Anxietatea si furia - gestionarea emotiilor

Actualizat: 25 August 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Generalitati


Furia si anxietatea impreuna pot reprezenta un pericol major atat pentru cel care le experimenteaza, cat si pentru cei din jur.

Unii oameni urmeaza o rutina rigida si se simt confortabil atunci cand nu modifica nimic in viata lor. Cand apare o schimbare, nu stiu cum sa o gestioneze si pot avea izbucniri de furie, uneori, fara niciun motiv.

Anxietatea si furia pot interactiona impreuna in diverse moduri. De exemplu, cand oamenii vor fi ingrijorati o perioada mai lunga de timp, nu vor manca bine, nu se vor odihni suficient si nici nu se vor bucura de activitati care ii pot ajuta sa ramana calmi si fericiti. Ca urmare, vor putea deveni sensibili la probleme marunte, care in mod normal nu i-ar face nervosi.

Cauzele anxietatii combinate cu furie

Anxietatea in sine inseamna raspunsul organismului de a lupta sau de a renunta intocmai ca in situatia in care persoana in cauza s-ar afla in fata unui pericol. Deoarece nu exista, practic, niciun pericol, unii oameni nu simt nevoia sa lupte, dar exista si o anumita categorie de persoane care simt dorinta coplesitoare de a lupta. Aceasta ar putea fi principala cauza a furiei rezultate in urma anxietatii.

De asemenea, atunci cand oamenii sunt anxiosi, corpul lor secreta hormoni de stres si cantitatea de adrenalina creste, putand revarsa furia si frustrarea destul de repede asupra celor din jur. Uneori, anxietatea apare ca urmare a episoadelor de furie, in urma incapacitatii de a controla furia.

Exista si alti factori care pot juca un rol important in combinatia dintre furie si anxietate

- iritarea - anxietatea este o tulburare care provoaca o iritare crescuta. Aceasta iritare poate predispune la emotii negative, inclusiv la furie. Persoanele iritate in mod constant se pot supara usor si raspund cu furie.

- pierderea controlului - furia este un raspuns natural pentru multe persoane care simt ca nu detin controlul asupra unei situatii. Anxietatea in sine este o pierdere a controlului. Mai ales in cazul atacurilor de panica, multi oameni se pot confrunta cu sentimentul ca nu pot gestiona lucrurile iar aceste sentiment ar putea declansa furie.

- transferul vinovatiei - unul din cele mai naturale raspunsuri pentru stres este sentimentul ca altii contribuie la declansarea stresului, mai ales atunci cand acesta este dificil de inteles (cum este in cazul anxietatii).

Acest lucru ii determina pe cei care sufera de anxietate sa transfere neintentionat vinovatia asupra altor persoane, ca o modalitate de a-si explica sentimentele pe care nu si le pot explica.

In plus, unele persoane pot fi mai agresive decat altele si atunci cand nu obtin ce-si doresc devin nerabdatoare si nelinistite. Practic se declanseaza un cerc vicios cu cat furia este mai mare, cu atat creste si anxietatea si invers.

Moduri in care pot fi gestionate furia si anxietatea

Furia este o modalitate naturala pe care oamenii au dezvoltat-o din cele mai vechi timpuri pentru a raspunde la amenintarile fizice. Iata cateva moduri prin care pot fi controlate furia si anxietatea

- pastrati un jurnal - notati situatiile in care ati fost nervosi si evenimentele care au dus la aceste momente. Astfel va veti putea da seama mai bine ce anume va supara. Acest lucru va poate oferi timpul necesar de a avea reactii sanatoase.

- faceti planuri alternative - implicati-va intr-un joc de rol si imaginati-va ca va aflati intr-o situatie care va declanseaza furia - cum ar fi cea in care sotul vine mai tarziu acasa. Ganditi-va in ce mod ati putea aborda evenimentul. Probabil ca, atunci cand va confruntati cu un astfel de moment, aveti nevoie de 10 minute inainte de a vorbi calm si pentru ca hormonii de stres sa dispara. Beti un pahar cu apa sau sunati-va un prieten.

