Mituri despre depresie

Actualizat: 12 Februarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Milioane de oameni sufera de depresie clinica. Depresia este principala cauza a dizabilitatii in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 15 si 45 de ani. Cu toate acestea, chiar daca depresia este atat de comuna, exista multe conceptii gresite despre simptomele, cauzele si tratamentul depresiei.

Aceste mituri ii pot determina pe oamenii care sunt afectati de depresie sa evite sa se adreseze medicului si sa nu urmeze tratamentul prescris. Depresiile netratate pot avea rezultate negative grave, inclusiv complicatii medicale, abuz de droguri sau alcool si sinucidere.

Conceptii false sau adevarate despre depresie

- Mit: depresia nu este o boala adevarata

Fapt: Creierul este un organ al corpului, care se poate imbolnavi, la fel ca inima, ficatul sau rinichii. Substantele chimice din creier, denumite neurotransmitatori, reglementeaza modul in care oamenii gandesc, simt si actioneaza. Creierul se poate imbolnavi daca echilibrul acestor substante este perturbat, iar rezultatul poate fi boala numita depresie.

In plus, depresia poate duce la sinucidere: cel putin 70% din sinucideri sunt rezultatul depresiilor netratate. Fara tratamentul adecvat, depresia afecteaza in mod semnifcativ viata unei persoane - majoritatea depresivilor care nu sunt tratati, ajung someri, au probleme financiare, divorteaza sau fac abuz de droguri sau alcool.

- Mit: toate persoanele depresive sunt triste

Fapt: Exista multe manifestari diferite asociate cu depresia. Tristetea este doar una dintre ele. Persoanele afecatate de depresie pot experimenta furie cronica, griji, panica sau anxietate. Multi ascund sentimentele de disperare cu un zambet, pentru a masca existenta depresiei.

- Mit: persoanele care sufera de depresie au un caracter slab

Fapt: Depresia nu are nimic de a face cu vointa sau caracterul unei persoane. Depresia este o conditie medicala despre care oamenii nu vor sa discute si accepta cu dificultate prezenta bolii. Deseori cei care sufera de depresie nu ajung la medic in timp util, intrucat nu constientizeaza ca sunt bolnavi.

- Mit: este nevoie de o intamplare tragica pentru ca oamenii sa intre in depresie

Fapt: Depresia se poate instala in orice moment, chiar si atunci cand viata unei persoane este lipsita de evenimente tragice. Evenimentele stresante pot declansa sau agrava depresia. Cu toate acestea, orice persoana poate suferi de depresie, indiferent de varsta, rasa, statut economic sau mediu.

Stintiific, s-a dovedit faptul ca anumti cromozomi pot creste riscul de depresie. Ca urmare, exista o corelatie intre mostenirea genetica si depresie. De asemenea, produsele chimice din creier care controleaza apetitul alimentar, somnul, starea de spirit si functiile congnitive, pot functiona anormal odata cu aparitia depresiei. Cu toate acestea, a privi depresia doar ca pe un dezechilibru chimic este prea simplu si din aceasta abordare se exclude rolul complex al creierului in cadrul intregului organism.

- Mit: majoritatea persoanelor depresive nu pot fi ajutate

Fapt: Depresia poate fi tratata eficient in 90% din cazuri, cu o combinatie de medicamente si terapie. Din pacate, foarte multe persoane evita sa mearga la medic si nu se trateaza corespunzator.

- Mit: depresia este o boala rusinoasa si prezenta ei nu trebuie discutata cu alte persoane

Fapt: Oamenii nu sunt rusinati cand trebuie sa discute despre alte afectiuni, cum ar fi boli de inima sau diabet. La fel ar trebui sa functioneze si in cazul oamenilor cu depresie. Daca simptomele depresiei sunt discutate deschis, persoanele depresive ar putea beneficia de un tratament mai bun si pot fi ajutati, in primul rand, sa inteleaga ca depresia este o boala serioasa care are nevoie de tratament specific.

