Inceperea scolii si efectele stresante asupra parintilor

Actualizat: 04 Septembrie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Mamele, mai stresate decat copiii la inceperea scolii


Indiferent daca este vorba despre prima zi de scoala din clasa I sau despre inceperea unui nou an scolar, stresul incepe sa se faca resimtit inca de la sfarsitul lunii august. Inceperea scolii poate fi o sursa de stres atat pentru copii, cat si pentru parinti, iar anxietatea se poate instala destul de usor.

Parintii care se confrunta cu perioade de stres la inceperea unui nou an scolar trebuie sa stie ca nu sunt singuri. De fapt, acest sentiment este mai frecvent decat s-ar putea crede, mai ales atunci cand copiii sunt mici.

Conform sondajelor de specialitate, atunci cand toti membrii familiei sunt chestionati, se observa ca mamele sunt mult mai afectate decat copiii. In 63% dintre cazuri mamele au fost foarte afectate de inceperea anului scolar, restul de 27% fiind ocupat de copii.

Conform specialistilor din domeniu, rezultatele obtinute nu sunt deloc surprinzatoare. Astfel, se afirma ca este normal ca parintii sa aiba perioade dificile de tranzitie atunci cand copiii lor incep gradinita sau scoala. In foarte multe dintre cazuri, prima zi de scoala este asociata cu pierderea controlului de catre parinti asupra copiilor.

De asemenea, specialistii afirma ca parintii pot intampina dificultati serioase, unii dintre acestia avand nevoie de sprijin suplimentar pentru a se adapta la noua situatie. Astfel, trebuie cunoscut faptul ca exista o serie de moduri prin care parintii pot gestiona stresul ce poate surveni odata cu inceperea unui nou an scolar.

Gestionarea stresului

In primul rand, specialistii sugereaza ca mamele ce sunt stresate in primele zile de scoala sa detecteze care sunt cauzele principale ale anxietatii si sa caute metode de calmare. Pentru unele persoane, stresul asociat inceperii scolii poate fi diminuat prin discutia cu profesorii, dirigintele sau chiar directorul scolii. Cadrele didactice pot oferi informatii cu privire la integrarea copilului in noul mediu, iar parintii se pot simti mult mai linistiti.

In multe dintre cazuri, personalul scolii poate fi contactat chiar si cu cateva zile inainte de a intra in noul an scolar. Cadrele didactice pot oferi informatii cu privire la rutina de la scoala, astfel incat parintii sa fie mult mai pregatiti pentru ce va urma. Acest lucru poate duce chiar si la formarea unor noi rutine pentru zilele premergatoare inceputului scolii.

Stresul asociat inceperii noului an scolar poate fi ameliorat prin abordarea unor noi sarcini si obiceiuri, chiar inainte de inceperea scolii. Printre acestea se regasesc:

- trezirea mai devreme si la ore fixe, exact ca si cum ar urma pregatirea si deplasarea catre scoala;
- alegerea hainelor ce sunt dorite a fi purtate in ziua respectiva;
- servirea micului dejun la ore fixe, inainte de a pleca la scoala.

Toate aceste metode simple pot ajuta parintii, dar si copiii sa depaseasca mai usor schimbarile din vietile lor. Efectele pozitive sunt garantate atunci cand se construieste o rutina in jurul obiceiului de a merge la scoala.

Pentru multi parinti, o mare parte din stresul lor provine din ingrijorarea cu privire la experienta pe care o vor avea copiii lor atunci cand incep scoala. De multe ori, parintii considera ca anxietatea le va afecta copiii, deoarece acestia sunt dusi intr-un loc necunoscut si se afla in compania unor persoane straine.

Cercetatorii tin sa le aminteasca parintilor ca stresul si disconfortul copiilor se diminueaza rapid in prezenta colegilor de clasa, iar sentimentele negative ale parintilor le pot face mai mult rau decat bine. De asemenea, parintii ar trebui sa fie concentrati la modul de a-si intelege corect copiii si sa discute cu acestia despre orice dificultati intampinate.

In plus, se considera ca parintii care se streseaza pentru sentimentele pe care copiii le au in primele zile de scoala pot face experienta mai dificila pentru toata lumea.

Aceasta afirmatie se bazeaza pe faptul ca stresul parintilor tinde sa hraneasca stresul si anxietatea copiilor. Astfel, parintii sunt responsabili in mare masura de modul in care copiii lor se obisnuiesc in noul mediu. In cazul in care parintii sunt acaparati de nervi si anxietate, copiii vor prelua aceste stari si le va fi mult mai dificil sa se acomodeze cu schimbarile din viata lor.

Suportul copiilor in primele zile de scoala

Parintii pot experimenta stres si anxietate din cauza inceperii scolii, dar nu trebuie uitat faptul ca si copiii pot avea aceste sentimente neplacute. Parintii joaca un rol esential in acomodarea copiilor cu mersul la scoala, mai ales atunci cand acestia din urma sufera de stres si anxietate.