- respirati adanc - adesea cand sunteti anxiosi sau nervosi aveti tendinta de a va tine respiratia sau de a respira sacadat. Acest lucru nu va face decat sa va simtiti si mai tensionati. Respiratia adanca ce lasa aerul sa va umple diafragma va fi o metoda eficienta de reducere a stresului. Chiar daca acest lucru inseamna sa mergeti pe jos si sa luati o pauza de la activitatile dvs., este important sa respirati adanc.

- eliberati-va de furie - in cazul multor persoane (inclusiv a celor care nu au probleme de gestionare a furiei legate de anxietate), furia acumulata va contribui la amplificarea anxietatii care, la randul ei, va produce si mai multa furie.

Incercati sa gasiti modalitati cat mai putin agresive de a va elibera de furie scrieti intr-un jurnal gandurile si parerile pe care le aveti si care va supara. De asemenea, luati masuri de precautie pentru a va asigura ca punctele dvs. de vedere nu sunt accesate de oricine pentru a va proteja si pentru a crea noi motive de anxietate.

Pentru ca furia poate fi strans legata de anxietate, trebuie sa invatati sa controlati anxietatea daca doriti sa opriti accesele de furie. In acest scop, puteti lua in calcul mai multe strategii eficiente de reducere a stresului inclusiv

- respiratia profunda;

- relaxarea musculara progresiva;

- yoga;

- psihoterapia cognitiv-comportamentala.

Probabil ca nu veti reusi sa descoperiti care este cauza anxietatii, grijilor si chiar a temerilor. Chiar daca exista factori universali declansatori ai anxietatii, acestia nu stau intotdeauna la baza tulburarilor de anxietate. Unii oameni sunt mai predispusi la anxietate si altii la furie.

Important este sa incercati sa reduceti stimulii chiar si minori care v-ar putea produce anxietate. Anxietatea este caracterizata prin faptul ca se poate cumula. Incercati sa evitati, de exemplu, locurile intunecate, filmele cu agresivitate si alti stimuli care ar putea contribui la construirea agresivitatii.

Energia fizica si anxietatea sunt strans legate. Energia fizica se va acumula ca rezultat al inactivitatii sau a muschilor neutilizati. In acest caz, anxietatea se va accentua.

Exercitiile fizice va vor elibera de acest tip de energie, iar anxietatea se va diminua. In plus, unele tipuri de activitati fizice, cum ar fi joggingul, pot contribui la producerea de endorfine care imbunatatesc starea generala de spirit.

Totusi, daca episoadele de furie si anxietate cresc in intensitate, sunt mai dese si va impiedica sa functionati normal, atunci este indicat consultul unui medic specialist psihiatru pentru a stabili un plan terapeutic adecvat.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CLINICA VIA MENTIS
Tel: 0775271001
Bucuresti, Str Bardului Nr 5
Clinica Alegria
Tel: 0770508524
Bucuresti, Str. Turnu Magurele Nr. 240-242, Bloc 1, Sector 4

Medici

CONF. UNIV. DR. MANEA MIHNEA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001
DR DOLIȘ LAURA CRISTINA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001

Citeste si despre:

Comportamente normale si anormale la adolescenti. Cum sa le diferentiezi si cum le putem gestiona ca parinti? Amigdala, centrul emotiilor umane Gestionarea depresiei in timpul distantarii sociale Sanatatea emotionala a persoanelor cu diabet zaharat Ce este transpiratia pe baza de stres si cum o combatem Inteligenta emotionala - de ce este importanta si cum o putem imbunatati? Stresul, anxietatea necesita calmante naturale eficiente? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Comportamentele asociate sindromului de stres post-traumatic complex Bruxismul - cum iti sunt afectati dintii Legatura dintre ADHD si dependente Mancatul emotional si pierderea in greutate Accesele de furie la adulti Scapa de panica si anxietate
Cere sfatul medicului ×