Rusinea si stigmatul sunt pricipalele cauze care stau la baza lipsei de ajutor a multora dintre cei care sufera de depresie.

- Mit: depresia este o parte naturala a procesului de imbatranire

Fapt: Potrivit expertilor, exista o multitudine de studii care arata ca depresia nu este o parte normala a procesului de imbatranire. Exista alti factori care pot determina aparitia depresiei.

Multe persoane mai in varsta pot deveni deprimate, ca urmare a utilizarii de medicamente pentru tratarea alor conditii medicale care nu sunt asociate cu depresia. Alti factori declansatori includ pierderea unei persoane dragi, pierderea locului de munca (pensionarea fiind principala cauza a depresiei la pacientii mai in varsta) sau obligatia de a vinde sau instraina lucruri dragi (casa in care au locuit pentru multi ani, masina sau alte obiecte cu semnificatii sentimentale puternice).

- Mit: depresia este cauza unor probleme care nu au fost abordate

Fapt: Potrivit expertilor, acesta este un mit comun pe care oamenii il aduc in discutie autunci cand se confrunta cu depresie sau anxietate. Acestia cred ca depresia poate disparea odata cu discutarea problemelor care ar putea sta la baza depresiei. Cu toate acestea, in dezvoltarea depresiei sunt implicati mai multi factori. De aceea, concentrarea asupra problemelor de baza nu influenteaza semnificativ evolutia depresiei. Totusi, pot fi utile pentru tratarea depresiei diverse forme de psihoterapie. Tratamentul si tipul de terapie difera de la caz la caz.

- Mit: depresia poate fi tratata numai cu medicamente

Fapt: Depresia usoara sau moderata nu necesita tratament medicamentos. Psihoterapia poate fi suficienta in reducerea simptomelor de depresie usoara pana la moderata, in cazul adultilor, adolescentilor si varstnicilor.

Acest lucru este posibil atunci cand se pune accentul pe tehnici de asertivitate, abilitati de rezolvare a problemelor, corectarea unor premise gresite si stimularea capacitatilor de comunicare. Cu toate acestea, pentru depresia severa este necesara terapia cu medicamente specifice pentru tratarea bolii.

- Mit: sinuciderea cauzata de depresie apare, de obicei, fara avertisment

Fapt: Studiile arata ca aproximativ 80% din oamenii care incearca sa se sinucida sau se sinucid, emit semne de avertizare sau fac aluzii prietenilor sau membrilor familiei. De multe ori, depresivii vorbesc despre gandurile lor de suicid, fara a fi luati, de cele mai multe ori, in serios.

Semnele de avertizare pot include vizitarea neasteptata a persoanelor dragi (adesea, cei care se gandesc la sinucidere isi iau ramas bun de la cei dragi intr-un mod profund, miscator) sau comportamentele auto-distructive.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Cabinet Individual de Psihologie Mincu Cornel Laurenţiu
Tel: 0767283595
Sectorul 3, Cabinet: Splaiul Independentei,nr.1
CLINICA VIA MENTIS
Tel: 0775271001
Bucuresti, Str Bardului Nr 5

Medici

DR BURSAN RALUCA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001
DR MANEA OANA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001

Citeste si despre:

4 mituri despre durerile de spate 11 mituri despre dementa si deteriorarea cognitiva Cele mai populare mituri despre alaptare: adevarat sau fals? 7 mituri despre boala Alzheimer Mituri despre sanatate Mituri despre sanatate pe timp de iarna Stresul, anxietatea necesita calmante naturale eficiente? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Mituri despre Boala Parkinson Mituri despre endometrioza Adevarul despre schimbarile de dispozitie 11 mituri si adevaruri despre insomnie Ce este tulburarea afectiva sezoniera si care sunt miturile asociate? Modalitati de a preveni depresia prenatala
Cere sfatul medicului ×