Autohipnoza - un instrument la indemana tuturor!

Actualizat: 27 Iulie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Oricat de dificil ar parea autohipnoza este un instrument la indemana multor persoane. Autohipnoza iti permite sa experimentezi intr-o alta maniera – ganduri, fantezii, imagini. Scenele care se deruleaza la nivel mental pot parea foarte reale desi noi stim ca totul se petrece in mintea noastra.

Este ca si cum ai privi un film si aflandu-te in sala de cinematograf te poti implica in actiune si iti poate fi frica, poti fi inspirat, excitat, foarte trist, etc. Aceasta imagerie este ceva ce noi facem si nu ceva ce ne este facut. Nu exista experienta hipnotica fara acordul subiectului si fara participarea sa.

Orice hipnoza este in realitate o autohipnoza. Nu te poate obliga nimeni sa te implici profund emotional intr-un film sau intr-o carte, dar o poti face de buna voie si sa te simti absolut minunat.

Nu este nevoie sa fii hipnotizat pentru a trai experiente imaginare vii si bogate. Reveriile sunt in general fenomene foarte intense.

Ideea de baza a hipnozei si a imageriei mentale este aceasta: daca doresti sa faci ceva, te poti imagina facand acel lucru de nenumarate ori. Se mai numeste si reparcurgerea drumului de atingere a scopului. Ideea este motorul actiunii.

Pasii autohipnozei

Pasii autohipnozei sunt sau ar putea fi:
- sa deveniti familiari cu autohipnoza si/sau imageria mentala;
- sa va pregatiti o metoda specifica pentru inducerea autohipnozei;
- sa dezvoltati instructiuni de autoperfectionare pe care sa vi le aplicati in timp ce folositi hipnoza sau imageria mentala;
- sa experimentati zilnic.

Veti avea nevoie de cateva ore pentru pregatirea unei inductii pregatirea unei inductii si pentru ca efectele hipnozei si vizualizarii sunt de obicei scurte este necesara cate o sesiune de 20 de minute zilnic. Pentru a oferi autohipnozei sanse reale de reusita va trebui sa o utilizati zilnic pentru cel putin o luna.

Cele mai frecvente probleme aparute in cadrul acestei proceduri sunt legate de expectatiile prea mari sau prea rapide privitor la efectele autohipnozei sau imageriei mentale. Va trebui sa va inarmati impotriva dezamagirii premature sau expectatiilor excesive.

De asemenea, sunt persoane care isi doresc “magie” instantanee si intampina rezistente in a-si scrie un script sau a inregistra o caseta iar aceste persoane ar trebui sa caute un hipnoterapeut. Uneori puteti deveni atat de relaxati incat adormiti. Nu este nici o problema daca se intampla acest lucru. Va puteti permite sa adormiti, sa va relaxati si sa va treziti utilizand procedura numaratului sau pur si simplu sa mergeti la culcare si sa va treziti in mod natural.

Eficienta hipnozei este evidentiata in majoritatea studiilor clinice. Cazurile clinice indica clar ca unii oameni sunt ajutati dar este foarte greu sa indici ce procent din populatie ar raspunde satisfacator la hipnoza. Realitatea este ca eficienta autohipnozei nu poate fi determinata decat aplicand-o si fiind obiectiv cu rezultatele ei.

Autor: Psiholog drd. Emilia Oprisan
Institut: Clinica TerapiaM
Sursa Revista Psiholife


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Cabinet Individual de Psihologie Mincu Cornel Laurenţiu
Tel: 0767283595
Sectorul 3, Cabinet: Splaiul Independentei,nr.1
CLINICA VIA MENTIS
Tel: 0775271001
Bucuresti, Str Bardului Nr 5

Medici

DR BURSAN RALUCA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001
DR MANEA OANA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001

Citeste si despre:

Vizualizarea - un alt mod de a combate celulita Migrena juvenila Psihoterapia in atacurile de panica Cum sa nasti fara durere? Alcoolismul – abuzul de alcool sau dependenta Managementul stresului Tulburarile anxioase - terapie si sfaturi utile Controlul natural al emotiilor inaintea examenelor si testelor Stresul, anxietatea necesita calmante naturale eficiente? Cum sa scapati definitiv de sindromul de lene Cotul jucatorului de tenis sau epicondilita laterala Hipertensiunea - Valori crescute ale presiunii arteriale Sarcina - Luna a II-a 9 informatii fascinante despre lacrimi Colica biliara - simptome si tratament Alimentatia in hipotiroidism
Cere sfatul medicului ×