate randuri impactul fericirii, al bunastarii emotionale si al psihicului pozitiv asupra starii generale de sanatate. Martin Seligman, profesor de psihologie la Universitatea din Pennsylvania, a demonstrat in cadrul experimentelor sale ca simplul obicei de a fi recunoscator fata de cei din jur, poate atrage dupa sine beneficii de nemasurat, precum

- risc redus de boli cardiace;
- nivel diminuat de anxietate si depresie;
- somn de calitate;
- relatii armonioase cu cei din jur;
- comportament mai putin agresiv;

Intr-un studiu efectuat in anul 2007 pe un esantion de peste 6000 de barbati si femei cu varste cuprinse intre 25 si 72 de ani s-a demonstrat ca vitalitatea emotionala - simtul entuziasmului, al sperantei, dedicarii si al infruntarii factorilor stresanti cu ajutorul echilibrului emotional - are un rol crucial in reducerea riscului de boli cardiace coronariene. Efectul de protectie a fost distinct si masurabil, chiar si cand s-au luat in calcul factori importanti, precum miscarea regulata sau evitarea fumatului.

Alte cercetari pe termen lung au descoperit ca, in randul copiilor, cei cu o atitudine pozitiva si entuziasti la varsta de 7 ani, au prezentat o stare de sanatate generala mai buna si mai putine episoade de imbolnavire la maturitate. Aceleasi studii au concluzionat sa optimismul poate reduce cu 50% riscul dezvoltarii de boli coronariene.

Cand starea mentala influenteaza starea fizica

Unii specialisti in sanatate publica nu pun beneficiile emotiilor pozitive pe seama unui proces intrinsec de protectie, ci le explica mai degraba prin predispozitia scazuta la adoptarea unor comportamente autodistructive, care deterioreaza in cele din urma sanatatea organismului.

Pe de alta parte, exista si experti care cred ca fenomenul in care starea mentala influenteaza starea fizica este mai complex decat atat si ca oamenii de stiinta abia au inceput sa inteleaga mecanismele biologice, comportamentale si cognitive care transforma fericirea in cel mai bun medicament.

Promovarea sentimentului de fericire

Sentimentul fericirii nu vine intotdeauna de la sine, ci are nevoie sa fie provocat prin actiunile, gandurile si deciziile fiecarui individ in parte. Cu exceptia situatiei in care trairile negative au o sursa patologica (depresia), iar rezolvarea consta in ajutorul furnizat de un specialist, exista mai multi pasi care pot fi adoptati, pentru experimentarea fericirii in fiecare zi.

A fi fericit implica un proces activ si constient, de aceea specialistii spun ca fiecare persoana detine puterea de a-si imbunatati atitudinea despre viata si de a stimula trairile pozitive.

- Exprimati-va recunostinta. Studiile au demonstrat deja efectele exprimarii recunostintei asupra bunastarii emotionale si a sanatatii generale. Intr-un experiment mai vechi, participantii au fost sfatuiti sa pastreze un jurnal al gratitudinii, in care sa noteze zi de zi lucrurile pentru care simt ca sunt recunoscatori. Gandurile pozitive si calde transmise altcuiva induc o traire placuta, necesara pentru starea de fericire atat de mult ravnita.

- Ganditi optimist. Exista doua posibilitati de a privi viata una prin lentile negativiste si una prin ganduri si perspective optimiste. In functie de alegerea pe care o faceti, va puteti reduce sau nu riscul de a dezvolta boli cardiace si, deseori, de tulburari mentale.

- Priviti mereu aspectele pozitive ale propriei vieti. Oamenii tind sa isi evalueze propria viata, comparand-o cu cea a persoanelor din jur. Acesta este primul pas spre nefericire, spun psihologii. O atitudine mult mai sanatoasa este sa priviti mereu aspectele pozitive ale propriei vieti si sa le percepeti pe cele negative nu ca pe stari de fapt, ci ca pe lucruri pe care le puteti imbunatati in viitor.

- Profitati de orice moment pentru a face miscare. In afara de faptul ca a fi activ inseamna a fi in forma, sportul contribuie masiv si la combaterea stresului, prevenirea depresiei si a anxietatii. In plus, miscarea stimuleaza secretia hormonilor fericirii, in orice forma s-ar desfasura aceasta.

- Faceti frecvent acte de binefacere. Altruismul este o virtute cu efecte pozitive directe asupra starii de spirit. Cand faceti un act de binefacere, nu ajutati doar beneficiarul, ci va bucurati si de intense afecte pozitive, izvorate din imaginea de sine cu mult imbunatatita.

- Nu va izolati. Sprijinul familiei si al prietenilor este o conditie esentiala pentru o viata fericita. Omul este o fiinta sociala, care are nevoie sa interactioneze cu cei din jur, pentru un echilibru perfect al mintii si al trupului.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Alegria
Tel: 0770508524
Bucuresti, Str. Turnu Magurele Nr. 240-242, Bloc 1, Sector 4
Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Medici

DR RUSU DENISA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001
DR MANEA OANA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001

Citeste si despre:

Deviatiile patologice ale coloanei vertebrale 11 gustari cu continut redus de carbohidrati Diferenta dintre acnee si eczema Semne de alarma in timpul sarcinii - cand este cazul sa te ingrijorezi si ce este normal De cata nefericire ai nevoie ca sa fii fericit? Trezitul de dimineata te mentine slab si fericit Stresul, anxietatea necesita calmante naturale eficiente? Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Secretele unei casnicii fericite Fructele si legumele inseamna fericire Mituri despre fericire 7 obiceiuri profesionale ale oamenilor fericiti 8 moduri prin care puteti sa aveti o viata mai fericita Afla ce te face fericit - metodele au fost demonstrate stiintific!
Cere sfatul medicului ×