In cazurile in care sentimentele negative sunt foarte ample, parintii trebuie sa stie ca pot apela la cateva modalitati prin care pot sprijini mai usor copiii. De exemplu, scoala poate fi vizitata in prealabil cu copilul, astfel incat acesta sa nu fie luat prin surprindere in prima zi. Unele scoli pun la dispozitie zile in care se simuleaza activitatile obisnuite din timpul anului scolar. In acest mod, copiii pot vedea din timp ce presupune scoala si se vor adapta mult mai usor.

Copiilor le place sa aiba o rutina si sa faca activitati la care s-au gandit deja. Astfel, mersul la scoala nu trebuie sa reprezinte un element surpriza, deoarece le va putea induce sentimente de teama si disconfort.

Discutia parintilor cu personalul scolii reprezinta o idee buna, deoarece unele scoli pun la dispozitie metode utile de a integra mai usor copilul. De exemplu, discutia copilului cu un terapeut va putea face ca integrarea in colectivitate si in noul mediu sa fie mult mai usoara.

Abordarea primei zile de scoala

In prima zi de scoala sau de gradinita, copiii sunt adesea tinuti excesiv in brate de catre parinti. Multi copii se agata de parinti si se lupta pentru a ramane cu acestia, nedorind sa mearga la scoala.

De asemenea, parintii pot fi nerabdatori sa isi vada copiii intrand la lectii, dar le poate fi dificil sa faca fata acestei tranzitii, astfel incat pot fi tentati sa prelungeasca perioada de ramas bun. Cu toate acestea, expertii incurajeaza parintii sa se desprinda de cei mici si sa ii incurajeze sa ramana la scoala.

Specialistii afirma ca prelungirea momentelor de ramas bun nu calmeaza nici copiii si nici parintii. In plus, se considera ca momentele de acest tip pot agrava lucrurile atunci cand dureaza mult prea mult. In cazul copiilor ce nu sufera de tulburari de anxietate, detasarea de parinti si integrarea in noul mediu va fi mult mai usoara, mai ales atunci cand li s-a explicat in prealabil la ce sa se astepte.

Parintii trebuie sa le explice copiilor ce presupune prima zi de scoala si sa ii asigure ca totul va fi in regula. Apoi, copiii trebuie lasati cu profesorul lor, acesta devenind noul lor indrumator. Conform studiilor si raportarilor facute de profesori, copiii sufera aproximativ 10 minute dupa ce parintii au plecat, ulterior anxietatea disparand complet.

Expertii incurajeaza parintii sa fie calmi si pozitivi la despartirea de copii. De asemenea, trebuie sa zambeasca si sa fie entuziasti pe toata durata despartirii. Atunci cand un parinte plange sau este stresat in fata copilului, acesta poate prelua si el aceste sentimente. Cu cat parintele este mai increzator in profesor si in ceea ce va urma, cu atat si copilul va fi mai calm si mai sigur.

Concluzii

Prima zi de scoala reprezinta un eveniment fericit, dar care poate fi stresant pentru copii. De asemenea, stresul si anxietatea afecteaza si foarte multi dintre parinti, in special mamele. Cu toate acestea, parintii trebuie sa apeleze la anumite metode prin care sa faca tranzitia la noile activitati ale copilului mult mai usoara si pozitiva. Cu cat parintii par mai veseli si mai siguri cu privire la prima zi de scoala, cu atat si copiii vor dori ca acest lucru sa se intample mai repede. In schimb, daca parintii devin agitati si nervosi, copiii vor prelua aceste sentimente, iar lucrurile se vor putea complica.

Bibliografie:
https://www.healthline.com/health-news/63-percent-of-moms-are-the-most-upset-on-the-first-day-of-school


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Cabinet Individual de Psihologie Mincu Cornel Laurenţiu
Tel: 0767283595
Sectorul 3, Cabinet: Splaiul Independentei,nr.1
CLINICA VIA MENTIS
Tel: 0775271001
Bucuresti, Str Bardului Nr 5

Medici

DR BURSAN RALUCA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001
DR MANEA OANA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001

Citeste si despre:

Enurezisul nocturn primar (urinatul in pat) Depresia - tristetea patologica Mama aproape perfecta Tulburarea cu deficit de atentie, hiperactivitate (ADHD) Tot ce trebuie stiut despre ADHD Diabetul zaharat insulino-dependent (DZ de tip I) la copii Stresul, anxietatea necesita calmante naturale eficiente? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Renuntarea la fumat – cum se poate renunta la fumat? Adaptarea copiilor la reintoarcerea in scoala Siguranta la scoala a copiilor cu diabet Cum sa va pregatiti fiica pentru prima menstruatie Copilului tau ii este frica sa mearga la scoala? Iata ce masuri poti lua Copilul tau a luat paduchi? Nu te panica, iata solutia!
Cere sfatul medicului ×